ГОЛОВНЕ МЕНЮ






КАЛЕЙДОСКОП НОВИН





11.10.2006 13:38:00
"WESTERN UNION" СТАЛА САМОСТІЙНОЮ КОМПАНІЄЮ І МАТИМЕ НЕЗАЛЕЖНУ КОТИРОВКУ НА НЬЮ-ЙОРКСЬКІЙ ФОНДОВІЙ БІРЖІ

11.10.2006 13:18:00
ХАРЦИЗЬКИЙ ТРУБНИЙ ЗАВОД СТАВ ЧЛЕНОМ РОСІЙСЬКОГО СОЮЗУ НАФТОГАЗОБУДІВНИКІВ

11.10.2006 11:35:00
АКБ "РАЙФФАЙЗЕНБАНК УКРАЇНА" ЗМІНЮЄ НАЗВУ НА АКБ "ОТП БАНК"

10.10.2006 14:31:00
ПРИВАТИЗАЦІЯ ШАХТ УКРАЇНИ ЗАБЕЗПЕЧИТЬ ЇХ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ І СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

10.10.2006 12:18:00
ПОНАД 230 КОМПАНІЙ З 18 КРАЇН СВІТУ БЕРУТЬ УЧАСТЬ У XІV МІЖНАРОДНІЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНІЙ ВИСТАВЦІ "ІНФОРМАТИКА І ЗВ'ЯЗОК - 2006", ЩО РОЗПОЧАЛА СВОЮ РОБОТУ У КИЄВІ

10.10.2006 10:32:00
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ГЛИНОЗЕМНИЙ ЗАВОД УВІЙДЕ ДО СКЛАДУ НАЙБІЛЬШОЇ В СВІТІ АЛЮМІНІЄВОЇ КОМПАНІЇ

09.10.2006 14:43:00
КОРПОРАЦІЯ "АІБ" (ХАРКІВ) ПІДПИСАЛА КОНТРАКТ З КОМПАНІЄЮ "JIANGSU XINLING MOTORCYCLE MANUFACTING" (КИТАЙ) ПРО ПОСТАВКИ В УКРАЇНУ МОТОТЕХНИКИ

09.10.2006 13:37:00
НА ЗАМОВЛЕННЯ РОСІЙСЬКИХ МЕТАЛУРГІВ НА ДОНБАСІ РОЗПОЧАЛИ ВИГОТОВЛЕННЯ "ТЕРМОСІВ ДЛЯ РІДКОГО ЧАВУНУ"

09.10.2006 13:00:00
ХАРКІВСЬКИЙ ЗАВОД "ПІВДЕНКАБЕЛЬ" ПОСІВ ВИДНЕ МІСЦЕ НА БІЛОРУСЬКОМУ РИНКУ ЗБУТУ

06.10.2006 17:01:00
"АГРОПЕРСПЕКТИВА-2006" ПРЕДСТАВИЛА ДОСВІД ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПОТРЕБ РЕГІОНУ У М'ЯСІ ВЛАСНИМИ РЕСУРСАМИ

06.10.2006 16:29:00
НАУКОЄМКІ ПРОПОЗИЦІЇ МІЖНАРОДНОГО ЯРМАРКУ ІНВЕСТИЦІЙ У ЛЬВОВІ ПІДТВЕРДИЛИ ВИСОКЕ РЕНОМЕ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ І.ФРАНКА

06.10.2006 14:18:00
ІНВЕСТФОНДИ ПРАГНУТИМУТЬ ЗМІЦНИТИ ДОВІРУ ДО СЕБЕ НА ПЕРШІЙ В УКРАЇНІ ВИСТАВЦІ ФОНДОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ НАСЕЛЕННЯ

МЕДИЧНІ ЗАКЛАДИ І КУРОРТИ

"Укрпрофоздоровниця"

Санаторно-курортне лікування і відпочинок в сприятливих кліматичних зонах є найважливішими засобами оздоровлення населення у всіх розвинених країнах світу. У цьому відношенні Україна унікальна з її різноманітністю курортних зон і природних лікувальних ресурсів і розвиненою системою санаторно-курортних установ. Субтропічний клімат і вічнозелена рослинність Південного берега Криму, сірководневі термальні джерела, цілюща вода "Нафтуся" курортного комплексу "Трускавець", лікувальний бруд Куяльника, - ось неповний перелік природних лікувально-оздоровчих чинників, якими мають в своєму розпорядженні сьогодні курорти України, в тому числі лікувально-оздоровчі установи ЗАТ "Укрпрофоздоровниця".

