ГоловнаНа захисті довкілляФоруми ВЕЛДокументи 4 з`їзду
ЗАЯВА V З’ЇЗДУ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЛІГИ

Екологія та культура – передумови розвитку людської цивілізації, глобального світу. Саме тому формування екологічної політики, екологічної культури, розвиток екологічного руху є важливим міжнародним, національним, сутнісним пріоритетом. Екологічна культура виступає як важлива закономірність сучасного етапу розвитку суспільства, а екологічний рух є одним з найпотужніших чинників виникнення нової ментальності людини.
Формування природоохоронного менталітету, підвищення рівня екологічної освіти та свідомості, популяризація нових наукових розробок – є домінуючими напрямами в роботі Всеукраїнської екологічної Ліги. За п'ять років Ліга стала потужною громадською організацією з розгалуженою структурою. З першого дня свого існування ВЕЛ зібрала в своїх лавах відомих вчених, громадських діячів, депутатів від Верховної до селищної рад, підприємців, вчителів, громадян з активною життєвою позицією з усіх реґіонів України. Об'єднання зусиль громадськості, науковців і представників органів влади дозволяє комплексно підходити до розв'язання екологічних проблем. Великого значення Ліга надає співробітництву з Народно-демократичною партією, яка нині взяла на себе відповідальність за ситуацію у сфері екології та культури.
Досвід Ріо, Орхуса, нарешті – Йоганесбурга свідчить про важливість участі громадськості у розв'язанні конкретних екологічних проблем. Завдяки залученню значного інтелектуального, наукового і патріотичного потенціалу в багатьох випадках вдалося уникнути шкідливих наслідків для довкілля, або звести їх до мінімуму.
З'їзд констатує, що процес реформування нашого суспільства передбачає комплексне розв'язання економічних, соціальних та екологічних проблем, а екологічна безпека має стати важливою складовою національної безпеки. Демократизація та формування громадянського суспільства вимагають посилення участі громадськості в прийнятті рішень. Ми зацікавлені в прозорій екологічній політиці та втіленні принципів збалансованого розвитку в державі.
Делегати з'їзду підкреслюють, що в державі нині не існує цілісної системи контролю в сфері охорони довкілля. Законодавство та природа стають заручниками бюрократичного мислення державних посадовців, а часом – приватних бізнесових інтересів.
З'їзд наголошує на необхідності створення дієвої системи державного та громадського контролю у галузі охорони довкілля. Завдання громадських організацій – спонукати владу до таких дій, які б забезпечили безумовний пріоритет збереження життя над виробничою діяльністю.
Всеукраїнська екологічна ліга діє заради формування екологічного світогляду. Разом з громадськістю України ми творимо національний шлях до гармонійного збалансованого розвитку нашої держави.

Дивись також:
Четвертий з`їзд ВЕЛ
П`ятий з`їзд ВЕЛ
Документи 5 з`їзду
© Copyright 2004
Розробка ІАФ Ексор
Копіювання матеріалів сайту можливе лише за поперднім погодженням зі Всеукраїнською екологічною лігою.