This version of the page http://epl.org.ua/a_spr_gudrony.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-12-28. The original page over time could change.
EPL — ЕПЛ

 

 
www.epl.org.ua >> адвокатура >> справи
Справи

Справа: Попередження спалення та подальшого ввезення небезпечних відходів (Гудрони)

Регіон: Україна

Суть справи: Захист права громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Суть проблеми: За останні кілька років на територію Західної України з Угорщини було ввезено понад 20 000 тонн небезпечних відходів.

Основні факти:
Ще у 2003 р. на територію Львівської області з Угорщини було завезено небезпечні відходи. 3,044 тис. тонн котлових залишків малеїнового ангідриду потрапили у м. Дрогобич та 2,996 тис. тонн гудронних залишків з метою утилізації було завезено на Добротвірську ТЕС. Їх ввезення та подальше видалення на території України суперечать вимогам національного законодавства та міжнародного права. В результаті вказаних дій було створено загрозу завдання шкоди довкіллю та здоров’ю людей.

Виробником та експортером відходів виявилась угорська фірма МОЛ, яка діяла через посередників з Угорщини та США. Реальною метою ввезення відходів було їх знищення (спалення) на території України, що суперечить українському законодавству та міжнародному праву, зокрема положенням ст. ст. 4, 9 Базельської Конвенції про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх видаленням (1989 р.).

Після наших звернень Міністерство зупинило дію погоджень на ввезення відходів, що мало своїм наслідком попередження додаткового їх імпорту у обсязі 60 000-70 000 тонн.

Ми звертались до Ради національної безпеки та оборони, Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації Чорнобильської катастрофи, Генеральної прокуратури, СБУ, Мінприроди, облдержадміністрації, тощо з вимогою заборони спалювання та щодо необхідності реімпорту відходів. Після роботи численних комісій спалювання гудронних залишків на Добротвірській ТЕС було категорично заборонене.

 

Екологія-Право-Людина © 2003-2006
Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове.