This version of the page http://www.radio.org.ua/about/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-29. The original page over time could change.
Громадське радiо | Про нас
новини репортажi програми розклад контакти про нас форум цитатник   english  

  Пошук
ЗНАЙТИ
Архів
  Теми

Тероризм
Міжнародні відносини та світ
Право та кримінал
Бізнес та економіка
Мас-медіа
Екологія та природа
Військо та війни
Культура та мистецтво
Катастрофи та аварії
Релігія та віра
Cтиль
Соціальні питання
Погода
Спорт
Здоров'я
Освіта
Наука й техніка
Суспільство
Політика


 Громадське Радіо 2005
січень 2005

"Громадське радіо" - недержавна організація, місією якої є підтримка та розвиток незалежного мовлення в Україні. "Громадське радіо" створено на початку 2002 року.

“Громадське радіо” є однією з небагатьох медіакомпаній в Україні з впровадженим в щоденну роботу редакційним кодексом. На “Громадському Радіо” роль кодексу ефективно виконує основний розділ “вказівок” продюсерам Бі-Бі-Сі – “Цінності та норми Бі-Бі-Сі”.

Його дотримання можливе завдяки фінансуванню донорськими організаціями, що робить “Громадське радіо” незалежним від будь-яких фінансово-політичних кіл України. ГР фінансується такими донорськими організаціями: Міжнародний фонд “Відродження”, Швейцарська агенція зі співпраці та розвитку, Делегація Єврокомісії в Україні.

Інформаційні програми та ток-шоу “Громадського радіо” в прямому ефірі, репортажі та розшифровки дискусійних програм доступні в мережі Інтернет на сайті www.radio.org.ua

Одночасно працює спільний проект з низкою мовників у регіонах України, які використовують інформацію “Громадського Радіо” для власних випусків новин та програм на суспільно-політичну тематику. Програми та новини цих мовників відповідають стандартам об’єктивності та балансу, прийнятим на Громадському Радіо.

Ініціатором та керівником проекту був відомий журналіст Олександр Кривенко, який трагічно загинув на початку квітня 2003 року
 
 
 Пам'ятка журналіста та продюсера "Громадського радіо"
Традиція, на яку ми опираємось у своїй щоденній практиці, базована на потребі слухачів у збалансованій, незалежній та об’єктивній інформації.

Стандарти такого подання інформації, розроблені та впроваджувані в Британській радіомовній корпорації протягом багатьох років, довели свою дієвість та результативність. Відтак у питаннях стандартів продюсерам та журналістам необхідно керуватись положеннями з розділу "Цінності й норми Бі-Бі-Сі" з книги "Вказівки продюсерам Бі-Бі-Сі".

Канони неупередженості й точності, справедливого ставлення до учасників програм, зображення різних соціальних груп та дітей, поваги до приватного життя людей, висвітлення сцен насильства та горя виписані там з максимальною точністю. Саме цей розділ виконує роль редакційного кодексу для "Громадського Радіо".

В інших розділах "Вказівок..." можна знайти чимало чітких порад, як діяти в різних ситуаціях. І там, де ці поради оперті на норми британського законодавства, які співпадають з нормами законів України, ними належить керуватися і працівникам "Громадського радіо".

Ці правила є обов’язковими для дотримання усіма продюсерами та журналістами "Громадського радіо".
 
 
 Вітаємо вас на сайті “Громадського радіо”!
Це не зовсім звичайна інформаційна сторінка в Інтернеті, бо її можна слухати. Ви можете не лише прочитати цікаві новини, ретельні репортажі чи резонансні розмови в студії, а й прослухати їх, стягнувши звукові файли собі на комп’ютер, або навіть у прямій трансляції. Такого досі в україномовному інтернеті не було!

Врешті, такого радіо, як наше, теж досі не було. Бо воно фінансово незалежне від влади чи бізнесменів. Ми зобов’язалися говорити те, що відбувається насправді, і надавати слово усім, хто має що сказати. Ми зобов’язалися розмовляти з нашим слухачем, а не заговорювати його.

Ми пропонуємо вам не лише інформацію про події, а й цілий букет програм на різноманітні теми. На “Громадському радіо” працюють молоді й завзяті професіонали, а наших гостей знає (або незабаром знатиме) вся Україна. Зробіть наш сайт своїм домом!

Олександр КРИВЕНКО
 
 
 Громадське радіо розпочинає спільний проект з Радіо “Континент”
Щодня від 8.00 до 22.00 на частоті 100,9 FM кияни зможуть слухати новини та інформаційні програми Громадського радіо.

Прелюдією до проекту стане 5-годинний марафон “Україна залежна”. Марфон запланований напередодні Дня Незалежності – 23 серпня (п’ятниця) – з 18:00 до 23:00.

