This version of the page http://www.hortica.org.ua/complex (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-13. The original page over time could change.
Нацiональний Заповiдник Хортиця: Iсторико-культурний комплекс "Запорозька Сiч"
 На головну сторінку
 Написати лист
 Добавить в избранное

Iсторико-культурний комплекс "Запорозька Сiч"

На території Національного заповідника «Хортиця» починаючи з листопада 2004 р. триває будівництво історико-культурного комплексу «Запорозька Січ».
Ідея створення на Хортиці архітектурного ансамблю – узагальненого образу козацьких столиць XVI-XVIII ст. виникає ще у далеких шістдесятих і вперше офіційно озвучується одночасно з наданням острову статусу Державного заповідника (1965 р.)
Майбутня «Січ» іменувалася тоді «архітектурно-етнографічною частиною» меморіалу, присвяченого запорозькому козацтву, який планувалося звести в північній частині Хортиці… Однак минали п’ятирічки, змінювалася ідеологічна лінія, власне, змінювалася сама держава і атмосфера в ній – від остаточного кінця періоду хрущовської «відлиги» і активізації боротьби з «проявами буржуазного націоналізму», до початку Перебудови та національного відродження в Україні кінця вісімдесятих – початку дев’яностих. На зламі десятиліть наш край, а втім – і вся країна гучно відсвяткували 500-річчя Запорозького козацтва. На хвилі патріотичного піднесення в 1990 р. в Хортицькому заповіднику створюється новий структурний підрозділ – відділ «Запорозька Січ», який має займатись науковою розробкою питань, пов’язаних зі створенням історико-культурного комплексу. На жаль, біля десяти років його співробітники змушені були працювати «в стіл», поступово втрачаючи надію на практичну реалізацію свої напрацювань.   
Один одному поступались місцем керівники Союзу і Радянської України, президенти і голови урядів України незалежної, однак до практичного втілення у життя ідеї спорудження «Січі» справа не доходила.
Судилося пройти ще майже сорок років, перед тим, як на майданчику, призначеному під будівництво комплексу, з’явилися перші робітники.
Початок будівництва комплексу «Січ» одразу ж породив жваву дискусію в суспільстві і в науковому співтоваристві. Небайдужі до цієї справи люди висловлювали, під час, протилежні думки щодо особливостей архітектури і функціонального наповнення «Січі», і, навіть, щодо самої доцільності будівництва. Все це не дивно, адже будівництво ведеться на тому місці, де, власне, Запорозької Січі ніколи не існувало. Однак, якщо поглянути на  проблему з іншого боку, виявиться, що новостворювана «Січ» може стати вдалим матеріалізованим доповненням позитивного українського міфу про Хортицю, як колиску і центр запорозького козацтва.
Наукові суперечки щодо архітектури і планування нашої «Січі» теж цілком зрозумілі. Про зовнішній вигляд Запорозьких Січей наука, насправді, має досить невеликі за обсягом і розрізнені свідчення, більшість яких стосується останньої або Нової Січі, які кожен може інтерпретувати по-своєму.

Не дивлячись ні  на що, сподіваємось, що велика справа створення історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» буде успішно доведена до кінця. Наукові співробітники заповідника завжди з зацікавленістю і подякою сприймуть поради фахових спеціалістів, які могли б допомогти в процесі будівництва і подальшого функціонування комплексу.

Також ми закликаємо всіх небайдужих до історії та культури українського народу людей допомогти в нелегкій справі наповнення експозиційних об’єктів комплексу експонатами. Цим Ви зробите неоціненний внесок у розвиток культури нашого краю, відродження історичної пам’яті українського народу.
Інвестором-благодійником будівництва комплексу від травня 2005 р. виступає Відкрите акціонерне товариство Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь».

copyrights © 2006 www.hortica.org.ua