This version of the page http://diaspora.ukrinform.ua/UNESKO.shtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-20. The original page over time could change.
Єдина-Україна
  Новини  | Фотосервіс  | Укрінформ-аудіо  | Про нас  | Контакти   


Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
РЕСУРСИ УКРІНФОРМУ







УКРАЇНА І СВІТ

- Україна-НАТО
- Україна-ООН
- Україна-ОБСЕ
- Україна-ЄС
- Україна-РЄ
- Україна-ЮНЕСКО

УКРАЇНА-ЮНЕСКО
Україна є членом ЮНЕСКО (Організації Об'єднаних націй з питань освіти, науки i культури) з 12 травня 1954 року. Постійне представництво нашої держави при ЮНЕСКО функціонує з грудня 1962 року у Парижі. Координацію діяльності національних інституцій, яка пов'язана з участю України в ЮНЕСКО, здійснює міжвідомча Комісія у справах ЮНЕСКО, яку було створено у 1956 році, а у листопаді 1995 року Указом Президента України реорганізовано в Національну.

За роки участі України в ЮНЕСКО відбулося три візити Генерального директора Організації в Україну: у травні 1982 року нашу країну відвідав Амаду Махтар М'Боу (Сенегал), у квітні 1991 року та в листопаді 1997 року - Федеріко Майор (Іспанія).

За 45 років співпраці з Організацією Україна накопичила значний досвід багатостороннього міжнародного гуманітарного співробітництва. Вона була ініціатором створення багатьох міжнародних програм i проектів. Зокрема, свого часу, ми запропонували розгорнути масову міжнародну кампанію з усунення неписьменності, яка набула широкого визнання i лягла в основу багаторічної програмної діяльності ЮНЕСКО.

Україна висунула також пропозицію про використання засобів інформації з метою зміцнення миру, недопущення пропаганди війни, насильства i ненависті між народами, що дало поштовх до розробки i прийняття відповідної Декларації (1978 рік). Вона ж була і серед ініціаторів розробки Декларації про раси i расові забобони, започаткування проектів стосовно ролі ЮНЕСКО у встановленні нового міжнародного економічного порядку, вивчення та поширення слов'янських культур тощо.

На 27-й ceciї Генеральної конференції ЮНЕСКО (1993 року) Україна виступила з ініціативою розробки "Програми культури миру". Ця ініціатива лягла в основу переорієнтації діяльності ЮНЕСКО в напрямку зміцнення її етичної мiciї та ролі у формуванні психології миру, клімату довіри i толерантності. На основі зазначеної пропозиції був розроблений міждисциплінарний проект "На шляху до культури миру", який став складовою частиною всіх наступних дворічних програм та стратегічних напрямків діяльності Організації до 2001 року.

Україна обиралася до цілого ряду керівних та програмних органів ЮНЕСКО: Виконавчої Ради (1980-1985 pоки та 1995-1999 pоки), Міжнародної координаційної ради програми "Людина i біосфера", Міжурядової ради Загальної програми з інформації, Міжурядового комітету Всесвітнього десятиріччя розвитку культури, Міжурядового комітету зі сприяння поверненню культурних цінностей країнам їхнього походження, Комітету по штаб-квартирі.

На даний час Україна є членом Виконавчої ради Міжурядової океанографічної комісії (МОК), Міжурядового комітету Міжурядової програми з інформатики (МПІ) та Міжурядової ради Міжнародної гідрологічної програми (МГП). На сьогодні в Україні також створена мережа наукових та культурно-освітніх осередків, що забезпечують участь в програмній діяльності ЮНЕСКО. Для реалізації довгострокових міжнародних наукових програм діють національні комітети та центри з таких програм, як "Людина i біосфера", геологічної кореляції, науково-технічної інформації, інформатики, біоетики, гідрологічної програми, Міжурядової океанографічної комісії.

У вузах України сьогодні функціонують 10 кафедр ЮНЕСКО в галузях лінгвістики, філософії людського спілкування, застосування інформаційних та комунікаційних технологій в освіті, екології техногенних регіонів, кріобіології, клітинної i молекулярної нейробіології, прав людини i демократії, екологічно чистих технологій.

Ще у 1971 році Україна приєдналася до проекту асоційованих шкіл ЮНЕСКО. Зараз їх налічується близько тридцяти. 3 листопада 1990 року у нас діє Українська асоціація клубів ЮНЕСКО, яка об'єднує біля 50 таких клубів, в основному студентської молоді.

Слід також зазначити, що Україна є членом 11-ти міжнародних конвенцій ЮНЕСКО. Її участь у програмній діяльності ЮНЕСКО, дає змогу вітчизняним фахівцям виконувати різного роду проекти у сфері нашої компетенції, отримувати стипендії, гранти, обладнання, науково-технічну інформацію, консультативну допомогу та забезпечення за рахунок Організації, брати участь у міжнародних заходах. За останні 5 років від ЮНЕСКО та інших міжнародних фінансових джерел, які були залучені нею до реалізації програм, Україною було отримано прямих субсидій загальною сумою близько 4 мільйонів доларів США.

Протягом 1991-1997 pоків здійснювалась Програма "ЮНЕСКО-Чорнобиль", спрямована на залучення міжнародної допомоги до мінімізації наслідків аварії на ЧАЕС в межах компетенції ЮНЕСКО. В межах зазначеної програми отримано медичне обладнання для діагностики захворювань крові та ліки вартістю 475 тисяч доларів США.

Неабияке значення як в плані поширення інформації про Україну, так i поглиблення міжнародного співробітництва та інтеграції має внесення історико-архітектурних об'єктів України до Списку всесвітньої спадщини людства (архітектурний ансамбль "Софія Київська", Києво-Печерська Лавра, історичний центр Львова), а також занесення українських біосферних заповідників до Всесвітньої мережі ЮНЕСКО ("Чорноморський", "Асканія-Нова", "Карпатський", "Дельта Дунаю").

Важливим у плані зміцнення і динамізації співпраці України з ЮНЕСКО було підписання в ході візиту в Україну Генерального директора Федеріко Майора у листопаді 1997 року "Меморандуму про співробітництво між Урядом України і ЮНЕСКО", а також зустріч Президента України Леоніда Кучми з Генеральним директором ЮНЕСКО К. Мацуурою 7 грудня 1999 року під час робочого візиту Президента до Франції.

Співпраця України з ЮНЕСКО сприяє розвитку міжнародного гуманітарного співробітництва українських інституцій, а відтак, зміцненню національного інтелектуального потенціалу та його інтеграції в регіональні та світові науково-технічні i культурно-освітні процеси.

Нагору

УКРАЇНЦІ У СВІТІ


Книга - морська глибина,
Хто в ній пірне аж до дна,
Той хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить...

(І. Франко)


ВЕРЕДЛИВА ДРУЖИНА

Суддя звертається до підсудного:
- Чому ви тричі грабували один і той самий магазин?
- Бачите... Я спочатку вкрав там сукню для дружини. Але ж знаєте жінок! Потім двічі довелося міняти.



Астрологічний прогноз від найкращих корейських астрологів, заснований на поєднанні місячного й орбітального календарів

100 USD   505.00
100 EUR   634.33
10 Рублів   1.87
Інші курси валют ...
   Зробити стартовою сторінкою | Про проект | Карта сайту | Наші банери | Зворотний зв'язок
Всі права застережені. © Ukrinform 2004.
При використанні матеріалів посилання на сайт є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.: (044) 238-85-05
E-mail: mov@ukrinform.com