Закон України "Про курорти" від 5 жовтня 2000 р. визначає в законодавчому порядку правові, організаційні і соціальні основи статусу і розвитку курортів України. Закон направлений на забезпечення використання для лікування і оздоровлення людей природних лікувальних ресурсів, охорони курортних зон і територій, які є надбанням народу України. Закон розроблявся за безпосередньою участю Правління і фахівців закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих установ профспілок України ЗАТ "Укрпрофоздоровниця", які працювали над проектом закону, починаючи з 1992 р., готували його для першого і другого читання в складі робочої групи профільної комісії Верховної Ради.

У законі вперше встановлене поняття курорту, як освоєної природної території на землях оздоровчого значення, яка має природні лікувальні ресурси і використовується з метою лікування, медичної реабілітації і профілактики захворювань; поняття лікувально-оздоровчої місцевості природної території, що має мінеральні і термальні води, лікувальний бруд, озокерит, ропу лиманів і озер, кліматичні і інші природні умови, що сприяють лікуванню, медичній реабілітації і профілактиці захворювань; поняття курортної діяльності сукупності всіх видів науково-практичної і господарської діяльності, направлених на організацію і забезпечення лікування, медичної реабілітації і профілактики захворювань з використанням природних лікувальних ресурсів.

Крім того, в законі визначені види курортів, їх медична спеціалізація; принципи державної політики в сфері курортної діяльності, визначуваній Верховною Радою і побудованій на принципах законодавчого визначення умов і порядку організації діяльності курортів; забезпечення доступності санаторно-курортного лікування для всіх громадян, з урахуванням потреб населення на конкретні види санаторно-курортних послуг при розробці загальнодержавних і регіональних програм розвитку курортів, раціонального використання природних лікувальних ресурсів і забезпечення їх належної охорони. Все це приведе, в кінцевому результаті, до перетворення санаторно-курортного комплексу України у високорентабельну і конкурентоздатну галузь економіки. У законі розглянуті питання міжнародної співпраці в сфері раціонального використання і охорони природних лікувальних ресурсів і природних територій відповідно до норм міжнародного права. Передбачене створення спеціального уповноваженого органу виконавчої влади з питань діяльності курортів.

У нашій країні найбільш могутній, з точки зору економічної бази, матеріального, лікувального і кадрового забезпечення, обширною і розгалуженою мережею медичних установ, які здійснюють санаторно-курортну і лікувальну (в умовах курортів) допомогу населенню, є система ЗАТ "Укрпрофоздоровниця". У неї входять біля 220 здравниць і допоміжних установ, розташованих у всіх кліматичних зонах країни, загальна кількість лікарського персоналу біля 1640 чоловік. Крім того, на балансі ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" знаходяться 55 родовищ мінеральних вод і 33 родовища лікувального бруду, з яких 47 родовищ (дільниць) мінеральних вод і 23 родовища лікувального бруду знаходяться в експлуатації, тобто служать на благо оздоровлення і реабілітації людей.

Організаційно ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" складається з мережі регіональних відділень (дочірніх підприємств акціонерного товариства). Це Ялтинське (курорти Ялта, Лівадія, Місхор, Кореїз, Гаспра), Евпаторійське, Алуштінське, Сакське, Хмельницьке (курорт Хмільник), Дніпропетровське, Слов'янське, Закарпатськоє, Пріазовськоє, Прікарпатськоє, Одеське, Міргородськоє, Харківське, Миколаївське дочірні підприємства, ЗАТ "Трускавецькурорт" з вхідними в їх склад оздоровчими комплексами; санаторії Київського регіону, розташовані в самих живописних і кліматично сприятливих місцях Київщини: санаторій "Жовтень" (Конча-Заспа), імені Першого Травня (Пуща-Водица), лікувальний дитячий пансіонат "Дубки" (Ірпінь), санаторії "Україна", "3ірка", "Перемога" (Ворзель). У киян користується великою популярністю реабілітаційний комплекс Київської міської курортної бальнеологічної здравниці. Тільки протягом 1999 2000 рр. в санаторіях, будинках відпочинку і пансіонатах "Укрпрофоздоровниці" санаторно-курортну і лікувальну допомогу отримали біля 900 тисяч чоловік.

