This version of the page http://www.hortica.org.ua/excursions (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-14. The original page over time could change.
Нацiональний Заповiдник Хортиця: Екскурсiї
 На головну сторінку
 Написати лист
 Добавить в избранное

Екскурсiї


    Музей історії запорозького козацтва
 
 14.10.1983 р.  було відкрито  Музей історії м. Запоріжжя на о. Хортиця. Протягом кінця 80-х – початку 90-х рр. ХХ ст., на хвилі національного піднесення та проголошенням незалежності України, заклад перепрофільовано в Музей історії запорозького козацтва.

Фондова колекція музею комплектувалася на матеріалах, переданих із Львівського, Луганського, Ровенського та інших музеїв, а також під час археологічних та етнографічних експедицій. На сьогоднішній день в музеї зібрано понад 32 тис. музейних предметів.
Експозиційна площа музею становить 1600 квадратних метрів.  Тут відкрита постійна експозиція, 3 діорами, організовуються виставки, присвячені історії запорозького козацтва.
Кінний  театр “Запорозькі козаки”
В плавневій частині острова Хортиці розташувався фольклорно-етнографічний кінний театр «Запорозькі козаки», діяльність якого спрямована на збереження і  розвиток козацьких традицій. Тут  проводяться кінні та фольклорні вистави, представлені традиційні козацькі ремесла - ковальство, гончарство та інші.
На основі використання різноманітних кліматичних, природних, історико-культурних ресурсів острова створено мережу з 27 рекреаційних закладів довгострокового та короткочасного перебування відвідувачів заповідника (7 санаторіїв, 3 ресторани, 9 баз відпочинку, 1 дитячий табір, 2 театри, 2 готелі, 3 водні станції). Загальна місткість цих закладів становить приблизно 1900 місць, в яких, протягом року, оздоровлюються та відпочивають тисячі мешканців та гостей міста.
Для відвідувачів  Національного Заповідника «Хортиця» пропонується 9 туристичних маршрутів :
1. «Тарасова Стежка» ;
2. «Вартові тисячоліть»;
          3.Пішохідна екскурсія по північно-східній частині о. Хортиця;
          4. Пішохідна екскурсія по північно-східній частині о. Хортиця.
          5. «Сакральні пам’ятки о. Хортиця»;
          6. «На схилах Старого Дніпра»;
          7. Екологічна пішохідна екскурсія «Оленій ріг»;
          8.  «Хвилями Дніпра- Славути »;
          9.  Комплексна екскурсія «Події 972 р.».
 Маршрут№1«Тарасова Стежка»
Пішохідна екскурсія присвячена  знаменній події для запорозького краю: влітку 1843р.   Тарас   Григорович Шевченко , подорожуючи по Україні, відвідав м. Олександрівськ, побував на Хортиці. Розповідь про значення легендарного острова в творчості  Т.Г.Шевченка, деякі подробиці  його перебування  на Запорожжі , про його враження  від побаченого  на козацькій землі  стали  основою і самим змістом  туристичного маршруту «Тарасова Стежка». Під час екскурсії  особливо піднесено і урочисто звучать  уривки з творів великого Кобзаря, де згадується Хортиця («Гайдамаки», «Гамалія», поезіях «Іржавець», «Не хочу я женитися» та ін.).
Маршрут: «Музей  історії запорозького козацтва»-« північно- східна частина Хортиці» .
Тривалість: 45хвил.
Фото: ( із буклету «Тарасова Стежка» 2 вида )
Маршрут№2 «Вартові тисячоліть»
 Пішохідна екскурсія проводиться в лапідарії Національного заповідника «Хортиця»,  який має унікальну колекцію антропоморфних стел та кам’яних статуй III тис.до н.е – ХIII ст. Вона  розкриває  цікаві таємниці пам’яток давнього мистецтва кочових народів,  семантику деяких скульптурних форм.
Маршрут:  «Лапідарій біля  Музей  історії запорозького козацтва».
Тривалість: 45хвил.

Маршрут№3 «Пішохідна екскурсія по північно-східній частині о.Хортиця»
Самий популярний пішохідний маршрут знайомить з  історичними і природними пам’ятками північно-східної частині о.Хортиця, озвучує перекази і легенди , на які багата хортицька земля.
 Маршрут:   «Музей  історії запорозького козацтва» – «Чорна скеля»-«Курганне поле» - «Скелі Старого Дніпра».
Тривалість: 45хвилин.
Маршрут №4 «Пішохідна екскурсія по північно-східній частині о.Хортиця».
Друга в ланцюжку пішохідних екскурсій по північно-східній частині о.Хортиця  проходить через  мальовничі балки Совутину  та Молоднягу, багаті на історичні події, знайомить відвідувачів з  музеєфікованими  пам’ятками історії та курганами, показує будівництво історико-культурного комплексу «Запорозька Січ». 
 «Маршрут:  «Музей  історії запорозького козацтва»-«Курганна група№1» Запорозька Січ»-«Совутину балка»-«Балка Молодняга»-«Святилище періоду бронзи» -«Схили Нового  Дніпра»- «Ушвива балка »-«Турбаза».
Тривалість: 2години.
Маршрут№5 «Сакральні пам’ятки о.Хортиця».

