This version of the page http://www.houlg.org.ua/news15_04_2006_1.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-13. The original page over time could change.
ХАРКІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ УПРАВЛІННЯ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА
ХАРКІВСЬКЕ
ОБЛАСНЕ
УПРАВЛІННЯ
ЛІСОВОГО
ГОСПОДАРСТВА
WWW.HOULG.ORG.UA
Головна Діяльність Історія Контакти  
ДП "Балаклійський лісгосп"
ДП "Вовчанський лісгосп"
ДП "Гутянський лісгосп"
ДП "Зміївський лісгосп"
ДП "Ізюмський лісгосп"
ДП "Куп’янський лісгосп"
ДП "Красноградський лісгосп"
ДП "Жовтневий лісгосп"
ДП "Ч.Бабчанський лісгосп"
ДП "Близнюківський лісгосп"
Національний природний
 парк „Гомільшанські ліси”
   
     
 

15.04.2006р. Акція Держкомлісгоспу України Майбутнє лісу у твоїх руках 10-15 квітня 2006

Головна мета Акції:

    • Підвищення іміджу лісової галузі шляхом проведення ряду заходів, що викличуть зацікавленість у суспільства та знайдуть широке висвітлення у засобах масової інформації
    • роз'яснення для широких кіл громадськості важливості та особливостей створення лісових насаджень,
    • значення для суспільства професії лісника,
    • виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи.

Конкурс на кращий малюнок і кращий твір за темою «Людина та ліс» - 14 квітня

    • Конкурс на кращій малюнок серед молодших школярів.
    • Конкурс на кращій твір серед учнів 6-7 класів.
    • Підведення підсумків 1 етапу конкурсу в державних лісогосподарських підприємствах.
    • Підведення підсумків 2 етапу – обласні управління лісового господарства.
    • Підведення підсумків 3 етапу – Держкомлісгосп.

Посадка лісу - 15 квітня

    • Запрошуються учні загальноосвітніх навчальних закладів, представники ЗМІ та місцевих органів влади.
    • Протягом цього дня по всій країні буде висаджено один мільйон сіянців та саджанців.
    • Ознайомлювальні екскурсії:

Після проведення акції для школярів влаштовується проведення культурно-пізнавальних заходів за вибором керівників лісгоспів (проходження по екологічній стежці, участь у вимірюванні діаметру, висоти та віку дерев, ознайомлення з типовими представниками флори та фауни регіону, розведення вогнища, тощо).

Для представників ЗМІ та місцевих органів влади ознайомлення з основними видами лісогосподарської діяльності (догляд за насадженнями, заготівля деревини та її переробка).

Акція Харківського обласного управління лісового господарства

«В день довкілля мільйон паростків на майбутнє»

Плануємі обсяги посадки,

15 квітня 2006 року

у рамках акції "В день довкілля мільйон паростків на майбутнє",

по Харківському обласному управлінню лісового господарства

Підприємство

Обсяг посадки сіянців та саджанців

ДП "Балаклійський лісгосп"

126 000

ДП "Вовчанський лісгосп"

115 000

ДП "Гутянський лісгосп"

124 000

ДП "Зміївський лісгосп"

85 000

ДП "Ізюмський лісгосп"

281 000

ДП "Куп"янський лісгосп"

43 000

ДП "Красноградський лісгосп"

57 000

ДП "Жовтневий лісгосп"

83 000

ДП "Чугуєво-Бабчанський лісгосп"

78 000

ДП "Близнюківський лісгосп"

8 000

НПП "Гомільшанські ліси"

 

ДМГ "Печеніги"

 

Всього

1 000 000

З прадавніх часів ліс давав пращурам притулок і засоби до життя. Тоді людство повністю залежало від природи і не впливало на стан і поширення лісів. Після того, як людина оволоділа вогнем, винайшла спис, лук і стріли, приручила диких тварин і навчилася вирощувати сільськогосподарські культури – вплив її на природу поступово посилювався. Ліс рубали безжалісно, не по-господарськи. Це тривало тисячі років.

Згідно з історичними даними в XVII-XVIII ст. дрімучими лісами були вкриті площі Харківської губернії, навіть на межі зі степом стояли великі та непрохідні лісові масиви.

Дрімучими лісами були вкриті площі поблизу Чугуєва. На лівому березі річки Сіверського Донця у щогловому лісі водилися ведмеді, вовки, лисиці, борсуки. Непрохідністю відзначалися Зміївські ліси, в яких переважали дуби велетні.

І чутка й досі ще жива

що лісу тут стояла сила

ще і тоді, як татарва

у нас з кибитками ходила.

В бору плодились кабани

ведмідь і серна прудконога

тепер зосталися одні вовки та зайці,- більш нічого.

