This version of the page http://ukrpress.bol.bg/com-bol061104BG-NATO.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-11-16. The original page over time could change.
УКРАИНСКИ ВЕСТИ/БОЛГАРСЬКІ ВІСТІ
Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА
АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ НИНI
БIЗНЕС-BG
БИЗНЕС-UKR
КОМЕНТАР-UKR
КОМЕНТАР-BG
ИНТЕРВЮ-UKR
IНТЕРВ'Ю-BG
ДАЙДЖЕСT-UKR
ДАЙДЖЕСT-BG

НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-UKR
ДОВIДКА-BG
ИСТОРИЯ-UKR
IСТОРIЯ-BG
БАЛКАНИ
АРХIВ
КОНТАКТИ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

БОЛГАРІЯ КРОКУВАЛА ДО НАТО 14 РОКІВ. ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ
Софія, 04 листопада 2006.- Гадаємо, що нашим українським читачам буде цікаво прослідкувати, який шлях до НАТО пройшла Болгарія - країна, яку на початку 60-х років комуністична влада хотіла увести до складу СРСР на правах 16-ї республіки. Подаємо винятково хронологію.
10 листопада 1989 р. - Усунено від влади Тодора Живкова. Країна входить в процес демократизації.
23 червня 1990 р. - Засідає демократично обраний новий парламент - Великі Народні Збори. Більшість мають екс-комуністи. З трибуни від імені демократів виступає один з лідерів Зеленої партії Соломон Пасі - хлопець у футболці, кросівках (у 2001 р. він стане міністром закордонних справ). Вносить пропозицію про ухвалу рішення про вступ Болгарії до НАТО. Зал регоче, мовляв, він що, здурів?
13 липня 1990 р. - МЗС сприймає запрошення про налагодження дипломатичних стосунків з НАТО. Запрошення зробили лідери країн - членів альянсу на своєму самміті у Лондоні 6 липня 1990 р. У листопаді того ж року посол Болгарії в Брюсселі уповноважений підтримувати дипломатичні стосунки з НАТО.
15 листопада 1991 р. - Міністр закордонних справ Болгарії Любен Гоцев вперше відвідав штаб-квартиру НАТО в Брюсселі.
4 квітня 1991 р. - У Софії прихильники НАТО заснували Атлантичний клуб. Це була перша неурядова атлантична асоціація в країні, яка не є членом альянсу.
30 квітня 1991 р. - Перший візит прем'єра Болгарії Дімітра Попова в Брюссель до штаб-квартири НАТО.
12-14 червня 1991 р. - Перший візит в Болгарію генерального секретаря НАТО Манфреда Вьорнера. Голова Атлантичного клубу Соломон Пасі запропонував йому проїхатися на німецькому автомобілі "Трабант".
14 листопада 1991 р. - Перший візит президента Болгарії Желю Желева в штаб-квартиру НАТО для участі в зустрічі Північноатлантичної Ради.
14 лютого 1994 р. - Президент Болгарії Желю Желев підписав Рамковий документ про приєднання Болгарії до програми "Партнерство заради миру".
28 листопада 1994 р. - (При владі вже соціалісти) Заступник міністра закордонних справ Болгарії Тодор Чуров брав участь в засіданні Ради НАТО-Болгарія. Болгарія сприймає Індивідуальну програму "Партнерство заради миру".
16 жовтня 1995 р. - Болгарія приєдналася до Угоди країн-членів НАТО і країн-учасниць за програмою "Партнерство заради миру" про статус їх збройних сил.
10 квітня 1996 р. - Болгарія представила в НАТО Документ про обговорення в рамках Підсиленого діалогу НАТО із зацікавленими країнами-партнерами з питань членства. З травня 1996 р. по квітень 1997 р. відбулося п'ять турів двосторонніх переговорів Болгарія-НАТО в рамкам Підсиленого діалогу з питань членства.
29 січня 1997 р. - (Президента демократа Желю Желева змінив демократ Петр Стоянов - до 2001 р., наприкінці 1996 р. - парламентська криза, дефляція, обвал грошової одиниці - лева, народ вийшов на тутешній Майдан, соціалісти ганебно здали владу, президент призначив службовий уряд і дату проведення дострокових виборів до Народних Зборів, на яких демократи отримали понад 50%) Перший візит нового президента Петра Стоянова в Брюссель. Він вперше категорично заявив, що Болгарія прагне повноправного членства в НАТО.
17 лютого 1997 р. - Службовий (прозахідно налаштований) уряд Стефана Софіянського ухвалив рішення, за яким Болгарія офіційно подає Заяву про приєднання до НАТО.
17 березня 1997 р. - Уряд ухвалив Національну програму підготовки та приєднання Болгарії до НАТО.
8 травня 1997 р. - Народні Збори, більшість в яких мав Союз демократичних сил, ухвалили Заяву національної згоди, за якою національним пріоритетом країни є членство в НАТО.
2-8 жовтня 1997 р. - В Софії проходить Генеральна асамблея Асоціації Атлантичного договору - такий форум вперше проходить в країні, яка не є членом НАТО.
4 грудня 1997 р. - Уряд ухвалив рішення про відкриття Постійної дипломатичної місії Болгарії при НАТО й Західноєвропейському Союзі в Брюсселі. Першим керівником був посол Бойко Ноєв, який свої вірчі грамоти вручив 18 березня 1998 р.
23 жовтня 1998 р. - Народні Збори ухвалили Заяву про схвалення дій уряду, спрямованих на підтримку зусиль НАТО в Косово (Сербія) і поглиблення співпраці з альянсом в рамках перспективи про членство.
25 березня 1999 р. - Народні Збори ухвалили Заяву про загострення кризи в Косово та підтвердження стратегічного вибору Болгарії про повноправне членство в НАТО. Депутати висловили підтримку євроатлантичній спільноті.
24 квітня 1999 р. - Президент Петр Стоянов брав участь у зустрічі Євроатлантичної Ради партнерства на найвищому рівні у Вашингтоні. Болгарії та решта країнам - кандидатам запропонували План дій про членство (ПДЧ) в НАТО (це те, що "помаранчева" Україна хотіла б почути на самміті в Ризі у листопаді цього року).
28 квітня 1999 р. - Болгарія та НАТО уклали угоду про транзитне використання повітряного простору Болгарії літаками НАТО в рамках операції "Союзна сила" (воєнна операція в Сербії).
22 жовтня 1999 р. - Болгарія представила свою першу Річну національну програму на 1999-2000 рр. за Планом дій про членство в НАТО.
14 квітня 2000 р. - Засідання НАТО у форматі 19+1 за участю міністра закордонних справ Болгарії Надежди Михайлової і міністра оборони Бойко Ноєва, на якому обговорювався Звіт про поступ Болгарії при виконанні першої Річної національної програми за Планом дій про членство в НАТО.
