This version of the page http://ukrpress.bol.bg/diaspora.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-12. The original page over time could change.
БОЛГАРО-УКРАЇНСЬКI ВIСТI
Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  ИЗРАБОТВАНЕ НА
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ НИНI
БIЗНЕС-BG
БИЗНЕС-UKR
КОМЕНТАР-UKR
КОМЕНТАР-BG
ИНТЕРВЮ-UKR
IНТЕРВ'Ю-BG
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-UKR
ДОВIДКА-BG
ИСТОРИЯ-UKR
IСТОРIЯ-BG
БАЛКАНИ
АРХIВ
КОНТАКТИ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986



 

 

 

 

 



Діаспора

В БОЛГАРІЇ ВІДБУЛАСЯ НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ "ДРАГОМАНІВСЬКІ СТУДІЇ"
Софія, 18 вересня 2006.- У столиці Болгарії відбулася наукова конференція "Драгоманівські студії". Вона була присвячена 165-й річниця з дня народження видатного українського вченого та громадського діяча Михайла Драгоманова (1841-1895). Організаторами заходу були Українська недільна школа, Фундація "Мати-Україна" та Посольство України.
>>>

ІV ВСЕСВІТНІЙ ФОРУМ УКРАЇНЦІВ - репортаж, виступи, інтерв'ю, огляд мас-медіа, фоторепортаж, враження
>>>

НАЙБІЛЬША ДЕЛЕГАЦІЯ НА ІV ВСЕСВІТНІЙ ФОРУМ УКРАЇНЦІВ ОЧІКУЄТЬСЯ З РОСІЇ
Болгарську діаспору представлятиме делегація у складі 4 активістів та спецкор "УБВістей"
Київ, 07 серпня 2006.- У ІV Всесвітньому форумі українців, який відбудеться в Києві 18-20 серпня, візьмуть участь близько 1900 делегатів та гостей, повідомляє агенція УНІАН.
>>>

ЩОБ НЕ ПЕРЕРИВАВСЯ ЗВ’ЯЗОК З УКРАЇНОЮ
Своїми думками напередодні IV Всесвітнього форуму українців ділиться журналіст Світлана Остапа
Київ, 06 серпня 2006.- Проведення IY Всесвітнього форуму українців, який мав відбутися торік, було перенесено під приводом складностей перехідного періоду на серпень 2006 року. Три попередні форуми відбулися майже без проблем у Києві напередодні Дня Незалежності.
>>>

СТАН УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДИ (ЗАКОРДОННИХ УКРАЇНЦІВ) В БОЛГАРІЇ
Звіт підготовлений для ІV Всесвітнього форуму українців та Річної наради Світового конгресу українців
Софія, 01 серпня 2006.- Насамперед, трохи історії. Появу української діаспори в Болгарії, очевидно, необхідно пов’язувати з відомим українським вченим та громадським діячем Михайлом Драгомановим.
>>>

АСКОЛЬД ЛОЗИНСЬКИЙ: "ЯК НАМ, УКРАЇНЦЯМ, ЗУСТРІЧАТИ Й ВЕЛИЧАТИ ЯНУКОВИЧА ПРЕМ’ЄРОМ?!"
Софія, 19 липня 2006.- Зі штаб-квартири Світового конгресу українців "УБВісті" отримали статтю лідера цієї організації Аскольда Лозинського. Автор назва її "Революція відбулася і парадокси історії".>
>>

УКРАЇНЦІ ГРЕЦІЇ ЗАПРОШУЮТЬ 600 УКРАЇНЦІВ СВІТУ НА ГРЕЦЬКИЙ ОСТРІВ ЕВІЯ
Софія, 17 червня 2006.- На грецькому острові Евія 1–10 вересня 2006 р. відбудеться форум української діаспори, в рамках якого планується організовувати молодіжний табір. Мета заходу - поширення української культури у світі й підвищення української свідомості молодого покоління українців.
>>>