 Пішохідна екскурсія по сакральним місцям о.Хортиця розкриває історію мегалітичних пам’яток південноукраїнського регіону епохи енеоліту- бронзи, які були відкриті археологами Національного заповідника «Хортиця» у 90- х роках ХХст. Маршрут надає можливість  побачити знаменитий «Чорний камінь», помилуватися  таємничими краєвидами балок Совутиної та Молодняги, передбачає відвідання історико-культурного комплексу «Запорозька Січ», курганної групи №1.
Маршрут: «Чорний камень»-«Курганна група№1»-«Святилище періоду бронзи» -«Культовий комплекс доби бронзи».
Тривалість: 2години.

Маршрут№6 «На схилах Старого Дніпра».
Пішохідна екскурсія  містить  розповідь про легендарний острів Байда, який постає перед очима екскурсантів і історія якого пов’язана з  формуванням запорозького козацтва, дає свідчення про археологічні знахідки ХУІ-ХУІІІ ст.,  розриває героїчну сторінку Хортиці за  часи російсько-турецької війни 1735-1739р.р. , знайомить з топонімікою Хортиці, зачаровує степовими краєвидами західного узбережжя Дніпра .
Маршрут: «Зупинка Славутич»- «Балка Громушина»-«Балка У Перевоза» - «редут XVIII ст.» «Бастіон XVIII ст.»-«Наумова балка»-«Козацьке кладовище XVIII ст..»-«Лінія укріплень за  часи російсько-турецької війни 1735-1739р.р.». -
Тривалість: 3 години.
Маршрут№7 Екологічна пішохідна екскурсія «Оленій ріг».
Екскурсія знайомить відвідувачів заповідника з ландшафтами та унікальними природними комплексами острову.  Різнотравно-типчаково-ковилові та петрофітні степи, байрачні ліси, відслоєння гранітів та висячі болота все це можна побачити на власні очі. Екскурсанти знайомляться з Червонокнижними видами рослин в їх природних умовах існування, з рослинними угрупованнями занесеними до Зеленої книги України. Можливі також зустрічі з рідкісними тваринами острову.
Маршрут: « Зупинка «Старий Дніпро» - «Степові схили балки Широкої»-«Байрачний ліс» - «Виходи гранітів» -«Петрофітний степ»-«Висячі болота»-«Зупинка Цимеж».
Тривалість: 3години.

Маршрут№8 «Хвилями Дніпра- Славути »

Екскурсія на теплоході навколо о.Хортиця не залишає  жодного відвідувача байдужим до краси  найбільшого острова на Дніпрі. Вона познайомить з багатою  історією  Хортиці, а чудові краєвиди зроблять неповторною подорож Старим і Новим руслами Дніпра .
Маршрут:  теплоходом навколо Хортиці.
Тривалість: 1,5години.
(На теплоході замовника)
Маршрут №9 Комплексна екскурсія «Події 972 р.»
Комплексна екскурсія передбачає огляд  діорами «Битва Святослава» в Музеї запорозького козацтва пішохідний маршрут до Чорної скелі, де, по літописній версії, можливо, відбувся останній бій  князя Святослава. Екскурсанти почують кілька версій щодо місця загибелі Святослава, розповідь про героїчні походи хороброго князя, а також про політичне і економічне становище Київської Русі в Х ст., а уривки з літописів занурять їх в атмосферу одного з яскравих історичних періодів України.
Маршрут: «Діорама «Битва Святослава у 972 році»» - «Чорна Скеля» - «Пам’ятний знак «Ймовірне місце загибелі князя Святослава».
Тривалість: 45 хвилин.
   Перспектива
 Згідно затвердженого  Генерального плану розвитку Національного заповідника «Хортиця» на його території буде здійснено розширення туристичних ресурсів заповідника а саме:
- будівництво історико-культурного комплексу “Запорозька Січ;
-створення Музей судноплавства та суднобудівництва  і Реставраційного павільону «Запорозька Чайка»;
- створення  Музей природи;
 - Музею археології .

З метою забезпечення  ширшої популяризації діяльності Національного заповідника «Хортиця» в державі і за її межами, планується збільшення туристичних маршрутів по території заповідника.
Маршрути, які чекають Вас у майбутньому:
1. «Літописне Протолче»;
2. «Зорова могила»;
3. « Балка Ганнівка»;
4. «Острів Байда»;
5. «Балка Липова»;
6. «Кургане поле».
2001 р. – Національний заповідник «Хортиця» внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України
2004 р. – затверджено Генеральний план розвитку Національного заповідника «Хортиця»
2005 р. – Національний заповідник «Хортиця» отримав Державний акт на постійне використання землі (2359,34 га)
copyrights © 2006 www.hortica.org.ua