This version of the page http://www.nceai.gov.ua/127.415.0.0.1.0.phtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-17. The original page over time could change.
Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції України | 2006 рік | Бюлетень "Україна - НАТО" N 21
Розсилки English Version Авторизуватися    Мапа сайта   Контакти   
Про Національний центр
Правові засади євроатлантичної інтеграції України
Інформаційно-аналітичне забезпечення
Довідково
Виступи, статі, інтерв`ю
Інформаційно-аналітичні матеріали
Бюлетень "Україна - НАТО"
2006 рік
2005 рік
2004 рік
Журнал "Україна - НАТО"
Дайджести
Дослiдження i розробки
Публікації на тему НАТО
План дій Україна-НАТО
Механізми співробітництва Україна-НАТО
Фотогалерея
Інтерактивна гра "НАТО"
Форум

   Пошук   









Бюлетень "Україна - НАТО" N 21

Запровадження заходів Цільового плану Україна-НАТО: судова реформа

Під час робочої поїздки до Донецької області Президент України взяв участь у відкритті будівлі для судових залів Донецького апеляційного господарського суду та Донецького регіонального відділення Академії суддів України. Глава держави назвав це "хорошим прикладом для інших регіонів України". Він нагадав, що нині тисячі представників суддівської професії потребують забезпечення елементарними умовами праці – належними приміщеннями, відповідним обладнанням, робочими кабінетами. "Сьогодні людям, від яких залежать долі мільйонів, вручили інструмент, яким може чинитися правосуддя", – сказав В.Ющенко і висловив сподівання, що нові корпуси для судів буде відкрито і в інших регіонах України, як це і передбачено судовою реформою.
Слід додати, що завдання "посилення незалежності судової системи шляхом забезпечення її необхідними ресурсами" передбачено також Цільовим планом Україна-НАТО на 2006 рік. Позиція Президента України полягає в тому, що судовому корпусу належить виконати завдання щодо утвердження верховенства права в державі.

Україна підтверджує свій європейський вибір

26 травня п.р. у м. Париж Спеціальний представник Президента України, Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк взяв участь у першому пленарному засіданні 52-ї сесії Парламентської асамблеї НАТО.
На відкритті сесії Голова цієї міжпарламентської організації П’єр Леллюш зазначив, що вона з великою увагою та інтересом стежила за перебігом парламентських виборів в Україні 2006 року, які, за його словами, пройшли демократично і засвідчили політичну зрілість української нації. П.Леллюш наголосив на необхідності залишати двері Альянсу відкритими для України та подовжувати підтримувати демократичні перетворення в нашій країні.
Б.Тарасюк виголосив звернення Президента України Віктора Ющенка до учасників Асамблеї, в якому підтверджується європейський вибір нашої держави та її намір спільно з іншими країнами зробити свій внесок у розширення та утвердження нового євроатлантичного простору демократії і безпеки. Як відзначається у посланні глави української держави, саме зараз, коли Україна впритул наблизилась до отримання запрошення приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО, парламентський вимір співробітництва нашої країни з Альянсом набуває особливої ваги.
У ході дискусії парламентарі були одностайні в позитивній оцінці активної позиції України у придністровському врегулюванні. Делегації Німеччини, Великої Британії та Іспанії привітали прогрес у реформуванні правоохоронних органів та судової системи нашої держави.

Консультації Україна-НАТО в рамках Інтенсифікованого діалогу

Минулого тижня у штаб-квартирі НАТО міжвідомча делегація України у складі представників міністерств закордонних справ, оборони, внутрішніх справ, фінансів, а також з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Генерального штабу ЗС України взяла участь у щорічних консультаціях з питань участі України у Процесі планування та оцінки сил (ППОС).
Сторони розглянули стан досягнення цілей партнерства, визначених Україною в рамках цього процесу, а також погодили оновлений пакет таких цілей на наступний період. Обговорювались питання, що стосуються перспектив трансформації безпекового та воєнного сектору держави. Окрема увага була приділена ресурсному та фінансовому забезпеченню запланованих заходів, їх законодавчій підтримці, проведенню огляду національного сектору безпеки України тощо.
Зазначена робота сприяє досягненню взаємосумісності із силами та засобами країн НАТО під час спільних дій в операціях з підтримання миру, врегулювання кризових ситуацій, а також в інших сферах діяльності у рамках програми "Партнерство заради миру". Як ефективний механізм обміну інформацією з питань оборонного та бюджетного планування, ППОС також вважається важливим фактором у процесі практичного наближення України до стандартів Альянсу у контексті Інтенсифікованого діалогу і майбутнього Плану дій щодо членства.

