ХРИСТОС
ВОСКРЕС!

1 Як минула ж субота, Марія Магдалина, і Марія Яковова, і Саломія накупили пахощів, щоб піти й намастити Його.
2 І на світанку дня першого в тижні, як сходило сонце, до гробу вони прибули,
3 і говорили одна одній: Хто відвалить нам каменя від могильних дверей?
4 А зиркнувши, побачили, що камінь відвалений; був же він дуже великий...
5 І, ввійшовши до гробу, побачили там юнака, що праворуч сидів, і був одягнений в білу одежу, і жахнулись вони...
6 А він промовляє до них: Не жахайтесь! Ви шукаєте Розп'ятого, Ісуса Назарянина. Він воскрес, нема Його тут! Ось місце, де Його поховали були.
7 Але йдіть, скажіть учням Його та Петрові: Він іде в Галілею попереду вас, там Його ви побачите, як Він вам говорив.
                                     Вiд Марка 16 /1-7/

ВОІСТИНУ
ВОСКРЕС!

ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ СЛОБІДСЬКІ КРАЄЗНАВЧІ СТУДІЇ  ! ЩОСЕРЕДИ О 17-00 М. ХАРКІВ, ВУЛ СУМСЬКА, 44/2, ТЕЛ. +38 (057) 751-17-68 СПІЛКА УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДИ

29 квітня  в Харкові біля пам'ятника Шевченкові відбулася акція - відзначався день Гетьманату - коли 1918 року Павло Скоропадський був обраний гетьманом і започаткував Українську Державу. Акція наголошувала передусім на сильній українській державній владі й на реальній українській державності за все ХХст., яку засвідчила Доба Гетьманату. Розпочали акцію згуки сурмів. Було виголошено урочисті промови, грала старосвітьська бандура, в кінці лунали українські марші. Деякі учасники були в козацьких строях, по боках стояли гармати. Громадянам роздавалися листівки з відомостями про цю подію. В акції брали участь ХОО ВО "Свобода", ГО "Патріот України", УНСО, Спілка Української Молоди, инші небайдужі люди. Відзначення відбудося дуже яскраво й урочисто.

Читайте тут статтю ”До річниці взяття влади Гетьманом П. Скоропадським” >>>

_______________________________________________________________________

26 квітня у рамках Слобідських краєзнавчих студій відбувся семінар, присвячений українській співоцькій традиції. Лекція проводилася знавцями кобзарської традиції - канд.наук мистецтвознавства Костянтином Черемським та старосвітським бандуристом Назаром Божинським. У лекційно-концертній формі до слухачів було донесено цікавий матеріал, що спирався на багато досліджень: експерементально-краєзнавчу роботу сучасних реконструкторів співоцької традиції, майстрів старосвітських інструментів. Зокрема говорилося про етапи і чинники формування традиційного співоцтва на Україні, репертуар і інструментарій автентичних виконавців.
 
    Особливе місце у розповіді було приділено кобзарській традиції Харківщини. Гарною ілюстрацією стали взірці старосвітської співогри на кобзі, бандурі та гуслах.
   На осінь 2006 року заплановані майстер-класи з виконавства на традиційних українських інструментах.

_______________________________________________________________________

19 квітня відбулася лекція присвячена народній архітектурі (лектор Сушко В.А.). Обличчям Слобожанщини є її будівлі. На зорі свого існування Харків був одним із містечок (приблизно в один час були засновані Липці, Охтирка та ін.), а столицею Слобідського краю він став завдяки вдало розміщеним водяним шляхам (річки Харків, Лопань, Уди). Найдавніші споруди Харкова -- Покровський і Успенський собори спочатку існували в дерев'яному варіанті, а потім, після пожежі, були відтворені в камені. Більшість церков Харкова постали на честь Діви Марії (свята Покрови, Успіння та ін.).
Цікавою була архітектура й слобідського села. Його центром, як правило, ставала церква. Біля церкви містився майдан, від якого хаотично розходились вулиці. Зараз села переважно розташовуються вздовж дороги, за таким принципом села раніше будувались у Росії.      
Далі...>>>
                                                                                                                         Олена Козир

