This version of the page http://ostrovskogo.ok.net.ua/evropa.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-31. The original page over time could change.
Вікно в Європу

на головну

 

Вікно в Європу

    Віхи в історії Європейського Союзу

    Чи знаєте ви, що... відповіді на найпоширеніші питання про Європейський Союз

 

    Європейський Союз (ЄС) - це сім'я демократичних європейських країн, що спільно працюють задля миру та процвітання. Це - не держава, що має замінити існуючі держави, це більше, ніж будь-яка міжнародна організація. ЄС - дійсно унікальне явище. Держави-члени ЄС утворили спільні інституції, яким делегували деякі зі своїх повноважень, таким чином, щоб рішення щодо окремих спільних питань можна було демократично вирішувати на європейському рівні.

    Історично коріння ЄС сягає Другої світової війни. Ідея європейської інтеграції мала на меті попередити убивчі війни та їхні руйнівні наслідки. Вперше вона була запропонована Міністром закордонних справ Франції Робером Шуманом у промові 9 травня 1950 року. Це дата — день народження того, чим є зараз ЄС, відзначається щорічно як день Європи, який також святкується в Україні.

    Верховенство закону є фундаментом ЄС. Всі рішення та процедури ЄС базуються на договорах, які підписані всіма членами ЄС.

    Єдність у розмаїтті: Європа - це континент різних  традицій   та  мов,   але,   водночас, спільних цінностей. ЄС захищає ці цінності. Він заохочує співробітництво між народами Європи, сприяє єдності, зберігаючи розмаїття, та забезпечує соціальну спрямованість всіх своїх рішень.

    Європейський Союз (ЄС), союз держав-членів Європейських Співдружностей (ЕВГ, ЕВВіС, ЕВРАТОМ), створений згідно з Договором про Європейський Союз (Маастрихтський Трактат), підписаним в лютому 1992 року і діючим з листопада 1993.

 

    Мета: створення економічного союзу (спільна зовнішня економічна політика, спільний ринок послуг, матеріальних благ, капіталу і праці), монетарного (валюта EKU, від 1999 року - Євро) і політичного (спільна зовнішня політика) союзу, а також впровадження спільного громадянства.

 

    Головні органи ЄС і Європейських Співдружностей: Європейська Рада (голів держав і урядів) (президент - Тоні Блер (до 1 січня 2006 р.)), Європейська Комісія (голова - Жозе Мануэл Дурау Баррозу (Португалія) (с 1 листопада 2004), Рада ЄС (міністри певного відомства), Європейський Парламент (за загальними виборами). Новий веб-сайт Європейського парламенту.

    Держава-голова ЄС - Великобританія (до 1 січня 2006 р.)

 

    Європейський гімн: У широкому значенні - це гімн не лише Євросоюзу, але й усієї Європи. Музика гімну взята з Дев'ятої симфонії, яку Людвіг ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині своєї симфонії Бетховен поклав на музику "Оду до радості", написану у 1785 році Фрідріхом фон Шиллером. У цьому вірші знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв і Бетховен.
    У 1972 році Рада Європи (той-самий орган, який розробив дизайн європейського прапора схвалила бетховенську тему "Оди до радості" як свій гімн. Відомому диригенту Герберту фон Караяну було доручено написати три інструментальні аранжування - із соло для фортепіано, для духових інструментів і для симфонічного оркестру. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа.
    У 1985 році гімн було схвалено президентами та главами урядів країн ЄС як офіційний гімн Європейського Союзу. Цей гімн не має на меті замінити існуючі національні гімни країн ЄС. Гімн ЄС - це утвердження спільних цінностей та їх єднання в усьому розмаїтті національних відмінностей.

 

    Прапор ЄС

    Історія створення прапору починається у 1955 році. Тоді Європейський Союз існував лише у вигляді Європейського об'єднання вугілля та сталі, до якого входило шість країн. Однак існувала окрема організація з ширшим представництвом - Рада Європи, - яка була заснована на кілька років раніше для захисту прав людини та пропагування європейської культури. У той час Рада Європи підбирала собі емблему. Після активних обговорень було прийнято нинішній варіант прапора - коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн-членів організації. В різних традиціях "12" є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще й символом єдності.
    Так народився європейський прапор, який представляє ідеал об'єднання народів Європи. На ньому сяє дванадцять зірок, як символ довершеності, повноти та єдності. Прапор залишається незмінним протягом років, не зважаючи на розширення ЄС.
Пізніше Рада Європи закликала інші європейські установи прийняти той самий прапор, і у 1983 році його затвердив Європейський Парламент. Усі європейські інституції використовують його з початку 1986 року.
    Європейський прапор - це єдина емблема Європейської Комісії, виконавчого органу ЄС. Інші європейські установи та органи додають до прапора свою власну емблему.

Корисні посилання:

http://www.europa.eu.int/ ЄВРОПА сервер Європейського Союзу

http://www.europa.eu.int/comm/index_en.htm  - ЄВРОПА – Європейська Комісія (EUROPA)

http://www.europa.eu.int/comm/igc2000/dialogue/info/offdoc/guidecitoyen_en.pdf  - Хто є хто в Європейському Союзі

http://www.europa.eu.int/euro/  - Євро – єдина валюта Європи. Інформація про розклад євро, курси обміну та країни-члени ЄС

http://www.ecb.int/  - ЄЦБ– Європейський Центральний Банк, фінансова установа Європейського Союзу (ECB)

http://www.eureka.be/  - ЕВРИКА, Європейська мережа промислових досліджень та розвитку (EUREKA)

http://www.cordis.lu/ - КОРДІС - Інформаційна служба досліджень та розвитку Європейської Комісії (CORDIS)

http://www.cordis.lu/lift  - ЛІФТ, служба програми Інновацій/підтримки середнього та малого бізнесу Європейської Комісії, з метою надання допомоги та консультацій підприємцям для отримання приватного фінансування на започаткування власного бізнесу (LIFT)

http://www.europa.eu.int/comm/dg1a/links/delegations.htm  - Список Інтернет-сторінок Представництв Європейської Комісії

http://www.delukr.cec.eu.int - Представництво Європейської Комісії в Україні

http://www.trex.kiev.ua/atour.htm  - Австрія

http://meta.ua/ua/es/be.asp   - українська пошукова система (Європошук)