Щодо міжнародної матеріально-технічної допомоги в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру"

З метою підготовки до спільного українсько-американського тактичного навчання "Сі Бриз – 2006" в порт Феодосія прибуло американське транспортне судно "Adventure", яке, зокрема, доставило в Україну інженерну техніку і будівельні матеріали для вдосконалення навчально-тренувальної бази Старокримського полігону Військово-Морських Сил ЗС України. Домовленість про матеріально-технічну допомогу американської сторони було досягнуто ще у 2005 році в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру".
Силами американських та українських будівельників планується побудувати декілька автономних приміщень ангарного типу для проживання військовослужбовців-учасників майбутніх навчань після ухвалення новим складом Верховної Ради України рішення про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України в 2006 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях. Крім того, розглядається можливість використання Старокримського полігону для підготовки підрозділів ЗС України до миротворчих операцій.

Навчання "Сі Бриз – 2006", яке передбачається провести у липні-серпні п.р., є найбільшим в Україні та найважливішим для українського флоту у цьому році і оцінюється як головний практичний захід підготовки ВМС ЗС України до участі у антитерористичній операції НАТО "Активні зусилля". В рамках зазначених навчань заплановано також здійснити тренування медичних підрозділів "Медкер-2006".

НАТО – це безпека мирного часу

Сили раннього повітряного попередження та управління Стратегічного командування Об’єднаних сил НАТО в Європі (м. Монс) на відповідний запит Уряду Польщі забезпечили протягом 25-28 травня п.р. спостереження за повітряним простором цієї країни під час візиту Папи Римського Бенедікта XVI.
З 2001 року така місія здійснювалась Альянсом понад 30 разів. Зокрема, його сили патрулювали повітряний простір Риму у ході церемонії прощання з Папою Римським у квітні 2005 року та Зимових Олімпійських ігор у Турині у лютому 2006 року.

Друге засідання Міжвідомчої робочої групи з інформаційних питань

Воно відбулося в Держкомтелерадіо України 31 травня п.р. під головуванням Національного координатора співробітництва України з НАТО в інформаційній сфері Анатолія Мураховського. Обговорювався стан виконання Цільового плану Україна-НАТО на 2006 рік за перший квартал п.р., план роботи цієї міжвідомчої робочої групи на поточний рік та окремі координаційні заходи щодо активізації діяльності органів державної влади і громадських організацій в сфері інформування населення України про події на євроатлантичному просторі. Йшлося також про введення відповідальності за координацію обласними державними адміністраціями інформаційної роботи в даній сфері на місцях, висвітлення діяльності центральних органів виконавчої влади, державних адміністрацій щодо реалізації зовнішньополітичного курсу нашої держави на повноправне членство в Північноатлантичному альянсі. В протокольному рішенні засідання, зокрема, передбачено розроблення: старт-пакету інформаційного наповнення сайтів центральних та місцевих органів виконавчої влади з відповідним логотипом та рекомендаціями щодо їх актуалізації; програми проведення семінару для керівників обласних державних адміністрацій, які визначені відповідальними за євроатлантичний напрямок роботи.

"НАТО: свій чи чужий?"

Багатосерійний документальний телевізійний фільм під такою назвою створюється Громадською організацією медіа-центр "Розмай" на замовлення Міністерства закордонних справ України. 28 травня п.р. знімальна група відправилась з Софійської площі міста Києва у двомісячну подорож країнами-членами НАТО. Представників медіа-центру "Розмай" будуть супроводжувати журналісти телеканалу "1+1" і радіо "Ера", які розповідатимуть про враження українців під час відвідування держав-засновників Організації Північноатлантичного договору та тих, які нещодавно приєднались до Альянсу. Виконання зазначеного проекту спрямоване на інформаційно-аналітичне сприяння реалізації стратегічного курсу України на євроатлантичну інтеграцію, заходів Цільового плану Україна-НАТО на 2006 рік та завдань Державної програми інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2004-2007 роки.

