This version of the page http://zwu.iatp.org.ua/atom.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-17. The original page over time could change.
Газета "ЗВУ": Уряд США бере на контроль медичні дослідження жертв Чорнобиля

Перша сторінка | Новини | Форуми | Ото ідея | Про проект | Реклама

Вікно у світ



2 квітня 2003
Перша сторінка
Львівські новини
Політика
Вікно у світ
Новітня історія
Факти і коментарі
Культура
Економіка
Будьмо здорові
Суспільство
Наука.Технології
Усміхнімося разом
Спорт
Асторологічний прогноз
Уряд США бере на контроль
Медичні дослідження жертв Чорнобиля

Таку інформацію подає світові "Berliner Zeitung". Ураховуючи те, що після війни в Перській затоці у дружин солдатів народжувалися діти з патологічними відхиленнями, можемо припустити, що незабаром про будь-які патологічні наслідки ядерного ураження ми чути перестанемо. А там ще, можливо, і взагалі оголосять збіднений уран панацеєю від усіх недуг…



За інформацією "Berliner Zeitung", у Гомельській області, на долю якої у 1986-му припало особливо сильне радіоактивне опромінення, нещодавно було створено білоруський центр ядерної медицини, в якому повинні були б концентруватися чорнобильські дослідження і пов'язані з ними міжнародні проєкти. За допомогою одного з міжнародних проєктів - "Бел Ам" - міністерство енерґетики США і ґарантувало собі вирішальний вплив у Гомелі.

Уряд США, за всіма зовнішніми ознаками, прагне взяти під свій контроль медичні дослідження у Білорусі, пов'язані з Чорнобильською катастрофою. Американська сторона хоче монополізувати всі дані і уникнути незалежної оцінки наслідків катастрофи", - вважає Себастян Пфлуґбайль, президент німецької Організації захисту від радіяції. Однією з цілей США є відхилення позовів щодо компенсації збитків американським жертвам опромінення. Представники гуманітарних оганізацій Білорусії поділяють цю думку…

Американці виявили свій інтерес до білоруських досліджень у 1994 році. В той же час вашинґтонське міністерство енерґетики "вийшло" на міністерство охорони здоров'я у Мінську з пропозицією створити проєкт "Бел Ам". Було оголошено мету проєкту - тривале дослідження даних про те, скільки випадків захворювань на рак, а також патології щитовидної залози трапляється серед тих громадян Білоруси, котрі перебували під дією радіоактивного йоду внаслідок аварії в Чорнобилі. Було відібрано 13000 осіб, яких протягом 30 років мали би обстежувати за рахунок міністерства енерґетики США. Партнером з американського боку було оголошено Національний інститут раку при уряді США. З боку Білоруси - міністерство охорони здоров'я, підлеглий йому інститут радіяційної медицини та спецдиспансер у Гомелі.

Договір "Бел Ам" має один суттєвий недолік. Його обмежено діягностикою і обліком, лікування раку їм не передбачено.

Усередині 90-х всюдисуще Бі-Бі-Сі докопалося, що в одному з документів "виглядає" корисливий інтерес США. За його допомогою можна відхилити позови американських жертв опромінення.

На задньому плані - таємні експерименти США, які проводилися у 50-х роках", - стверджує Пфлуґбайль. Як повідомляли раніше ЗМІ, тоді, окрім усього решти, свідомо було спровоковане виникнення радіоактивної хмари, щоб випробувати, як далеко можна знайти її слід. У США відомо, що в тих штатах, що свого часу були піддані впливу цієї хмари, зросла кількість випадків захворювання раком щитовидної залози. Зацікавлені особи вже багато років вимагають від держави компенсування шкоди, спричиненої їхньому здоров'ю, однак дотепер їхні вимоги урядовці відхиляли на підставі недостатньо вагомих доказів того, що радіоактивний йод є причиною збільшення випадків раку щитовидної залози. Позивачі ж посилаються на жахливий ріст кількости захворювань раком щитовидної залози після Чорнобильської катастрофи. На їхню думку, це є достатнім доказом причинного зв'язку раку з викидом радіоактивного йоду. Фахівці Національного інституту раку при уряді США, що проводить дослідження у рамках проєкту "БЕЛАМ", заперечують і цю тезу, пояснюючи, що в СНД треба провести тривалі дослідження, перш ніж можна буде зробити остаточні висновки. Проєкт "БЕЛАМ" коштує 10 млн доларів США, а відшкодування збитку обійдеться у кілька мільярдів. Оскільки відповідне дослідження повинно тривати понад 30 років, міністерство енерґетики США може розраховувати на те, що більшість позовів утратить свою силу разом зі смертю позивачів. Однак у будь-якому випадку, вважає Пфлуґбайль, "монополізувавши дані, американці хочуть запобігти незалежній і доскональній оцінці наслідків Чорнобильської катастрофи". При тому дані про захворюваність раком щитовидної залози - це тільки початок…

Подібні підозри в "насильному облагородженні" впливу радіяції виникають у російських учених, але вже стосовно впливу на солдатів, які воюють в Іраці збідненого урану.

За словами відомий еколога, член-кора Російської академії наук А.Яблокова, після першої війни в Перській затоці 60 відсотків дітей американських ветеранів народилися з дефектами кінцівок, нерозвиненим мозком і іншими відхиленнями. "Саме використання уранових боєприпасів стане основною причиною екологічної катастрофи в Іракові", - заявив Яблоков в інтерв'ю "Інтерфаксу".

Говорячи про масштаби можливого екологічного забруднення, він підкреслив, що якщо під час попередньої війни на Ірак було скинуто 300 - 400 тонн боєприпасів з ураном, то тепер, за оцінкою міжнародних екологічних організацій, буде скинуто понад 1000 тонн. Це, вважає Яблоков, викликає зараження території на десятки і сотні кілометрів від зони боїв. Те, як заперечуватимуться причинно-наслідкові зв'язки між екологічною катастрофою і війною та збідненим ураном, можна тільки уявляти. На жаль, те, як долатимуться ті наслідки, наразі навіть уявити важко.


Марина ОЛІЙНИК.