2-3 жовтня 2000 р. - Софію відвідав Клаус-Петр Клайбер - помічник генерального секретаря НАТО з політичних питань. Йому передали другу Річну національну програму за Планом дій про членство на період 2000-2001 рр.
12-13 жовтня 2000 р. - Самміт в Софії міністрів оборони дев'яти країн - кандидатів на членство в НАТО за участю генерального секретаря альянсу лорда Робертсона.
30 квітня 2001 р. - Президент Петр Стоянов брав участь у засіданні Ради НАТО у форматі 19+1, на якому обговорювався Звіт про поступ Болгарії при виконанні другої Річної національної програми за Планом дій про членство в НАТО.
5 жовтня 2001 р. - Самміт в Софії президентів країн Вільнюської групи за участю генерального секретаря НАТО лорда Робертсона і представників країн - членів НАТО.
22 жовтня 2001 р. - (У черні того ж року до влади прийшов уряд Сімеона Сакскобургготського. У парламенті його політична формація "Сімеон ІІ" мала 50+1) Прем'єра Сімеона Сакскобургготського та міністра закордонних справ Соломона Пасі у Брюсселі прийняв генеральний секретар НАТО лорд Робертсон та члени Північноатлантичної Ради.
11 грудня 2001 р. - У Брюсселі міністр закордонних справ Болгарії Соломон Пасі відвідав штаб-квартиру НАТО й зустрівся з Верховним командуванням союзних сил в Європі.
19 грудня 2001 р. - Заява Народних Зборів (консенсус) про підтримку рішення уряду про знищення ракетного комплексу СС-23 і про прагнення безумовного повноправного членства країни в НАТО.
6 лютого 2002 р. - (Болгарія має нового президента - соціаліста Георгія Пирванова, інавгурація якого відбулася у січні того ж року) Новий президент Болгарії Георгій Пирванов відвідав Брюссель і зустрівся з генеральним секретарем НАТО лордом Робертсоном.
23 квітня 2002 р. - Міністр закордонних справ Соломон Пасі та міністр оборони Ніколай Свинаров брали участь у засіданні Північноатлантичної Ради у форматі 19+1, на якому обговорювався Звіт про поступ при виконанні Плану дій про членство в НАТО.
24-28 травня 2002 р. - У Софії відбулася сесія Парламентської Асамблеї НАТО.
21 листопада 2002 р. - На самміті у Празі лідери країн-членів НАТО офіційно запросили Болгарію, Естонію, Латвію, Литву, Румунію, Словаччину та Словенію розпочати переговори про приєднання до НАТО.
10 січня та 10 лютого 2003 р. - У Брюсселі відбувся перший та другий тур переговорів про приєднання Болгарії до НАТО.
17 березня 2003 р. - Міністр закордонних справ Соломон Пасі направив листа на ім'я генерального секретаря НАТО про наміри, що підтверджують зацікавленість, волю та готовність Болгарії приєднатися до альянсу. Лист супроводжувався Графіком завершення реформ.
23 березня 2003 р. - На позачерговому засіданні Північноатлантичної Ради в Брюсселі постійні представники країн - членів НАТО підписали протоколи про приєднання запрошених держав, включно Болгарії.
8 травня 2003 р. - Президент Георгій Пирванов відвідав штаб-квартиру НАТО й зустрівся з генеральним секретарем альянсу лордом Робертсоном.
3-4 червня 2003 р. - Міністр закордонних справ Соломон Пасі прав участь у засіданні Євроатлантичної Ради партнерства на рівні міністрів закордонних справ, що відбулося у Мадриді.
18 червня 2003 р. - Рада НАТО ухвалила рішення про запрошення до роботи в комітетах та інших органах НАТО представників семи країн, що мали статус спостерігачів.
5 вересня 2003 р. - У Софії генеральний секретар НАТО лорд Робертсон брав участь у міжнародній конференції "Безпека у Південно-Східній Європі - нові підходи та загальна відповідальність".
6 жовтня 2003 р. - Болгарія представила в штаб-квартирі НАТО Річну національну програму на 2003-2004 рр. за Планом дій про членство.
4 грудня 2003 р. - У підсумковому комюніке засідання Північноатлантичної Ради в Брюсселі 19 міністрів закордонних справ країн - членів НАТО заявили, що до членства в альянсі запросять сім держав відразу після завершення процесу ратифікації протоколів про приєднання.
5 грудня 2003 р. - Міністр закордонних справ Болгарії Соломон Пасі брав участь у засіданні Комісії НАТО-Україна.
10 грудня 2003 р. - Заступник міністра оборони з політичних питань США Дуглас Фейт відвідав Болгарію з приводу консультацій, пов'язаних с переглядом глобального розташування сил США у рамках трансформації та адаптації НАТО. Народні Збори ухвалили заяву, за якою державні інституції Болгарії прагнуть якомога швидшого приєднання країни до альянсу.
21 січня 2004 р. - Міністр закордонних справ Болгарії Соломон Пасі, який тоді був також очолював ОБСЄ, брав участь у засіданні Північноатлантичної Ради. Він представив пріоритети та цілі болгарського уряду й обговорив перспективи поглиблення співпраці між ОБСЄ та НАТО. Пан Пасі зустрівся з новим генеральним секретарем НАТО Яап де Хооп Схеффер.
5 лютого 2004 р. - Уряд Болгарії ухвалив Північноатлантичний договір і запропонував Народним Зборам ратифікувати його.
11-12 лютого 2004 р. - Президент Георгій Пирванов відвідав штаб-квартиру НАТО й зустрівся с новим генеральним секретарем альянсу Яап де Хооп Схеффером.
29 березня 2004 р. - Болгарія, Румунія, Литва, Латвія, Естонія, Словенія і Словаччина стали повноправними членами НАТО. На церемонії, що відбулася в міністерстві фінансів США, прем'єри семи країн, включно Болгарії - Сімеон Сакскобургготський, вручили державному секретареві США Коліну Паулю документи про ратифікацію Північноатлантичного договору.
2 квітня 2004 р. - Урочиста церемонія у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. На флагштоках піднімаються прапори семи країн - нових членів альянсу. Міністр закордонних справ Болгарії Соломон Пасі плаче. Збулася його мрія, якою від поділився з депутатами у червні 1990 р. і у відповідь почув сміх.
15 квітня 2004 р. - Штаб об'єднаного командування НАТО в Європі - м.Монс, Бельгія. Проходить військова церемонія прийому семи нових членів.

