This version of the page http://www.ups.kiev.ua/lytovchp.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-12-21. The original page over time could change.
Про перспективи розвитку ІФТ

Про перспективи розвитку ІФТ

 

Моє бачення по даному питанню частково було викладено в звітній доповіді, яка була зроблена 18.06.04 на Загальних зборах ІФТ.

            ІФТ є незалежна некомерційна (неприбуткова) організація науково-інформаційного спрямування, яка об’єднає за фахом фізики відповідних спеціалістів самого різного рангу (від студентів, вчителів середніх та вищих закладів, наукових та науково-технічних інститутів).  Таке широке коло діяльності має як позитиви, так і негативи.

            Серед проблем, які є на даний час найбільш сер’йозними, можна назвати падіння загального інтересу до точних наук взагалі і фізики зокрема; різке скорочення грантової фінансової підтримки громадських організацій в Україні; жорстка конкуренція з боку добре впорядкованих державних структур,  споріднених за фахом.

            Звідси – і  напрямки позитивної діяльності ІФТ – по пом’ягшенню (чи переборенню взагалі) вказаних недоліків.

1.     Підняття впливу УФЖ має дати налагодження роботи загальних фізичних семінарів (як то -  Київські Фізичні читаня, Львівські Фізичні читання і т.д.). Використати при цьому таку подію як “Рік фізики 2005”, оголошену ЮНЕСКО. Залучати до читань провідних фізиків України та з-за кордону.

2.     Проводити окреми тематичні науково-популярні конференції (симпозіуми) – присв”ячені видатним подіям (нобелевським сесіям, видатним відкриттям, крупним науковим проблемам фізики тощо). Конференції проводити при університетах з широким залученням до доповідей та дискусій студентську молодь та вчителів. Активно залучатись до фізичних конференцій, що проводяться іншими структурами. Активно контактувати з установами АН та Мін науки і Освіти.

3.     Активно включити в дію адаптивні до умов УФТ механізми “самоорганізації”, організувавши Інформаційно-консультативний Центр УФТ, надавши йому атестаційні права, широко проінформувавши про його можливості по ЕМ. До Центру мають бути залучені патріотично налаштовані спеціалісти високого фахового рівня.

4.     Проводити роботу по отриманню разових та довгочасових грантів під потреби УФТ (по інформаційній діяльності, по проведенню семінарів та конференцій по  випуску бюлетеня). Для цього зобов’язати Координаційну Раду вести систематичну підготовку відповідних Запитів по Проектам та організовувати дійову їх підтримку.

5.     Проводити подальшу діяльність по захисту інтересів фізичної спільноти, по підтримці належного  об’єму  та рівня викладання фізики в школах та ВУЗ-х.,  по розвитку Української фізичної термінології.

6.     Ефективно боротися проти витиснення Української наукової мови з широкого професійного вжитку (зокрема, по захисту  Україномовної версії Українського Фізичного журналу).

7.     Організувати періодичний (спочатку – поквартально) випуск Бюлетеня УФЖ, намагатися організовувати випуски по фізичній тематиці на телебаченні, радіо в пресі.

8.     Проводити періодичні (2-4 рази на рік) науково-організаційні сесії УФТ.

 

Віце-президент УФТ,

чл.-кор. НАНУ                                                                В. Г. Литовченко