This version of the page http://ostrovskogo.ok.net.ua/s_bib.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-31. The original page over time could change.
Змагаються

на головну

 

Змагаються

сільські бібліотекарі Чернігівщини

            Віддати належну шану скромній праці сільського бібліотекаря, підвищити його імідж – така мета обласного конкурсу сільських бібліотекарів на кращу роботу з дітьми „Дитина не може чекати”, організованого обласною бібліотекою для дітей ім. М.Островського за сприяння і підтримки управління культури облдержадміністрації, обласної організації профспілки працівників культури, обласного відділення Дитячого фонду України.

            В І і ІІ турах конкурсу учасники представили програми роботи з дітьми в своїх бібліотеках, провели цікаві творчі акції з екологічної, правової та краєзнавчої тематики та зібрали відгуки батьків, вчителів, читачів.

            Змістовну і цікаву програму „Дитина і бібліотека сьогодні та в майбутньому” представила Валентина Маринченко (Чемерська сільська бібліотека-філіал Козелецької ЦБС). Вона впевнена, що дитину повинні оточувати хороші книги, які за словами В.Сухомлинського „дуже часто вирішують і долю людини”.

           Чемерська бібліотека стала справжнім другом дітей і батьків – тут працює гурток „Книжчина лікарня”, особливих слів заслуговує клуб молодших читачів „Сім маленьких див”, що працює за 7 напрямками : „Диворід” (українознавство, свій рід), „Дивоказ” (рідна мова), „Дивоколо” (розвиток інтелекту), „Дивосвіт” (екологія), „Дивоцвіт” (розвиток талантів), „Дивогарт” (здоровий спосіб життя), „Дивограй” (гра). Тут проводяться цікаві заходи : літературні лото та вікторини, літературні варіанти ігор „Розумники і розумниці”, „Поле чудес”, „Брейн-ринг”; організовуються цікаві зустрічі з людьми села – місцевим поетом В.Шишковим, майстринею-вишивальницею Ганною Костюк, місцевим художником О.Хлистуном тощо. На всі ці заходи обов’язково запрошуються батьки.

            В Стольненській сільській бібліотеці-філіалі Менської ЦБС давно і плідно працює ляльковий театр „Гном та семеро білосніжок”, в репертуарі якого багато вистав : „Як Барвінок та Ромашка книгу рятували”, „Новорічні пригоди крутого колобка”, „Дюймовочка” та ін.

            В Дроздовицькій с б/ф клуб „Відродження” справді відроджує разом з дітьми українські народні звичаї і обряди. В Киїнській сільській бібліотеці проводиться змістовна робота на допомогу формуванню інформаційної культури дітей, працює клуб  „Дивослово” для всіх, хто шанує рідну мову.

            Гурток „Дозвілля” в Сновській сільській бібліотека-філіал об'єднав дітей, що люблять читати, а ще вони влаштовують виставки творчості - малюнків, аплікацій тощо; гуртківці також допомагають проводити цікаві заходи в бібліотеці, ремонтують книги. На конкурс бібліотекар представила цікавий урок – подорож „Серпанками легенькими, казками та легендами повито рідний край”.

            Горбовська сільська бібліотека-філіал обслуговує юних читачів під гаслом : „Стомлених – терпляче, грубих – коректно, нервових – стримано, соромливих – тактовно.”

            Фінал конкурсу був напруженим і цікавим.  Конкурс „Рідна мова – культури нашої основа” потребував знання української мови : українських прислів'їв, застарілих українських слів, походження поширених українських прізвищ тощо. Справжніми знавцями рідної мови виявилися  всі бібліотекарі.

            Наступним випробуванням для конкурсантів була рекомендація книги дитині. Це завдання було найбільш наближене до практики, адже кожного дня сільські бібліотекарі допомагають юним читачам взяти книги до душі. Бібліотекарі рекомендували дітям твори В.Нестайка, українські народні казки, книги з історії Чернігівщини. Оригінальною була рекомендація Валентини Оліфіренко  (Менська ЦБС), яка розіграла справжню невеличку виставу за мотивами української народної казки „Ріпка” для одного читача.

            Швидко і творчо учасники виконали  різноманітні довідки за допомогою довідково-бібліографічного апарату – за умовами конкурсу цим завданням було передбачено представити від 5 до 10 джерел, з чим конкурсанти успішно справились.

            Показати себе в якості психолога, аналітика бібліотекарі могли під час розв’язання проблемних ситуацій, які  виникають в практичній діяльності сільського бібліотекаря. Всі ситуації ( а їх було 7 ) розв’язувалися професійно, толерантно, що відзначено журі.

            Прикрасили фінал презентації бібліотек і хоббі конкурсантів. Вони читали власні вірші, співали пісень, представляли вишивки, художні роботи, вироби на дереві, пригощали смачним печивом і тортами. На конкурсі панувало відчуття великої бібліотечної родини,  всі конкурсанти приїхали з групами підтримки – директорами ЦБС, їхніми заступниками, працівниками бібліотек.       

            Журі конкурсу було дуже авторитетним : очолював його начальник управління культури, заслужений працівник культури України Б.В.Кальченко, до складу увійшли голова обласної організації профспілки працівників культури І.С.Буренко, директор обласної бібліотеки для дітей, заслужений працівник культури України Н.І.Лисенко, спеціаліст обласного відділення Дитячого фонду України А.Замокін.

            Журі було складно визначити переможців, адже всі учасники творчі, професійні, цікаві особистості. Після ретельного аналізу переможцями були визначені Валентина Маринченко (Чемерська с б/ф), Інна Шикула (Горбовська с б/ф), Світлана Семенець (Киїнська с б/ф). Вони нагороджены грамотами управління культури, грошовими преміями обласної організації профспілки працівників культури, їм присвоєні почесні звання конкурсу : Пані Творчість (Маринченко), Пані Традиція (Шикула), Пані Досвідченість (Семенець). Обласне відділення Дитячого фонду України подарувало цим бібліотекам передплату на журнал „Барвінок”.  Інших учасників конкурсу нагородили Почесними  грамотами і грошовими преміями обласної організації профспілки працівників культури, їм теж присвоїли почесні звання  конкурсу : Пані Контактність (Коваль В.), Пані Толерантність (Мельник О.), Пані Доброзичливість (Ісаченко Н.), Пані Ерудиція (Оліфіренко В.).