This version of the page http://mova.kreschatic.kiev.ua/114.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-12-30. The original page over time could change.
Уроки державно© мови. Недоречне ■в якостЁ■.
 
НАЗАД ЗМ╡СТ ВПЕРЕД

Недоречне ■в якостЁ■

⌠Дякую редакцЁ© за ⌠Уроки...■ СкажЁть менЁ, хЁба можна в укра©нськЁй мовЁ вживати вислЁв у якостЁ, слово любий з наголосом на другому складЁ, виключення в значеннЁ виняток, блюдо замЁсть страва, запозичувати замЁсть позичати (грошЁ), не вЁдмЁнювати чоловЁчЁ прЁзвища, що закЁнчуються на -о, прийменник згЁдно сполучати з давальним чи родовим вЁдмЁнком? А саме таке спостерЁгаю в наших засобах масово© ЁнформацЁ©. ЛЁлЁя ДЁхтяр, Ки©в, вул. БЁлоруська, 15-б, кв. 45■.

Мовно© неохайностЁ й невправностЁ, шановна ЛЁлЁ╨ ╡ванЁвно, в практицЁ деяких ЗМ╡, справдЁ, ще багато. На цьому неодноразово наголошувалося в ⌠Уроках...■ Мабуть, ╨ потреба докладнЁше поговорити Ё про слова та вислови, якЁ Ви назвали в сво╨му листЁ.

В якостЁ. ВЁдомо, що росЁйському качество тотожне укра©нське якЁсть. Та це аж нЁяк не означа╨, що й фразеологЁзм в качестве кого-то можна вЁдтворювати в якостЁ когось. Словосполучення типу в качестве депутата (руководителя, воспитателя, инженера, друга) в нашЁй мовЁ мають вЁдповЁдники: як депутат (керЁвник, вихователь, Ёнженер, друг). А газети, радЁо й телебачення нерЁдко вдаються до ⌠суржикових■ витворЁв: у якостЁ голови, в якостЁ слухачЁв, у якостЁ гостей тощо. Чув якось фразу: ⌠ВЁктор Ющенко в якостЁ глави уряду звЁтував на ВерховнЁй РадЁ■. А чому не сказати грамотно: як глава уряду? Якщо треба надати текстовЁ канцелярського вЁдтЁнку, то можна ще вживати в ролЁ, у функцЁ©.

Любий (наголос на другому складЁ). Це слово-покруч також прийшло у рекламу та в ЗМ╡ Ёз суржику. ПЁд впливом росЁйського любой багато хто каже Ё пише: любий з нас, любЁ органЁзацЁ©, на любий смак тощо. ТакЁ вислови ненормативнЁ.

Любий (наголос на першому складЁ) в укра©нськЁй мовЁ означа╨ ⌠коханий, милий, при╨мний■. Саме його використовували нашЁ класики й народна творчЁсть. ⌠НЁ, любий, я тобЁ не дорЁкаю■ (Леся Укра©нка). А замЁсть любий (наголос на другому складЁ) вони завжди вживали будь-який, будь-хто, перший-лЁпший, кожний, усякий Ё под.

Виняток, виключення. Виняток ≈ вЁдхилення вЁд правила, вЁд чогось узвича╨ного. У словосполученнях без винятку ≈ не виключаючи нЁкого, нЁчого; за винятком ≈ крЁм когось, чогось. Неправильно без виключення, за виключенням.

Виключення ≈ усунення, унеможливлення, припинення дЁ©. ВЁд нього походить виключний ≈ такий, що поширю╨ться тЁльки на один об▓╨кт. Правильними висловами треба вважати такЁ: виключення зЁ списку (з Ёнституту, з школи, з органЁзацЁ©), виключне право. Але винятковий випадок, виняткова мужнЁсть, винятковЁ умови, а не виключний випадок Ё т. Ён.

Блюдо ≈ це широка посудина: пЁднос, тарЁль. Кажуть: як на блюдЁ, тобто як на долонЁ. ⌠УвЁйшла Параска, несучи на блюдЁ печену качку■ (Панас Мирний). А продукти, приготованЁ для споживання, називаються стравами. Тому слЁд казати першЁ (другЁ, третЁ) страви, а не блюда. ⌠У комбЁнатЁвськЁй ©дальнЁ завжди смачнЁ страви■ (з газети).

Позичати ≈ 1. Брати щось, когось для тимчасового користування в кого-небудь. 2. Давати комусь у борг. ⌠Я йому позичав осЁ■ (Ганна БарвЁнок).

Запозичати, запозичувати ≈ переймаючи щось, засвоювати, робити сво©м надбанням. ⌠ДобрЁ приклади варто запозичати■ (Вадим Собко). ЗамЁнювати дЁ╨слова позичати Ё запозичати одне одним не можна: в них, як бачимо, рЁзнЁ значення.

Укра©нськЁ чоловЁчЁ прЁзвища, що закЁнчуються на -о, обов▓язково вЁдмЁнюються. ГрубЁ помилки: бульвар Тараса Шевченко, дипломна робота Петра Кузьменко. У таких випадках прЁзвища слЁд вЁдмЁнювати за зразком ЁменникЁв на -о (ДнЁпро, батько, дядько). Отже, бульвар Тараса Шевченка, дипломна робота Петра Кузьменка.

ЗгЁдно вжива╨ться з Ёменником в орудному вЁдмЁнку та прийменником з: згЁдно з домовленЁстю, згЁдно з ЁнструкцЁ╨ю, згЁдно з опитуванням. Бува╨, що це слово помилково сполучають з давальним або родовим вЁдмЁнком ЁменникЁв: згЁдно повЁр▓ю, згЁдно планЁв. Не бажанЁ конструкцЁ© типу вЁдповЁдно з планами Ё згЁдно до планЁв. Не вЁдповЁда╨ сучаснЁй лЁтературнЁй нормЁ також форма ЁменникЁв з прийменником у вЁдповЁдностЁ з (калька з росЁйсько© мови в соответствии с)

ПЁдготував Борис РОГОЗА, ■Хрещатик■

 
НАЗАД | ЗМ╡СТ | ВПЕРЕД

© РедакцЁя газети "Хрещатик" Тел./факс: (044) 235-3260. E-mail: info@kreschatic.kiev.ua