Теми окремих годин: “Залежна від влади чи народу?”, “Залежна від місцевого самоврядування?”, “Залежна від Заходу чи Росії?”, “Залежна від ментальності чи працьовитості?”.

У студії – знакові політики, інтелектуали, митці та журналісти.

Перед початком – о 17.45 – брифінг керівників “Континенту” та Громадського радіо.

Запрошуємо представників преси за адресою вул. Володимирська 61/11, офіс 50

Слухай свій голос!
 
 
 “Громадське радіо” в дії та зрості
За місяць роботи в режимі прямого ефіру “Громадське радіо” сформувало свою базову авдиторію – майже 8 000 відвідувачів з 49 країн світу. Серед зарубіжних інтернет-слухачів перед ведуть шанувальники з Канади, США, Польщі, Німеччини, Угорщини, Великобританії, Росії, Ізраїлю та Австралії. Вони прочитали чи прослухали більше мільйона повідомлень.
Оновлений тиждень тому сайт (додано великий аудіо-архів, повнотекстовий пошук і тематичний класифікатор) значно комфортніший у користуванні, а експорт новин на партнерські сайти має відчутно збільшити авдиторію.

Якість роботи “Громадського радіо” оцінили регіональні радіокомпанії. З середини травня наші репортажі та повідомлення лунають у випусках новин на Галичині та Волині, Одещині та в Кіровограді, у Херсоні та Запоріжжі, Полтаві та Сумах, у Луганську та Ужгороді. Частина регіональних партнерів транслюють шість щоденних і тижневих неполітичних програм ГР.

Поки що важко визначити загальну авдиторію ГР, тим паче, що найближчим часом розшириться коло партнерських радіостанцій та сайтів. Але так само, як і раніше, легко вказати на особу державного чиновника, який стоїть на перешкоді появи ГР в київському ефірі. Це – голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод.

Зараз триває підготовка судового позову, аби довести, що наприкінці травня Нацрада з порушенням процесуальних норм зумисне не допустила ГР до участі в конкурсі на “розмовну” частоту у м.Києві. Позов, згідно права, має бути поданий до 28 червня.

19 червня 2002 року

Олександр Кривенко,

Президент Благодійного фонду “Громадське радіо”
Гендиректор ТРК “Громадське радіо”
 
 
 Нацрада ділить національний ресурс між собою
Верховній Раді та Президенту України,
засобам масової інформації


Нацрада ділить національний ресурс між собою

У вівторок 28 травня Національна Рада з питань телебачення і радіомовленя визначила переможця в конкурсі на право мовити у Києві на частоті 73,64 МГц.

Заявку “Громадського радіо”, яке вже володіє усім необхідним обладнанням, творчим та технічним колективом і з 13 травня здійснює розмовне мовлення в Інтернеті, Національна рада не розглядала. В офіційному листі виконавчий секретар Нацради повідомив: “За ст. 14 Закону України (“Про телебачення і радіомовлення”) заява для отримання ліцензії подається телерадіорганізацією, яка претендує на отримання ліцензії та згідно отриманої ліцензії буде здійснювати мовлення. Отже документи Благодійної організації “Благодійний фонд “Громадське радіо”, відповідно до п.б ст.15 вищезгаданого закону повертаються без розгляду як такі, що не відповідають вимогами чинного законодавства”.

Переможцем конкурсу визнано товариство з обмеженою відповідальністю “Українська радіогрупа” – досі нікому в професійному середовищі не знану структуру, без жодного досвіду здійснення розмовного мовлення.

Прийом заяв на конкурс у форматі “розмовного радіо” мав тривати до 4 травня, але оскільки на перші дні місяця припадали свята, то реально – до 30 квітня. Коли представник “Громадського радіо” збирав на своєму пакеті документів візи у відділах Нацради, то чув там: ви перші, хто подаєтесь на цей конкурс. Нічого дивного – розмовне радіо ніхто з існуючих недержавних радіостанцій досі не практикував, бо це складно і дорого, а на такій частоті, як 73,64 МГц, розраховувати на заробітки з реклами важко.
Однак, у “Громадського радіо” вже тоді виникли ускладнення – через те, що документи на конкурс подає благодійний фонд, а не радіокомпанія. Однак заявка на участь у конкурсі та отримання ліцензії – не одне й те саме.

Тому заступник голови Нацради Віктор Лешик у письмовій формі зобов’язав ліцензійний відділ Нацради прийняти документи на конкурс – “за письмового зобов’язання протягом місяця зареєструвати телерадіоорганізацію”.