НАШ КОМЕНТАР: Ось так. Болгарам знадобилося 14 років, щоби подолати тернистий шлях від ідеї про

членство в НАТО до повноправного членства. І без усіляких референдумів. Бо прихильників альянсу, особливо після бомбардувань Сербії у 1999 р., після того, як натовська ракета заблукала і вцілила будинок біля Софії, було не більше 40% (у 1990 р. - 9%). Але була воля політичної еліти (на фото) - уряду демократів (1997-2001 рр.) та уряду царя Сімеона Сакскобургготського (2001-2005 рр.). І коли до влади прийшла соціалістична партія - червень 2005 р., лідери якої ще у 1999 р. влаштовували багатолюдні пенсіонерські мітинги проти НАТО й на підтримку братів-сербів (як це в Україні робить придуркувата Наталія Вітренко), то зворотного шляху уже не було. А ви знаєте, хто зараз оці лідери? Екс-голова Болгарської соціалістичної партії (БСП) - це нині президент, Георгій Пирванов (щойно здобув другу 5-річну каденцію). А голова БСП - це нині ще й прем'єр, Сергей Станішев. Уряд останнього влітку цього року ухвалив рішення, за яким на території Болгарії американці розмістять три свої бази. Одне слово, болгарські соціалісти, на відміну від українських, стали європейськими соціал-демократами.
Україна на переговорах з НАТО зараз перебуває десь на етапі, на якому Болгарію була у 1996 р. - на етапі Підсиленого діалогу. Тобто, враховуючи практику та досвід Софії, до миті, коли український прапор буде підніматися на флагштоку біля штаб-квартири НАТО в Брюсселі і пан Тарасюк буде плакати від радощів, залишилося 10 років. Через рік після цього, у 2017 р., Росія виведе із Севастополя свій флот...
До речі, фінансовий внесок Болгарії в НАТО складає 0,64% від ВВП, або $10 млн. в рік.

 


УРА! БОЛГАРIЯ - ПОВНОПРАВНИЙ ЧЛЕН НАТО>>>