This version of the page http://www.haidamaka.org.ua/page_rodovid.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-14. The original page over time could change.
Сторінка Гайдамаки
Незалежний інформаційно-освітній ресурс
Сьогодні 13 жовтня 2006 року
мапа сайту
головна
про автора
статті
книгосхов
галерея
від Сяну до Дону
родоводи
посилання
гостьова
контакти
haidamaka@ukr.net
ICQ: 165311012
Важливо
акція
лічилка
Матеріали для генеалогічних досліджень
  1. Слов'янські автохтонні особові власні імена в побуті українців XIV-XVII ст.
    4 Mb, djvu
    Імена, прізвища та прізвиська згадані в монографії
    В цьому дослідженні міститься ґрунтовне дослідження українських власних імен, а також великий їх перелік з вказанням місця і дати першої згадки. Чудова книга щоб розпочати дослідження свого родоводу. Своє прізвище я тут знайшов :-)

    За надану книгу подяка Сашку Гетьманцю, за обробку іменного показчика подяка Annettt.

Додаток до Internet Explorer для читанні djvu можна завантажити тут
оголошення
з мого книгосхову

Велика Скіфія

Василенко Г.К.

В книзі викладена слов'янська теорія походження скифів. Об'єктивне дослідження на основі античних джерел.

цікава стаття

Перші згадки про Оліфера Голуба в джерелах, відомі під 1615 р., коли він очолював козацький флот у нападах на турецькі землі в Малій Азії. В цьому поході козаки спалили дві пристані турецької столиці - Стамбулу. Фактично, бачимо Голуба, вже в ранзі козацької старшини, а про час початку козакування джерела мовчать. Другу звістку про Голуба маємо між 1618 та 1620-ми рр. В цей час козаки вели переговори із перським шахом Абассом І Великим, який піклувався за створення антиосманської ліги. 16 квітня 1620 р., до Ісфагана – перської столиці, прибулі з Польщі вірмени привезли два листи; перший до шаха Абаса від королівської канцелярії, другий від козаків. Козацький лист було написано латиною і відправлено з Варшави. Авторство другого листа безсумнівно належить Оліферу Голубу, проте, цікаво, як підписано лист: “Olivarius de Marcones, P.K.”9 Певний час дослідники вважали, що під цим псевдонімом криється сам Петро Конашевич, на що звертало увагу абревіатура ПК. Але, цю думку відкинув Я. Дашкевич, який довів, що під підписом приховано ім’я Оліфера Голуба, а абревіатура ПК, ніщо інше, як “Полковник Козацький”. В листі, що був власноруч писаний Голубом з Варшави, було передано зміст попереднього листа до Шаха (квітень 1618 р.). Зокрема в ньому йшлося на згоду козаків захопити порт Яні на чорноморському узбережжі і прислати туди козацьке військо; “а (що найважніше) він сам, тобто пан Оліваріус, який писав цього листа, приїхав би вести переговори з персами про головні точки угоди”

Haidamaka web-studio
Дружні ресурси
Ідея та створення сайту - Haidamaka