Таке зобов’язання склав президент Фонду “Громадське радіо” і документи 30 квітня (в останній, фактично, день конкурсу) прийняли.

21 травня президент фонду “Громадське радіо“ письмово повідомив Нацраду, що документи на реєстрацію радіокомпанії перебувають у відповідному відділі Печерської райдержадміністрації у м.Києві, а 29 травня (тобто до закінчення передбаченого заступником Нацради терміну) офіційно представив Свідоцтво про реєстрацію “Підприєства благодійної організації Благодійний фонд “Громадське радіо” телерадіокомпанії “Громадське радіо”.

І при тій нагоді дізнався, що Нацрада ще напередодні визначила переможця конкурсу. Чому вона не розглядала заявку “Громадського радіо” – стало відомо лише сьогодні – з листа виконавчого секретаря Нацради, датованого 30 днем травня.

Відтак, визначення переможця першого конкурсу на формат “розмовного радіо” Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення здійснила в обстановці закритості не лише від громадськості, а й від допущеного до конкурсу учасника. Як видно з наведеної хронології подій, про свою “недопущеність” “Громадське радіо” дізналося лише через два дні після визначення переможця. Пояснити представникові “Громадського радіо” такий перебіг подій в апараті Нацради відмовились, так само, як і показати програмну концепцію та установчі документи ТОВ “Українська радіогрупа”. Тим часом, є підстави вважати, що за ТОВ “Українська радіогрупа” стоїть один з членів Нацради, а роздачу радіоліцензій (тобто національного ресурсу) Нацрада здійснює у кулуарний спосіб та в інтересах наближених осіб.
Інтереси демократії, прозорості чиновницьких дій та безпеки національного інформаційного простору вимагають контролю за діями Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Здійснення такого контролю є пріоритетом депутатів Верховної Ради та Президента України, які формують склад Нацради і – відповідно – несуть відповідальність за її діяльність.

Звертаюсь до усіх зацікавлених сторін з закликом перевірити діяльність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на предмет наявності корупційного діяння.

31 травня 2002 року

Президент Благодійного фонду
“Громадське радіо”


Олександр Кривенко
 
 
 Громадське радіо – мовлення в Інтернеті
До уваги ЗМІ

20 травня 2002 року

Доки Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визначається щодо можливості “Громадського радіо” мовити у Києві на частоті 73,64 МгЦ, ми скористалися можливостями мовлення в мережі Інтернет на сторінці radio.org.ua.

Відтак стали не тільки першим розмовним радіо в Україні, але й започаткували практику повноцінного мовлення в Інтернеті як основного засобу спілкування з аудиторією.

За трохи більше місяця існування сайту radio.org.ua його відвідало майже 10 000 користувачів, які здійснили понад 662 000 переходів сторінками сайту.

Як свідчить статистика сайту, найбільший інтерес, крім, власне, передач в прямому інтернет-ефірі, притягують новини та тематичні програми “Громадського радіо”.

Користувачі також оцінили можливість прослухати передачі "на замовлення" – авдіо-архів містить декілька десятків програм.

Хоча українська інтернет-аудиторія, безумовно, поступається за обсягом потенційній радіо-аудиторії “Громадського радіо”, вона вирізняється якісно. Освітній та соціальний рівень нашого слухача вище “середньо статистичного”.

Крім того, Інтернет дозволив географічно розширити аудиторію слухачів – значну частину відвідувачів, приблизно третину, становили закордонні користувачі, зокрема з Канади, Німеччини, Сполучених Штатів, Польщі, інших, всього 30-ти, країн світу.

З 14 травня радіо почало регулярне інтернет-мовлення. Кожен, хто має стабільне під’єднання до всесвітньої мережі, комп’ютер зі звуковою картою, а також одну з трьох найбільш популярних програм для прослуховування аудіо-файлів – Windows Media Player, WinAmp, або RealPlayer, – може не тільки побачити, але й почути новини, репортажі, тематичні передачі та спеціальні проекти “Громадського радіо” на radio.org.ua. Ми продовжуємо вдосконалення нашого сайту, аби зробити його ще зручнішим для користувачів.

З цього тижня регулярну трансляцію наших тематичних програм розгорнуть ефірні радіостанції в 12 областях України. Повну статистику просунення “Громадського радіо” в регіонах ми зможемо повідомити на початку червня.

Олександр Кривенко,
керівник проекту “Громадське радіо”
 
 
 Вперше справжнє радіо в українському інтернеті
Доки Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визначатиметься, чи спроможний хтось забезпечити “розмовне мовлення” на частоті 73,64 МгЦ у Києві, “Громадське радіо” розпочинає власний ефір у мережі інтернет*.

