This version of the page http://www.hortica.org.ua/nature (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-13. The original page over time could change.
Нацiональний Заповiдник Хортиця: Природа Хортицi
 На головну сторінку
 Написати лист
 Добавить в избранное

Природа Хортицi

Хортиця це унікальна пам’ятка природи
У тісній нерозривній співдружності на цьому острові об’єдналися природні зони і ландшафти півдня України. Ландшафтна структура острову дуже різноманітна. Основним чином на цій території виділяється поєднання ландшафтів підвищеного плато й долини р. Дніпро.
Спрощено можна, умовно, розділити острів на 3 дуже відмінні одна від одної частини, це:
 1) Cкеляста частина –  круті зривисті гранітні схили північного, північно-східного, та північно-західного узбережжя, які піднімаються над рівнем водного дзеркала Дніпра на 20 метрів. Ці гранітні виходи дуже добре видно всім хто проїжджає по греблі ДГЕС та мостам Преображенського. Саме на них збереглися древні реліктові рослини (тобто такі, які дійшли до нас в незміненому стані з давніх-давен) – папороті. Саме тут можна побачити й петрофітний (кам’яний) степ.
 2) Підвищена частина – плато – рівнина розрізана чудовими балками що спускаються до Дніпра. Кожна балка унікальна й 18 найбільших з них віднесені до особливо цінних природних об’єктів;
 3) Низинна частина –південний край острову (заплава) розрізана чудовими озерами, затокам протоками. Тут буяє плавневий ліс. Це - царство водної, приводної рослинності та птахів.
Оскільки рельєф, умови зволоження та ґрунти  у цих частинах значно відрізняються, не дивно, що й  для кожної частини характерний свій домінуючий тип рослинності, й відповідно, тварини, які притаманні цим фітоценозам.
На території острова налічується та охороняється дев’ять природно-територіальних комплексів: плавневі ліси та луки, справжні та петрофітні степи, скелясті відслоєння гранітів, балки, нагорні діброви, висячі болота, озерні комплекси.
Різноманітність природних комплексів стала причиною надзвичайного видового багатства рослинного і тваринного світу. Флора і фауна Хортиці відрізняються значною видовою різноманітністю (21 % від загальної кількості флори України та 48 % від загальної кількості фауни хребетних тварин України). Останнє стає ще більш переконливим при порівнянні з флорами природних заповідників, спеціально організованих для збереження дикої природи.
На території України аналогів подібного унікального природного комплексу більше не збереглося.
Цей у багатьох відношеннях унікальний природний комплекс зберігся завдяки тому, що він розташований одразу після греблі Дніпрогесу, нижче за течією, й досить далеко від Каховської греблі – тобто він найменше за інші острови постраждав від створення греблі ДГЕС, яка затопила площі розташовані вище острову, та створення греблі Каховського водосховища оскільки  біля острову рівень води у Дніпрі піднявся значно менше ніж нижче за течією.
Слід зазначити, що завдяки особливим ґрунтовим, мікрокліматичним умовам, створеним могутньою рікою, всі рослинні угруповання, у першу чергу степові, значно відрізняються від споріднених материкових – це робить їх унікальними з наукової точки зору.
Хортиця має величезний потенціал для наукових, екологічних і історичних досліджень. Її просто необхідно зберегти для наступних поколінь
Залікувати рани, нанесені нашому острову через недбале ставлення різних поколінь можливо лише, якщо кожен піклуватиметься про острів. Якщо кожен почне з себе , а не буде дивитися на інших. Від кожного з нас залежить якою бути Хортиці в майбутньому,  “квітучим садом” чи звалищем сміття, яке залишають відпочиваючі. Треба пам’ятати, що Хортиця не передана нам у спадок нашими пращурами, а позичена нам нашими нащадками. І якою вони одержать Хортицю залежить від кожного.

copyrights © 2006 www.hortica.org.ua