_______________________________________________________________________

 

Український народний одяг

12 квітня відбулося чергове заняття на "Слобідських краєзнавчих студіях", воно проходило в приміщенні Харківського історичного музею. Лекцію про народне вбрання провела завідувач відділу етнографії цього музею В.А.Сушко. Вона зупинилася на традиційних для українців видах одягу: сорочка (стрілкова - льоля, тунікоподібна, уставкова), штани, плахта, дерга, фартух, спідниця, намітка, очіпок, кісники, вінок, чушка, бриль, картуз, керсетка, сіряк (куцина, курта), чоботи (сап'янці,чорнобривці),пояс, кролевецький рушник. Звичайно під традицією ми розуміємо виконання і сакралізацію певних дій. Народне вбрання обов'язково несло в собі якісь сакральні елементи. Вони містилися в покрої одягу, вишивці (білим по білому, або червоною і чорною заполоччю - Брокарівський стиль), оздобленні, прикрасах (дукачі, коралі, серги). Пояс, наприклад, був оберегом, оскільки в своїй основі мав коло. Кількість стрічок на вінку повинна була бути непарною (серед різноколірних стрічок одна обов'язково мала бути коричневого кольору - це колір землі). Слухачі студій відвідали також виставку робіт переможців дитячого конкурсу "Кроковеє коло", де побачили писанки, вироби з бісеру, соломи, глини. Цікавими експонатами виставки стали також витинанки, зразки розпису по дереву, картини, виконані з природних матеріалів.

_______________________________________________________________________

Україна і

космос

Дотепер першим космонавтом вважається Гагарін, який 12 квітня 1961 року здійснив політ  у космос та вдало повернувся   на

землю. У той же час мало хто згадує про українця за походженням, харків'янина Валентина Бондаренка. Отримавши підготовку перед вилітом, він трагічно загинув за не зовсім визначених обставин. За офіційною версією, В. Бондаренко згорів у камері для підготовки польотів унаслідок порушення техніки безпекию Цікаво, що про політ Гагаріна було

сповіщено широкий загал лише після його повернення. Це дає підстави стверджувати, що невдалі спроби в совєтській космонавтиці приховувались владою.
Про цікаві факти, астрономічні спростереження, вчених, які конструювали ракети, була проведена лекція професором Харківського національного педагогічного унівеситету імені Г.С. Сковороди, автором підручника з астронимії Миколою Павловичем Пришляком. З цікавістю слухали учні 11 класу школи №5 м. Харкова розповідь професора про сучасне української космонавтики та її майбутнє. Спілка Української Молоди, яка виступила організатором зустрічі, запланувала в майбутньому проводити подібні заходи в школах міста. Окрім того, перспективним напрямком у роботі курсів "Думай по-українськи!" стане саме астрономія.      
/11.04.2006/

_______________________________________________________________________

Відбувся семінар, організований Харківським СУМом, на якому можна було почути про події в Україні в період Гетьманської держави

 ДО 88 РІЧНИЦІ ВЗЯТТЯ ВЛАДИ ГЕТЬМАНОМ П. СКОРОПАДСЬКИМ

«...Бешкети, анархія продовжуються на Україні, економічна руїна й безробіття збільшуються й розповсюджуються з кожним днем, і, врешті, перед найбагатшою колись Україною стає грізна мара голоду. При такім становищі, що загрожує новою катастрофою Україні, глибоко сколихнулись усі трудові маси населення. Вони виступили з категоричним домаганням негайно збудувати таку Державку Владу, яка здатна була б забезпечиш населенню спокій, закон і можливість творчої праці». Такими словами, проголошеними 29 квітня 1918 року гетьманом України, колишнім генералом П. Скоропадським, народу було повідомлено про взяття ним влади у свої руки. Читайте незабаром матеріали... /11.04.2006/

_______________________________________________________________________

"Березолю" жити!