Щогодинні випуски новин, актуальні гості студії, інформаційні та тематичні програми – щодня та щоночі в реальному звучанні на сайті www.radio.org.ua.

Проект стартує 13 травня о 13:00. Запрошуємо журналістів подивитися, як це відбуватиметься.

Наша адреса:
віртуальна – www.radio.org.ua;
фізична – вул.Володимирська, 61/11, офіс 50 (7-й поверх), тел. 235-60-76.

Керівник проекту
“Громадське радіо”


Олександр Кривенко
 
 
 “Громадське радіо” Нацраді: гра не закінчена
30 квітня ліцензійний відділ Національної ради з питань телебачення і радіомовлення прийняв від “Громадського радіо” документи на конкурс на право мовлення у Києві.

Конкурс на частоту 73,64 МгЦ Нацрада оголосила 4 квітня, того самого дня, коли під надуманим приводом зняла з розгляду питання про зміну умов ліцензії для радіо “Люкс”. Нагадаємо, що саме ті зміни мали уможливити вихід “Громадського радіо” в київському ефірі. Натомість, Нацрада вперше за свою історію оголосила конкурс на формат “розмовне радіо”. Формально час подачі документів закінчується 4 травня, але насправді – з огляду на численні вихідні – 30 квітня.

“Громадське радіо” запропонувало на конкурс власну концепцію, підтверджену готовими новинами та програмами, викладеними на сайті www.radio.org.ua і вже трансльованими низкою регіональних радіокомпаній. Цього, а також придбаного обладнання та гарантованого Фондом “Відродження” фінансування, однак, виявилось не достатньо (а, може, забагато). Напередодні, по обіді 29-го квітня, апарат Нацради отримав “згори” усну вказівку відмовити “Громадському радіо” у прийнятті документів на конкурс. Приводом мало стати те, що “ГР” існує зараз в іпостасі благодійного фонду, а не телерадіокомпанії.

Запобігти конфлікту допомогло лише безпосереднє втручання заступника голови Нацради Віктора Лешика, який запропонував “Громадському радіо” створити радіокомпанію впродовж місяця і зобов’язав апарат Нацради невідкладно прийняти документи “ГР” на конкурс.

Президент
Благодійного фонду “Громадське радіо”


Олександр Кривенко

30/04/2002
 
 
 Найближчим часом “Громадське радіо” в ефірі не з’явиться
Повідомлення для преси

На своєму завтрашньому засіданні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не розглядатиме питання про зміну умов ліцензії для ТРК “Люкс” на частоті 69,68 УКХ у Києві. Нагадаємо, що саме відповідна зміна мала легалізувати щоденну 12-годинну трансляцію на цій частоті програм проекту “Громадське радіо”. Напередодні радіокомпанія “Люкс” відкликала своє клопотання про зміну умов ліцензії.

За таких умов “Громадське радіо” активізує пошук нових партнерів серед київських та регіональних РТК та запропонує слухачам свої програми на власному сайті (www.radio.org.ua). Найближча передача в прямому інтернет-ефірі має початись о 12.00 у четвер 18 квітня ц.р.

16/04/2002

Керівник проекту “Громадське радіо”
Олександр Кривенко
 
 
  Новини
14:05
news 14.00
18:04
Піскун скоротив кількість своїх заступників з 9-ти до 6-ти
17:59
Україна пропонує Польщі домовитися про захист трудових мігрантів
17:51
Баранівський звільнив ректора Сумського університету Царенка
15:08
Випуск новин за 15:00, аудіо
15:05
Президент Чечні підтвердив викрадення родичів Масхадова
14:59
Томенко проти довиборів депутатів Ради по округах
14:56
Безсмертний збирається завершити адмінреформу до виборів-2006
14:22
Уряд не планує цього року приватизувати "Укртелеком"
14:07
Випуск новин за 14:00, аудіо
13:59
Вибухи біля багдадських мечетей: багато загиблих
13:54
Рибачук: Україна може подати заявку до ЄС за півроку
13:46
Білозір хоче створити єдиний культурний простір
13:37
США планують розширити фінансову допомогу Україні
13:30
Перевезення вантажів залізницею може стати дорожчим
13:26
Випуск новин за 13:00, аудіо
12:50
Заступник міністра внутрішніх справ Савченко подав у відставку
12:39
Міліція відновила розслідування законності спостереження за Гонгадзе
17:13
Випуск новин за 17:00, аудіо
16:52
У Парагваї знайшли тіло доньки екс-президента країни
Всі новини

  

© Громадське радіо, 2002. Усі права застережені. Використання текстових та авдiо-матерiалiв сайту дозволяється та вiтається за умови посилання на Громадське радiо (для онлайнових видань - гiперпосилання на http://www.radio.org.ua/).