Особливості кліматичних умов, лікувально-оздоровчих природних чинників визначають переважну спеціалізацію курортів "Укрпрофоздоровниці" відносно лікування тих або інших патологічних процесів. Так, зокрема, серцево-судинні захворювання, функціональні розлади нервової системи лікуються на кліматичних курортах Алушти, Ялти, Феодосії, Карпат, Київського регіону (Ворзель, Конча-Заспа, Пуща-Водиця); захворювання органів травлення на курортах з питними мінеральними водами Миргород, Моршин, Трускавець, Закарпаття, Харківська область (Березовскі мінеральні води, Рай-Єленівка); захворювання опорно-рухового апарату, периферійної нервової системи, жіночих і чоловічих полових сфер на грязьових курортах (Саки, Євпаторія, Славянок, Бердянск), а також на курортах з радоновими (Хмільник) і сірководневими (Любень Великий, Неміров, Синяк) мінеральними водами; курорти Трускавець, Березовські мінеральні води рекомендуються пацієнтам із захворюваннями сечовидільної системи.

Особливо велика увага в оздоровчому процесі, здійснюваному в здравницях, приділяється кліматолікуванню, природним, немедикаментозним, в тому числі природним оздоровчим чинникам. Так, згідно з клінічними свідченнями, визначуваними висококваліфікованими лікарями-курортологами, відповідно до профілю санаторію, з лікувально-профілактичною метою використовуються мінеральні води різного хімічного складу: вуглекислі, сульфідні, залізисті і миш'яковисті, бромні, бромно-йодисті і йодисті, радіоактивні (радонові), борні, крем'янисті, мінеральні води з підвищеним змістом органічних речовин типу "Нафтуся". Високоефективними чинниками реабілітаційного і оздоровчого процесу є лікувальні грязі (пелоїди), які поділяються на торфові, мулисті сульфідні, сапропелеві і сопкові. Багаторічний досвід застосування лікувальних грязей в клінічних і санаторно-курортних умовах показав їх високу ефективність у відновному лікуванні пацієнтів з ураженням центральної і периферійної нервової системи, опорно-рухового апарату, органів травлення, при гінекологічних, шкіряних і інших хронічних запальних захворюваннях.

Сьогодні всім добре відоме складне положення системи охорони здоров'я, в якому виявилася ця галузь в зв'язку із загальною соціально-економічною кризою. Насамперед, це погіршення всіх показників здоров'я, зменшення тривалості життя людей. Економічні труднощі, низький рівень соціального захисту, особливо осіб пенсійного віку, екологічне неблагополуччя багатьох регіонів України, зокрема, в зв'язку з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, складності в постачанні бюджетних медичних установ сучасними медикаментами і апаратурою, спричиняють постійне погіршення стану здоров'я населення, виводячи на рівень першорядної державної важливості створення сучасної системи медичної реабілітації.

Згідно з Міжнародною класифікацією хвороб і інвалідності (International Classification off Impairments, Disabilities and Handicap ICIDH), прийнятою ВООЗ в 1980 р., наслідки будь-якого патологічного процесу (захворювання) поділяються на розлад функції, інвалідність і наслідки інвалідності. Відповідно до цього визначення, реабілітація (медична реабілітація), на відміну від власного лікування, являє собою комплекс заходів (як немедикаментозного, так і частково медикаментозного, фармакотерапевтичного характеру), направлених на відновлення функцій організму, порушених внаслідок того або іншого перенесеного захворювання, травми або оперативного втручання. Саме ця концепція і встановлена в основу реабілітаційних заходів, що проводяться на санаторно-курортному етапі фахівцями цих здравниць. При цьому основна роль в реабілітаційному процесі, як і в оздоровчих заходах (як сказано вище), належить поєднанню фармакологічних (по суворих лікарських свідченнях) і немедикаментозних (переважно) лікувально-відновних чинників, природним впливам, включаючи кліматотерапію, пелоїдотерапію (грязелікування), застосування озокериту, лікувально-профілактичних мінеральних вод, физіотерапевтичним впливам. Широко використовуються в реабілітаційному процесі сучасні методи впливу фізичними чинниками, зокрема застосування лікувальних ванн (бальнеотерапія), аероіонотерапія, електропунктура, лазеротерапія у вигляді опромінювання гелієм-неоновим лазером біологічно активних точок і т. д.

