This version of the page http://www.ludinaroku.com.ua/Istorija.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-12-22. The original page over time could change.
Історія та концепція проекту


 
 

   

Хоча вчені ще не віднайшли науки під назвою, скажімо, «успіхознавство» чи «успіхологія», та інститут, що професіонально займається цим суспільно значущим явищем, існує протягом ось вже десяти років. І назва його знайома мільйонам - загальнонаціональна програма «ЛЮДИНА РОКУ», яка успішно реалізує унікальну концепцію: показати не особистість на тлі епохи, а висвітлити епоху через особистість. При цьому Програма не просто констатує і популяризує досягнення людей, які здобули загальнонаціонального, а й навіть міжнародного визнання. Вона виконує ще й важливу функцію своєрідного плацдарму для подальшої активізації беззаперечно високого потенціалу її лауреатів. І навряд чи можна вважати простим співпадінням той факт, що для багатьох визнаних діячів сучасності присвоєння титулу «ЛЮДИНА РОКУ» стало трампліном для стрімкого злету на якісно новий рівень і особистого, і суспільного успіху.

Загальнонаціональна програма «ЛЮДИНА РОКУ» була створена в липні 1995 році. Напередодні п'ятої річниці незалежності нашої держави, на Придніпров'ї розпочалася реалізація першого в Україні проекту визначення інтелектуальної та професіональної еліти країни, її «золотого фонду» - програми «ЛЮДИНА РОКУ» - своєрідного рейтингу найвищих та найгучніших досягнень, справ і звершень в усіх ключових галузях суспільного життя. Символом Програми став життєдайний вогонь Прометея, який осяє нездоланне прагнення Людини досягти високої мети!

Підносячи на найвищий щабель національного визнання кращих з поміж достойніших, стверджуючи світові невичерпність людського потенціалу України, «ЛЮДИНА РОКУ» заслужено й закономірно стала однією з найпрестижніших подій у суспільному житті нашої держави та набула широкого резонансу. Програмою захоплюються, про неї сперечаються, але вона нікого не залишає байдужим.

Саме в час становлення нашої країни, в період політичної і соціальної нестабільності, притаманній розбудовчому процесу незалежної держави, Програма підняла на почесний п'єдестал загальнонаціонального визнання найгідніших, ще раз підтвердивши, що Україна має міцний фундамент і могутній потенціал для суспільного, економічного і духовного відродження.

Завдяки послідовній реалізації концептуальних ідей Програми, в Україні на загальнонаціональному рівні створено інститут визначення та підтримки непересічних особистостей, чиї таланти, професійні успіхи та досягнення, громадсько-політична та суспільна діяльність відчутно впливають на відбудову та розвиток нашої країни.

Головна концепція проекту «ЛЮДИНА РОКУ», яка була визначена та опробована ще в 1996 р., і досі залишаючись незмінною, має декілька принципових особливостей (ноу-хау), які є авторськими та суттєво відрізняють її від усіх інших рейтингових та нагородних акцій.

Першою концептуальною особливістю Програми «ЛЮДИНА РОКУ» є те, що Програма передбачає щорічне визначення найбільш вагомих професійних та громадських досягнень, які охоплюють найважливіші сфери діяльності держави, а саме: політичну, економічну, масмедійну, гуманітарну та благодійну. Щорічне номінування на здобуття Першої української незалежної премії за вищі професійні та громадські досягнення «ПРОМЕТЕЙ - ПРЕСТИЖ» відбувається з 16-20 номінацій, які у кожному календарному році є найбільш важливими та актуальними.

Другою концептуальною особливістю визначення лауреатів програми «ЛЮДИНА РОКУ» та володарів премії «ПРОМЕТЕЙ-ПРЕСТИЖ», а відтак формування інституту лідерів в сучасному суспільстві є система експертного голосування. В її основу закладено декілька особливостей, які визначають цей процес, як науково обгрунтований і легітимний. По-перше, в основу всього процесу експертного визначення претендентів закладено принцип вільного волевиявлення кожного з експертів, тобто кожен експерт вправі самостійно висунути будь якого претендента, керуючись виключно своєю мотивацією і тими критеріями, які закладені в експертний бюлетень. По-друге, протягом строку проведення конкретної програми голосування проходить в два етапи. Отже, кожен експерт, визначаючи професійні і громадські досягнення своїх кандидатів, відслідковує процес в динаміці протягом усього року, а відтак, може або зберігати, або змінювати свою точку зору.

Така форма експертної роботи, коли кожен експерт голосує по декілька разів на рік, є одним з основних «ноу-хау» в системі визначення лідерів і використовується з перших кроків розвитку Програми. Принцип неодноразового голосування експертів дає можливість організаторам Програми доводити до відома громадськості і засобів масової інформації спочатку десятки, потім п'ятірки претендентів на лауреатські звання і, нарешті, називати кінцеву трійку лауреатів в кожній номінації.

Третьою особливістю організації процесу експертного визначення в рамках проекту «ЛЮДИНА РОКУ» є формування спеціалізованих експертних груп та позиціонування їх за головними напрямками щорічного номінаційного переліку програми: громадсько-політичному, фінансово-економічному і гуманітарному. Таке розділення експертних груп по принциповим професійним напрямкам дає можливість експертам найбільш точно, ретельно підходити до процесу визначення претендентів.

