Новини ДПА в Рівненській області

Зменшення податкового боргу – одне з основних завдань органів Державної податкової служби області.

Тому, одним із важелів упередження зростання податкового боргу та оздоровлення фінансового стану і підвищення платоспроможності платників податків є - розстрочення сплати податкових зобов'язань та податкового боргу, тобто, надання платнику податків бюджетного кредиту на основну суму його податкових зобов'язань без урахування сум пені на умовах податкового кредиту, за якими основна сума кредиту та нараховані на неї проценти погашаються рівними частками, починаючи з податкового періоду, наступного за періодом надання такого кредиту.

Відповідно до норм підпункту 14.4.4 пункту 14.4 ст.14 Закону України від 21.12.2000 №2181- III ”Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” (далі – Закон 2181) будь - який платник податків має право вимагати розстрочення, відстрочення його податкових зобов'язань, а орган, уповноважений приймати рішення з таких розстрочень, відстрочень зобов'язаний задовольнити таку вимогу розстрочення, відстрочення.

Платник податків, який звертається до податкового органу із заявою про розстрочення (відстрочення) податкових зобов'язань, вважається таким, що узгодив суму такого податкового зобов'язання. Узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені законом, визнається сумою податкового боргу платника податків, яку може бути розстрочену або відстрочено на умовах, визначених Порядком розстрочення податкових зобов'язань платників податків, затвердженого наказом ДПА України від 18.09.2001 №.378, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.10.2001 за №912/6103 (далі –Порядок).

Відповідно до пункту 3.3 Порядку розстрочення (відстрочення) надається окремо з кожного платежу. Отже, обмежень щодо кількості отримання розстрочень чи відстрочень для платників податків, як нормами Закону №2181 так і Порядку не передбачено, за умови надання ним достатніх доказів щодо існування загрози виникнення або накопичення податкового боргу.

Згідно з пунктом 2.1 Порядку, відстрочення та розстрочення податкових зобов'язань можуть надаватися в межах повноважень по кожному окремому випадку:

- Державна податкова адміністрація України –без обмежень;

- державні податкові адміністрації в областях –на суму не більше 3 млн. гривень;

- державні податкові інспекції в районах та містах – на суму не більше 30 тис. гривень.

При цьому слід зазначити, що розстрочення (відстрочення) не може надаватися чи встановлюватися щодо податкових зобов'язань із ввізного мита, акцизних зборів і податку на додану вартість при ввезенні товарів (робіт, послуг) на митну територію України, внесків до Пенсійного фонду України чи інших внесків у межах державного або обов'язкового соціального страхування, якщо інше не встановлено законами з цих податків, зборів (обов'язкових платежів) або Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Крім того, відповідно до ст. 70 Закону України ”Про Державний бюджет України на 2006 рік” заборонено у 2006 році проводити реструктуризацію або списання заборгованості (недоїмки) суб'єктів господарювання за податками, зборами (обов'язковими платежами), надання відстрочки термінів її сплати, крім надання розстрочки протягом бюджетного року по заборгованості (недоїмці) та випадків, визначених у Законі України ”Про заходи спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно – енергетичного комплексу”.

Враховуючи вищезазначені норми законів, Державною податковою адміністрацією в області в межах своїх повноважень, за заявами платників податків та на підставі висновків податкових органів за місцем реєстрації платників податків станом на 01.10.2006 року прийнято 117 рішень про розстрочення податкових зобов'язань та податкового боргу наступних СПД:

РОВКП ВКГ “Рівнеоблводоканал”

ТОВ – Компанія “Пульсар і Ко”

ВАТ “Рівненська ФНМ”

“Березно РАЙАГРОБУД”

ВАТ “Любомирський вапняно-силікатний завод”

ЖКП “Перспективне”

ТзОВ “Вежа”

ВАТ “Здолбунівський з-д продовольчих товарів”

ЗАТ УБ “РАЕС”

ВАТ “Березнофарфор”

ЗАТ “Рівненський завод опалювальної техніки”

ЗАТ “Рівнетурист”

Комунальне автотранспортне підприємство 1728

ЗАТ “Агропромислової корпорації Зоря”

ВАТ “Рівнесільмаш”

ДП “Острозький лісгосп”

ВАТ “Дубровицьке ХПП”

Рівненська філія ВАТ “Свемон-Волинь”

ТзОВ “УкрТехноФос”

ВАТ “Івано-Долинський спецкар'єр”

Орендне підприємство санаторій “Червона калина”

ВАТ “Волинь-Цемент”

ДП “ Сарнимлин ” ВАТ “Сарненський КХП”

ВАТ “Рокитнівський склянний завод”

ДП “Рівненський облавтодор”

КП “Теплотранссервіс”

ДП “Рівненська сірникова фабрика”

ДП “Висоцьке ДЛГ”

КП “Рівнерайкомуненергія”

ДП “Рівненський облавтодор”

ДП “Березнівське лісове господарство”

ДП ДАК “Хліб України” Дубенський КХ

ДП “Радивилівський КХП”

“Міжнародний економіко – гуманітарний університет ім. Степана Дем'янчука

ДП “Рокитнівський лісгосп”

ДП “Дубровицький лісгосп”

ЖКП “Галицьке”

Філія “Рівненська ДЕД”

ВАТ “ПМ-65”

СГПП “Зірка”

ТОВ “Промжитлобуд –2”

ДП “РБУ” ВАТ “Рівнегаз”

ДП “Рівнеторф”

ВАТ “Енерговисотспецбуд”

ВАТ “Дубнонафтопродукт”

ПП ВКФ “Трейд-Пак”

КП “Теплокомунсервіс”

ТзОВ “Агромар”

ВАТ “Сарненський завод мостових технологічних конструкцій”

ЗАТ “Рівненський ливарний завод”

ВАТ “Рокитнівський спецкар'єр”

ДП “Рівне –ТДК” ВАТ “РТЗА”

ТОВ “Торговий дім “Вініа””

ТОВ Філія “Горинь-інвест”

ВАТ “Коливань”

КТП “Комуненергія”

ДП “Остківський лісгосп”

ДП “Рівненський ОРТПЦ”

Заступник начальника відділу

погашення прострочених податкових зобов'язань М.В.Ящук

25.10.06