У останні роки ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" спільно з Правлінням і дирекцією Фонду соціального страхування України і за участю Міністерства охорони здоров'я створили могутню реабілітаційну санаторно-курортну мережу у всіх регіонах, відповідну сучасним медичним стандартам. З метою проведення ефективного реабілітаційного процесу хворим після перенесених важких захворювань, оперативних втручань, травм, опіків в установах "Укрпрофоздоровниці" відкрито 208 реабілітаційних відділень. У відповідності зі спеціалізацією ліжок реабілітаційної мережі здійснюється медична реабілітація у 16 профільних напрямах: хворі, які перенесли гострий інфаркт міокарда і операції на магістральних судинах; пацієнти після операцій на органах шлунково-кишкового тракту; особи, які брали участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; хворі з наслідками інсультів і іншої цереброваскулярної патології, з ураженнями спинного мозку і хребта; пацієнти з хронічними неспецифічними захворюваннями легких, з цукровим діабетом і діабетичними ангіопатіями, сечокам'яною хворобою, ревматичними захворюваннями суглобів і т. д. Важливим соціальним досягненням галузі є та обставина, що практично всім важкохворим путівки надаються безкоштовно, за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Вже в 2000 році цей вид реабілітаційної допомоги був наданий декільком десяткам тисяч чоловік.

Багаторічна і багатопрофільна робота по санаторно-курортній реабілітації населення була б неможлива без тісної співпраці фахівців ЗАТ "Укрпрофоздоровниці" з вченими, клиніцистами ведучих науково-дослідних інститутів МЗ і АМН, кадрових університетів МЗ України. Велику науково-методичну роботу з розробки фундаментальних медико-біологічних проблем створення і наукового випробування нових методів реабілітації проводить головна наукова установа нашої галузі Український НДІ медичної реабілітації і курортології МЗ України (м. Одеса). При інституті функціонує спеціалізована Вчена рада по захисту докторських і кандидатських дисертацій по спеціальності "курортологія і фізіотерапія".

Позитивний досвід ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" по створенню науково-обгрунтованої концепції і організаційної системи оздоровлення і санаторно-курортної реабілітації високо оцінюється зарубіжними фахівцями. З 1998 року утворена на базі "Укрпрофоздоровниці" і інших санаторно-курортних, лікувальних і наукових установ України Всеукраїнська асоціація физіотерапевтів і курортологів (ВАФК) стала колективним членом Всесвітньої федерації термалістів і бальнеологів (Word Federation of Hydrotherapy and Climatotherapy FЕМТЕС (ФЕМТЕК), а голова Правління ЗАТ "Укрпрооздоровниця" вибраний віце-президентом ФЕМТЕК, що свідчить про міжнародне визнання досягнень України в цій області. Делегація представників ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" в жовтні 2000 р. взяла участь в 3-м конгресі ФЕМТЕК в Італії. На цьому конгресі почесним дипломом ФЕМТЕК за кращу наукову роботу був удостоєний авторський колектив (М. В. Лобода і інш.) монографії "Курортні ресурси Україні", виданої у Києві в 1999 р. Все це свідчить про те, що в Україні створена унікальна лікувально-оздоровча система курортів профспілок, соціально орієнтована на людей зі середнім прибутком і що забезпечує відпочинок, оздоровлення і санаторно-курортне лікування в кращих кліматичних зонах нашої країни.

Голова правління -Колесник Едуард Олексійович
Адреса: Київ, вул. Шота Руставелі, 39/41
тел.: (044) 289-40-00

МИ ПРОПОНУЄМО

ІНФОРМАЦІЙНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ















Курси валют
100 USD   505.00 грн
100 EUR   633.16 грн
Інші курси валют ...













НАШІ КООРДИНАТИ:
Тел.: 244-97-05, 244-97-06, 244-90-68
E-mail: uivir@ukrinform.com,
ronsu@ukrinform.com
*   *   *
© 2003-2005 Ukrinform. Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.