Четвертою концептуальною особливістю Програми, яка є ключовою, слiд вважати наявність Вищої Академiчної Ради, як вищого законодавчого органу загальнонацiональної програми «ЛЮДИНА РОКУ». Вища Академiчна Рада була створена у 1996 роцi з метою прийняття остаточного рішення (шляхом таємного голосування ) з визначення володарів титулу «ЛЮДИНА РОКУ» та Першої української незалежної премії за вищі професійні та громадські досягнення «ПРОМЕТЕЙ - ПРЕСТИЖ». Крім того, до головних функцій Вищої Академiчної Ради належать:

  • затвердження щорічного номінаційного переліку Програми;
  • затвердження щорічних концептуальних змін щодо принципу експертного визначення претендентів на здобуття лауреатських звань;
  • затвердження концепції формування спеціалізованих експертних груп з визначення претендентів на здобуття лауреатських звань;
  • визначення володарів міжнародних та спеціальних премій «ЛЮДИНА РОКУ».
Вища Академiчна Рада Програми формується з числа найбiльш авторитетних та впливових державних та громадських дiячiв, а також провiдних спецiалiстiв в конкретних професiйних напрямках, компетентнiсть, досвiд та iнтелектуальний потенцiал яких найбiльш сприяють об`єктивнiй оцiнцi ролi особистостi в життєдiяльностi нашої держави.

За десятирічну історію Програми володарями титулу «ЛЮДИНА РОКУ» стали більш ніж 190 переможців в персоніфікованих та корпоративних номінаціях, серед яких - діючий Президент України Віктор ЮЩЕНКО, екс-президенти України Леонід КРАВЧУК та Леонід КУЧМА, Голова Верховної Ради України IV скликання Володимир ЛИТВИН, Голова Національного Банку України Володимир СТЕЛЬМАХ, Міністри закордонних справ України (в різні роки) Борис ТАРАСЮК та Геннадій УДОВЕНКО, відомі підприємці (в свій час) Євген ЧЕРВОНЕНКО та Вадим ГУРЖОС, перший космонавт незалежної України Леонід КАДЕНЮК, академіки НАНУ Мирослав ПОПОВИЧ, Валерій ГЕЄЦЬ, видатні діячі національної культури та спорту Богдан СТУПКА, Анатолій СОЛОВ`ЯНЕНКО, Юрій РИБЧИНСЬКИЙ, Мирослав СКОРИК, РУСЛАНА, Володимир ГРИШКО, Сергій БУБКА, Яна КЛОЧКОВА, Віталій КЛИЧКО, Андрій ШЕВЧЕНКО, Жанна ПІНТУСЕВИЧ, Олег ЛІСОГОР, компанії «СТІРОЛ», «МИХАЇЛ ВОРОНІН», «ММЗ «ІСТІЛ (Україна)» та багато інших.

Крок за кроком проект набуває принципово нових ознак, завойовує все більше прихильників, надихає людей на нові великі справи. З року в рік Програма поповнюється новими номінаціями, урізноманітнюється цікавими проектами, змінюється професійний склад експертів.

В жовтні 2001 р. рішенням Вищої Академічної Ради були засновані щорічні міжнародні премії «ЛЮДИНА РОКУ». За останні чотири роки лауреатами міжнародних та спеціальних премій стали видатні особистості міжнародного масштабу, чия професійна та суспільна діяльність визнана європейським та світовим співтовариством, які безпосередньо зробили значний внесок у становлення і розвиток України як незалежної держави, сприяли зміцненню її позитивного іміджу у світі, а саме: Вселенський Архієрей Іоан Павло ІІ, Президент Польщі Олександр КВАСНЄВСЬКИЙ, Президент Грузії Михаїл СААКАШВІЛІ, Президент Литовської республіки Валдас АДАМКУС, Прем'єр-міністр Італії Сільвіо БЕРЛУСКОНІ, Генеральний Секретар Ради Європи Вальтер ШВІММЕР, Надзвичайні і повноважні посли Німеччини та Франції в Україні Дітмар ШТЮДЕМАНН та Філіп де СЮРЕМЕН, видатні артисти Тамара ГВЕРДЦИТЕЛІ, Людмила ГУРЧЕНКО, Лариса ДОЛІНА, композитори Ігор КРУТОЙ та Володимир ШАЇНСЬКИЙ.

Традицією Програми є урочисте вшанування і нагородження лауреатів Програми і володарів першої Української незалежної премії за вищі професійні та громадські досягнення «ПРОМЕТЕЙ - ПРЕСТИЖ», яке відбувається в найголовнішому залі нашої держави - Національному палаці «УКРАЇНА». В урочистостях приймають участь лауреати Програми, державна, політична, економічна, громадська та гуманітарна еліта України, а також вітчизняні та зарубіжні гості. Присутність на церемонії Надзвичайних та Повноважних послів закордонних держав дозволяє ще раз привернути увагу світової громадськості до реформаторських процесів в Україні.

Справжнього європейського рівня вдалося надати урочистим церемоніям Програми завдяки оригінальним сценічним ідеям головного режисера-постановника усіх урочистостей, заслуженого діяча мистецтв України Володимира БАЛКАШИНОВА та його команди. Постійна і плідна робота над сучасними ідеями і технологіями в постановчому процесі та оформленні сцени, пошук нових талановитих виконавців, запрошення відомих митців України - усе це сприяло тому, що кожна нова церемонія відрізнялась від попередньої та ставала неординарним явищем у культурному житті нашої країни.

Життя не стоїть на місці. З'являються все нові й нові лідери, кожен з яких - гордість України. І їх імена повинні прикрасити сторінки літопису нашої держави.