7 квітня в приміщенні Харківської організації Спілки письменників України відбулося урочисте відзначення 50-річчя часопису "Березіль" - єдиного україномовного журналу в Харкові. Журнал має багату літературну, літературознавчу і публіцистичну традицію, пов"язану з видатними українськими письменниками і критиками, користується доброю славою як в Україні, так і поза її межами. Але, на жаль, часопис перебуває у великій скру-ті внаслідок відсутньої державної фінасової підтримки. У зв"язку з цим присутній на юві-леї заступник голови облдержадміністрації В. Третецький разом із офіційними привітан-нями пообіцяв вжити всіх можливих заходів, щоб не допустити занепаду часопису і нада-ти йому необхідну спонсорську та бюджетну підтримку. Але жодного очікуваного пода-рунку від влади (насамперед, украй потрібної комп"ютерної техніки тощо) до свого юві-лею редакція так і не отримала, як і впродовж усього свого існування. Облдержадмініст-рація черговий раз обмежилася  добрими словами, врученням стандартних грамот та іменним годинником колишньому редактору часописа Ю. Стадниченку. Представник цен-трального Правління СПУ вручив нагородні медалі Спілки письменникам-ветеранам В. Боровому, В. Брюгену та Ю. Стадниченку. Обминули лише увагою теперішнього голо-вного редактора журналу В. Науменка, який сумлінно і віддано працює на своїй посаді, рятуючи часопис від вимушеного закриття. На знак незгоди із цим неподобством предста-вниця українських громадських організацій, об"єднаних у Товаристві "Спадщина", В. Овод вручила В. Науменку срібну громадську відзнаку з емблемою державного герба України.
У відзначенні ювілею активну участь узяли члени Спілки української молоди Хар-ківщини. Присутні дуже радо сприйняли кобзарський виступ у концертній програмі голо-ви крайового Проводу СУМ Костя Черемського, провідних артистів обласної держфілар-монії, Харківської опери та інших мистецьких організацій.

________________________________________________________________________

Продовжують працювати Слобідські краєзнавчі студії

На заняттях, які відбулися у середу, 5 квітня, розглядвся період масового заселення Слобожанщини. Демонструвалися цікаві археологічні знахідки (перстені, медальйони, хрести, кераміка, зброя...) Молодь дізналась, в яких житлах жили їх предки на Слобідщині, як виглядали господарські споруди, які фортифікації та зброю використовували у військовій справі.  Також демонстувалися фільми про роботу археологічних експедицій на Харківщині.

Наступне заняття вже з етнографії за тематикою  “Народна вишивка” відбудеться в Харківсь-кому історичному музеї 12 квітня о 17-00 (середа)

________________________________________________________________________

Що було на Україні тисячі років тому ?

Про студії читайте тут...

29 березня СУМ у Харкові розпочав проводити краєзнавчі студії. На першій лекції молоді люди змогли ознайомитись з історією та археологіїю Слобідщини найдавніших часів, побачити цікаві стародавні експонати.  Відтепер щосереди молоді харків`яни мають змогу відвідати цікаві заняття, які будуть включати також тематики з етнографії, фольклору та мистецтва.

 

Завітайте на сайти:

Українська Греко-Католицька Церква

СУМ-Харків пропонує:
ОСВІТНІ  КУРСИ:
 досвідчені фахівці, викладачі університетів готують абітурієнтів до вступу у вищі навчальні заклади, спеціалістів із сучасних інформаційних технологій (на базі сучасної комп`ютерної техніки). 
Детальніше тут >>>
КРАЄЗНАВЧІ СТУДІЇ
проходять щосереди о 17-00 в актовому залі ХКО СУМ.
Детальніше тут >>>
КОБЗАРСЬКІ СТУДІЇ
 (щовівторка о 17-30)
Довідки за телефоном:
+38 (057) 751-17-68
e-mail: cym@cym.org.ua