Тетеря і рябчик, що колись

було і ліку їм не знали,

як мир намножився кудись

у інший край позалітали.

Вже в часи Київської Русі вирощування дерев, було звичайним явищем. В цей час на садибах і в садах висаджували горіх волоський, виноград та інші культури і сорти інтродукованих порід. Про створення лісових насаджень і садів у ті часи є багато згадок в різних документах. Так, у збірнику творів літератури Древньої Русі є оповідання про святого Григорія-чудотворця з Києво-Печерської лаври, який жив у ХІ ст. В цьому оповіданні згадується: “Имаше же сей блаженный мал оградец, иде же зелие сейша и древа плодовита”.

В 1789 році було прийнято закон про лісокультурну запоруху, згідно якого лісовиробники, вирубуючи ліс, зобов’язані відновити площі за свій рахунок, або внести кошти в казну на його штучне відновлення

Сьогодні ліси Харківщини розташовані на площі майже 419 тис. га. На одного жител Харківщини приходиться 0,17 га лісів, коли по всій Європі ця цифра складає 1,3 га, тобто в 7 разів більша.

Враховуючи те, що наша область малолісна, першочерговим завданням лісоводів Харківщини є відтворення лісів. Тільки за десять років незалежності держави в області створено нових лісів на площі більше 14 тис. гектарів. Цього року планується створити нових лісопосадок 1674 га, що перевершило суцільні зруби минулого року на 348 га. В день довкілля буде висаджено 1 мільйон сіянців та саджанців на площі 143 га. Всього планується висадити близько 1 7 млн. сіянців хвойних і листяних порід, що припадає по 6 шт. на кожного жителя област і, а одне дерево незалежно де воно посаджено чи біля лікарні, чи школи, виділяє таку кількість кисню, якої вистачає для дихання родини із чотирьох осіб, а 1 гектар лісу за рік поглинає понад 5 т вуглекислого газу (СО 2).

Наша планета майже на 75% вкрита морями та океанами, проте називають її землею. Адже земля – основне багатство людства, джерело всіх матеріальних благ, його неоціненний скарб. Від її правильного використання залежить добробут і майбутнє народу, економічна могутність та обороноздатність держави. Земля – це хліб – чи не найважливіше відкриття людей, основний продукт харчування, мірило нашого добробуту.

На землі поряд з хлібними полями росте ліс. Ліс – легені планети, це той кисень, без якого людина не може житии , як без хліба . Крім цього розведення лісів стає ключовою проблемою збереження річок і боротьби з ерозією грунтів, боротьби з суховіями і катастрофічними явищами природи.

Люди починають усвідомлювати, що природа на межі катастрофи. Екологічна загроза нависла над людством грізною хмарою. Природу не можна перемогти, з нею можна лише черпати, а для її відродження потрібно здійснити комплекс заходів.

Сьогодні уряди держав світу обговорюють проблеми, які виникли в зв’язку зі зміною клімату. До кінця нинішнього століття середня світова температура підвищиться на 5,8 градуса. Наслідки такого потепління, на думку вчених, можуть виявитися катастрофічними як для довкілля, так і для людини. Глобальне потепління призведе до величезних втрат врожаю. Так підвищення температури навіть на один градус здатне викликати зниження врожаю пшениці, в середньому, на 10 %. За останні десять років забруднення атмосфери призвело до зниження врожайності бобових на 25%, помідорів – на 33%, кукурудзи – на 15%.

На думку багатьох українських вчених для нашої країни зокрема, глобальне потепління загрожує посиленням сезонних повеней, зволоження степів, а також появою нехарактерних для нашої місцевості комах і поширенням нових хвороб.

Вже останніми роками в Україні зареєстровані надзвичайні погодні явища, які заподіяли значні збитки господарству. І як раз від того, як будемо ми працювати сьогодні, які по стану будемо створювати насадження залежить життя благополуччя на землі. Бо, як раз ліс і родючі лісові ґрунти Харківщини потенційно здатні поглинути значну кількість вуглецю. Тому нашим першочерговим завданням лісоводів є відтворення лісів.

Саме тому в 2001 році уряд затвердив розроблені Держкомітетом України “Першочергові заходи щодо створення захисних лісових насаджень на невгіддях та по берегах річок”. В області у нас налічується 15690 га таких невгідь, де мав би рости ліс. Рішенням Харківською обласної ради від 24 квітня 2003 року затверджена програма «Ліси Харківської області» на період 2003 – 2015років де основна задача поставлена на розширене відтворення природних ресурсів на Харківщині.

І тільки практикам – лісівникам, аграріям добре відомо наскільки підвищується врожайність сільськогосподарських угідь, наскільки благодатніший клімат на землях захищених зеленими шатами лісу. Недаром в народі говорять там де ліс там і поле, ліс – це зелене золото.

