Новини ДПА в Рівненській області


Прес-конференція в ДПА області

Прес-конференція з питань підсумків роботи органів державної податкової служби області по мобілізації належних платежів до бюджетів усіх рівнів за 9-ть місяців з початку року та першочергових завдань, які стоять перед податковою службою Рівненщини, відбулася в ДПА області.

Виступаючи перед журналістами, голова ДПА в області Віктор Башук зазначив, що за січень-вересень п.р. органами державної податкової служби області забезпечено збір до Зведеного бюджету в сумі 701,4 млн. грн., з них до Державного бюджету – 358,7 млн. грн ., що до визначеного Мінфіном України завдання складає 102,6 відс. Забезпечення цих надходжень здійснюють понад 17 тисяч юридичних і 46 тисяч фізичних осіб області.

Минулорічний рівень збору платежів до Державного бюджету за січень-вересень збільшено на 56,7 млн. грн .

До місцевих бюджетів за 9 місяців п.р. станом на 01.10.06, в частині платежів, що контролюється ДПС, надійшло 342,8 млн. грн ., що більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 126,4 відс ., або 71,7 млн. грн.

Головне завдання, яке сьогодні ставиться перед працівниками податкової служби області – це мобілізація всіх наявних резервів по наповненню бюджетів.

Невідповідність сплати податків та одержаних валових доходів спостерігається по окремих суб'єктах підприємницької діяльності із значними обсягами валових доходів.

Шляхом аналітичної роботи податківці виявили 59 фірм, де рівень податкового навантаження не досягає навіть одного відсотка від отриманих валових доходів. Безперечно, тут має місце мінімізація сплати належних платежів до бюджетів, яка здійснюється не завжди законними методами.

Так, скажімо, 12 підприємств з валовим доходом більше 50 млн. грн. сплатили до бюджету 2,6 млн. грн. податку на прибуток при одержаному доході 2 млрд. грн., що складає 0,1 відсотка.

На сьогодні вже є список з 20 підприємств, в яких товарообіг становить десятки мільйонів гривень, а працює (за звітами) не більше одного – двох чоловік.

Про що це свідчить? Це або конвертаційні центри, де “відмиваються” незаконно отримані гроші, або так звані транзитні фірми, завдяки яким уникають оподаткування інші, цілком легальні бізнес - структури.

Зростання валових доходів по окремих суб'єктах господарювання супроводжується одночасним зниженням нарахованих сум платежів.

Так, 145 платників збільшивши валовий дохід в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 360,0 млн. грн. зменшили нарахування податку на прибуток – на 6,6 млн. грн.

Значна категорія платників мінімізують податкові зобов'язання через декларування валових витрат та амортизаційних відрахувань на рівні валових доходів.

94 платники за перше півріччя задекларували валові доходи та витрати з різницею в 0,5 відсотка.

Є в нас і такі платники податків, зазначив голова ДПА в області Віктор Башук, які подають податкову звітність, де баланс виведений на “0”. Доходи дорівнюють витратам. Здавалося б, такий збіг випадковостей може бути лише в одиничних випадках, а виявляється, їх більше 130. І це, звичайно, також не може не насторожити податківців.

Певне занепокоєння викликають у податківців так звані збиткові підприємства, адже Рівненщина „лідирує” в цьому плані.

Статистика зафіксувала, що майже кожне третє підприємство в області – збиткове. І як не дивно, найбільше таких підприємств у сфері торгівлі.

Станом на 01.07.2006р. (по деклараціях про прибуток підприємств за 1 півріччя 2006р.) по області задекларували збитки 88 підприємств. Загальна сума задекларованих збитків склала більше 100 млн. грн.

Протягом 9 місяців 2006р. проведено 42 документальні перевірки підприємств, які в перевіряємому періоді декларували збитки.

За результатами перевірок 8 підприємств переведено до розряду прибуткових, загальна сума донарахувань по податку на прибуток підприємств склала 47,3 тис. грн.

За матеріалами податкової міліції станом на 01.10.2006 року виявлено 126 злочинів. Із загальної кількості злочинів виявлено 45 тяжких та особливо тяжких, або 36,5% .

За звітний період виявлено 93 фіктивних суб'єктів підприємницької діяльності, викрито 7 “конвертаційних” центрів, обіг коштів на розрахункових рахунках яких склав понад 34 млн. грн. По стосунках з фіктивними СПД до бюджету додатково спрямовано 410,6 тис. грн.

З незаконного обігу вилучено товарів на суму 2,9 млн. грн., припинено діяльність 47 підпільних цехів по виробництву товарів народного споживання, з них 17 – по нелегальному виробництву алкогольних напоїв.

Під час прес-конференції, в якій також взяли участь заступник голови ДПА в області Анатолій Сташко та начальник відділу зв‘язків з громадськістю, ЗМІ та масово-роз‘яснювальної роботи ДПА в області Лариса Садова йшлося також про проект Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”.

Організатори прес-конференції дали відповіді на запитання журналістів.

 

Володимир Бовсуновський,

ГДПІ відділу зв‘язків з громадськістю, ЗМІ та масово-роз‘яснювальної роботи ДПА в області.

 

 



10.10.06