Державна програма соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку в дії

З цією метою на базі Таврійського національного університету ім. В.І.Вернадського створені курси з вивчення англійської мови для військовослужбовців, які проходили службу у військових частинах, дислокованих у Криму. За планом 200-годинного курсу мовної програми Економічного директорату НАТО на них розпочали навчання 13 військовослужбовців.
За словами уповноваженого Державного департаменту адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та конверсії колишніх військових об’єктів в АР Крим та Севастополі Олександра Вовченка, з жовтня 2004 року по грудень 2005 року здійснено підготовку 177 колишніх військовослужбовців за спеціальностями "Економіка та організація підприємницької діяльності" і "Агент з організації туризму". Подібних показників вдалося досягнути за сприяння Регіонального університету Будо (Норвегія) та Міжнародного фонду соціальної адаптації.
Варто додати, що за проектом "Україна-Норвегія" з 15 березня 2006 року на базі філій Таврійського національного університету у містах Севастополь та Феодосія розпочалася перепідготовка 60 військовослужбовців за спеціальністю "Агент з організації туризму". Крім того, за участю Міжнародного фонду соціальної адаптації та Організації з безпеки та співробітництва в Європі спланована 180-годинна курсова перепідготовка військовослужбовців за спеціальністю "Менеджмент підприємства" на базі Європейського університету у м.Сімферополь.

Започаткування робіт з утилізації переносних зенітно-ракетних комплексів

Такі роботи розпочав Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів у Шостці. Вони ведуться за проектом Трастового фонду НАТО в рамках програми "Партнерство заради миру" з утилізації і знищення звичайних боєприпасів, легкого озброєння і стрілецької зброї та переносних зенітно-ракетних комплексів. Загальна вартість реалізації його першого етапу (протягом трьох років) оцінюється у 8 млн. євро. Йдеться про надання Брюсселем фінансової допомоги нашій країні у знешкодженні цього величезного арсеналу. У бюджет даного проекту вже внесено понад 3 млн. євро.

Весняна Академія НАТО

Широким міжнародним представництвом учасників відзначилася триденна Весняна Академія НАТО, що відбулася в Одесі. Організатором даного засідання виступив Центр міжнародних досліджень Одеського національного університету імені І.І. Мечнікова та Центр інформації та документації НАТО в Україні. На цей міжнародний захід до Одеси прибули працівники оборонних та дипломатичних відомств, учені з України, США, Бельгії, Нідерландів, Туреччини, Естонії, Великої Британії, Росії, Молдови та Румунії, штаб-квартири НАТО та Місії Європейського Союзу.
Тема весняного форуму Академії – "Виклики та можливості для безпеки у Середземному, Чорному та Каспійських морях: роль НАТО та інших його партнерів".
Упродовж трьох днів розглядалося та обговорювалось широке коло питань стосовно сучасних вимог європейської та регіональної безпеки. Зокрема, значний інтерес викликали у присутніх робота секцій: "Урегулювання Придністровського конфлікту у контексті європейської інтеграції Молдови", "Розвиток демократії, стабільності та безпеки через інформацію".

Медицина катастроф за стандартами НАТО

Військові медики з Німеччини, Швеції, Польщі та України взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції "Актуальні питання теорії і практики медицини катастроф і медичного забезпечення Збройних Сил України на сучасному етапі", яку організували кафедра медицини катастроф та військової медицини Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського та кафедра організації медичного забезпечення Збройних Сил Української військово-медичної академії. На цей форум були запрошені представники Комітету керівників військово-медичних служб країн-членів НАТО.
Під час даного заходу проведено тактико-спеціальні навчання з надання першої і долікарської медичної допомоги та організації роботи медичної роти механізованої бригади з урахуванням стандартів НАТО і реалій вітчизняної медицини. Для демонстрації лікувально-евакуаційних засобів було залучено дослідний зразок сучасної вітчизняної броньованої медичної машини (БММ-70), розроблений на Миколаївському ремонтно-механічному заводі.

© Національний центр
   з питань євроатлантичної інтеграції України, 2004-2006

   Розроблено в ІЦ "Електронні вісті"