Поки що тільки новою редакцією Лісового Кодексу визначена екологічна роль лісу законодавчо.

На сьогодні за підрахунками науковців, для поглинання вуглецю, що викидається в атмосферу промисловими підприємствами Харківщини та сусідньої Донеччини площа лісів повинна бути у 60 разів більшою.

Якщо врахувати лісистість нашої області та сучасний технічний стан на дорогах, то тільки ми сьогодні зможемо допомогти, створюючи нові посадки, боротися з проблемами загазованості, запиленості повітря.

Ви тільки вдумайтесь 1 га лісу за рік збирає від 30 до 70 т пилу.

Дослідженнями Українського науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.М.Висоцького (УкрНДІЛГА) встановлено, що в басейні Сіверського Донця під впливом лісових насаджень кількість опадів збільшується на 17-26 мм, або на 170-260 т води на гектар за рік. На кожні 10% збільшення лісистості території кількість опадів за рік зростає на 8-12, а річний стік на 11-20 мм. Ось чому люди кажуть, що із-за гаїв та дібров і хмари йдуть, а дощ над лісом іде частіше, ніж на безлісній території. Всі ці приклади свідчать про незаперечний і величезний вплив лісів на “кухню” погоди і життя.

Ось чому згідно Указа Президента України від 01.04.2005 року №571/2005 з ініціативи Державного Комітету лісового господарства кожної весни проводиться акція « Майбутнє лісу у твоїх руках». Лісокультурна компанія 2006 року в області набула загальнодержавного значення. В термін проведення акції буде задіяно 11 державних підприємств, 23 шкільних лісництва, 92 учбових закладу, 32 інших організації.

Та лісоводи не тільки саджають, а й доглядають за лісами до їх старості, а вона у сосни наступає після 120 років, а у дуба 140 років.

А скільки душі і турбот вкладають ці люди, щоб ніхто не кинув сірника чи недопалок, не запалив суху траву біля лісу, не затоптав маленьке деревце, не об’їла листя гусениця, щоб своєчасно помітити хворе дерево.

А ліс прохає нас усіх: «Людино, бережи мене! Я – краса твоєї рідної землі, цілющі джерела і чисте повітря. Я – твоя зелена аптека і відпочинок, прохолодний затінок у літню спеку. І тепло твого вогнища в холодну пору. Я твій дім, твої меблі. Я дошка для твоєї колиски і домовини. Людино, шануй мене і бережи».

Головний спеціаліст відділу лісового господарства, лісовідновлення та

 

 

 

 

 

 
Новини
  01.09.2006р  
 

Аукціон по реалізації лісоматеріалів круглих заготівлі ІV кварталу 2006 року

 
  29.08.2006р  
 

Інформація про стан охорони лісів по харківському оулг станом на 22.08.06

 
  23.04.2006р  
 

Лісгоспи Харківського обласного управління лісового господарства 8 липня 2006года на Харківській товарній біржі проводять аукціон по реалізації лісоматеріалів  заготівлі ІІІ кварталу 2006 року в обсязі 28098 м.куб.

 
  15.04.2006р  
 

Акція Держкомлісгоспу України Майбутнє лісу у твоїх руках 10-15 квітня 2006

 
  15.04.2006р  
 

Всеукраїнська Акція „Майбутнє лісу у твоїх руках”. Підсумки.
Державний комітет лісового господарства за підтримки Міністерства освіти та науки з 10 по 15 квітня провів Всеукраїнську Акцію „Майбутнє лісу у твоїх руках”. Метою Акції було роз’яснення широким колам громадськості важливості створення в Україні нових лісових насаджень, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи.

 
  10.02.2006р  
 

Охорона лісів від порушень природоохоронного законодавства в 2006 році.
Протягом 2005 року працівниками державної лісової охорони управління виявлено 174 випадки порушень законодавства в частині збереження рослинного світу(64% до 2005 року). Збитки, заподіяні державі, та сума накладених штрафів склали 24,8 тис. грн. (15 % до 2005р.).

 
  31.01.2006р  
 
Підведено підсумки охорони лісів за 2005 рік.
31.01.2006 року на колегії Обласного управління лісового господарства було підведено підсумки охорони лісів за 2005 рік. Протягом 2005 року працівниками державної лісової охорони управління виявлено 1565 випадків самовільного порубу...
 
 
  31.01.2006р  
 
Підведено підсумки боротьби
з порушниками правил полювання на території Харківської області за 2005 рік
.
31.01 2006 року на колегії Обласного управління лісового господарства було підведено підсумки боротьби з порушниками правил полювання на території Харківської області за 2005 рік…
 
 
     
 
 Архів новин