This version of the page http://www.ups.kiev.ua/shend.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-12-21. The original page over time could change.
Shenderovskyy

В. А. Шендеровський

 

Народився я 22 серпня 1942 року в містечку Заставна, що на Буковині, у родині хліборобів. У 1949 році мене вписали до середньої школи, яку я закінчив в 1959 році. Цього ж року я склав іспити і вступив на фізично-математичний факультет Чернівецького університету, який закінчив з відзнакою 1964 року. Після військової служби я, згідно з направленням Міністерства освіти, прибув на роботу до Інституту напівпровідників Академії наук. У листопаді 1967 року вступив до аспірантури при Інституті фізики АН України і в травні 1972 року успішно захистив кандидатську дисертацію на тему “Флуктуации в неравновесной полупроводниковой плазме”. Згодом, працюючи в Інституті фізики АН України у відділі теоретичної фізики, підготував і успішно захистив у 1984 році докторську дисертацію на тему “Кинетические явления в узкощелевых полупроводниках

Зараз працюю провідним науковим співробітником у відділі теоретичної фізики НАН України. За період наукової роботи написав близько 400 наукових та науково-публіцистичних праць, серед яких три монографії (у співавторстві): “Узкозонные полупроводники. Получение и физические свойства” (1984); “Процессы переноса в теллуре” (1987); “Вариационный метод в кинетической теории” (1992). (Монографії видано “Науковою думкою”).

1996 року у видавництві “Рада” за моєю редакцією видано 2-томову збірку праць славетного українського вченого Івана Пулюя (712 стор.) та видано у співавторстві з Володимиром Козирським Українсько-англійсько-німецько-російський словник фізичної лексики (936 стор., енциклопедичного формату), видано українсько-англійсько-російський словник з радіяційної безпеки (1998) та третій том збірника праць Івана Пулюя (1997), книгу “Іван Пулюй – Пантелеймон Куліш. Подвижники нації”, (1997).

За моєю редакцією видано вперше українською мовою німецькомовну монографію О. Смакули “Монокристали” (2000, 430 ст.), у 2000-му році вперше за 100 років перевидано “Біблію” в перекладі П. Куліша, І. Нечуя-Левицького та І. Пулюя, а 2001 року вперше видано в Україні книгу “Ганна Барвінок” (556 ст.)

Мною написано сценарії до науково-популярних фільмів: “Іван Пулюй. Повернення” (перша премія на Міжнародному конкурсі “Нашого цвіту – по всьому світу”, 2001), “120 років Чернівецькому університету”, “Олександр Смакула” та інші.

Започаткував і вже п’ятий рік веду науково-освітянську програму “Нехай не гасне світ науки” на першому каналі Українського Національного радіо. Вийшло більше 100 передач про видатних українських вчених. 2003 року вийшла друком книга “Нехай не гасне світ науки” у видавництві “Рада” та друге видання у видавництві “Смолоскип”. Проекти виконуються завдяки пожертвам окремих осіб, державних та громадських організацій.

Під моїм керівництвом захищено 7 кандидатських дисертацій.

На моє подання в кінці 1989 року було видано Постанову Президії Академії наук про підготовку до видання вперше в Україні 5-томової “Енциклопедії фізики”. Будучи виконавчим редактором “ЕФ”, в листопаді 1992 року створив громадське об’єднання “Міжнародне Енциклопедичне бюро з фізики”, до якого входять провідні вчені діяспори (Ю.Даревич, Д.Струк , О.Біланюк, А.Жуковський, М.Горбач). Головним завданням МЕБф є створення “ЕФ”, підготовка термінологічних словників.