ЗАСІДАЛА НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ З ПИТАНЬ ЗАКОРДОННОГО УКРАЇНСТВА
Київ, 03 травня 2006.- Як нам повідомили з пресової служби "Нашої України", 27 квітня відбулося перше засідання Національної комісії з питань закордонних українців.
>>>

УКРАЇНСЬКА ПИСАНКА – ШЕДЕВР МІНІАТЮРНОГО РОЗПИСУ
Софія, 3 травня 2006.- В Українській недільній школі в Софії відбувся урок, присвячений Великодню та українській писанці. Директор та учителька школи Антоніна Якимова писанку привезла спеціально з України. На урок вона запросила свого колегу – викладача відділення україністики Софійського університету Св.Клімента Охрідського Валентину Драгулеву.>>>

ЯК
БОЛГАРІЯ ПРАЦЮЄ ЗІ СВОЄЮ ДІАСПОРОЮ
Софія, 01 травня 2006.- На наш погляд, заслуговує на увагу болгарський досвід роботи з діаспорою.
Державну політику Болгарії щодо діаспори реалізує спеціально створена структура. В 1992 р. за постановою уряду було засновано Агенцію для роботи із закордонними болгарами, яка у 2000 р. набуло статусу Державної агенції для роботи із закордонними болгарами.
>>>

ВІСТІ ВІД СВІТОВОГО КОНГРЕСУ УКРАЇНЦІВ>>>
- НАША ПОДЯКА ЗА ФІНАНСОВУ ПІДТРИМКУ
-
СКУ ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ У ЦЕНТРАЛЬНІЙ ВИБОРЧІЙ КОМІСІЇ УКРАЇНИ (ЦВК)
- ДЕЛЕГАЦІЯ СКУ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ У НЬЮ-ЙОРКУ

-
УКРАЇНЦІ У МОЗАМБІКУ
-
ЗЛУЧЕНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ АМЕРИКАНСКИЙ ДОПОМОГОВИЙ КОМІТЕТ (ЗУДАК) НАДАЄ РІЗОГРАФИ

ПОМЕР ОДИН З ЛІДЕРІВ ЄКУ МИРОН КЕРТИЧАК
Лондон, 03 лютого 2006.- Надійшла вістка про раптову смерть Мирона Кертичака – одного з лідерівЄвропейського конгресу українців. Він був також лідером української діаспори в Польщі. "Відійшла у вічність молода людина, яка багато зробила позитивного для суспільно-громадської спільноти не тільки в Польщі, але в ширших розмірах і поза її межами", - йдеться у співчутті керівництва ЄКУ до рідних пана Мирона. Листа до сім'ї покійного та членів ЄКУ направила й українська діаспора Болгарії:
"Шановна родино Кертичак! Дорогі друзі, українці, брати і сестри!
З великим сумом дізналися про велику втрату – передчасну смерть людини, яку ми знали, глибоко поважали й любили, нашого друга, брата і колегу – пана Мирона!
Впевнені, що біль, якої завдало це горе, особливо рідним і милим його серцю людям, неможливо описати. У кожній справі він нагадуватиме про себе і вам, і нам, тим, хто його знав. Прийміть наші щирі співчуття. Молимося разом з Вами за його душу і за Вас, аби Господь дав вам сили вистояти у цій біді і продовжити своїм життєвим шляхом, не забуваючи про тих, хто вже пішов від нас.
Від фундації „Мати Україна” – Болгарія, Софія
Ірина Сардарева - голова
Олена Коцева - диконавчий директор
Валентина Драгулева - заступник голови".
"УБВісті" також висловлюють свої співчуття рідним та близьким Мирона Кертичака.(УБВісті)

Вісті із Сербії та Чорногорії
НОВЕ КЕРІВНИЦТВО УНР В СЕРБІЇ НА ЧОРНОГОРІЇ
Белград, 20 січня 2006.- Українська національна рада – УНР, орган самоврядування українців в Сербії і Чорногорії та дорадчо-виконавчий представницький орган на найвищому державному рівні, який дбає про усі питання пов`язані із справами освіти, культурної діяльності, інформування та іншими важливими сегментами у житті української національної громади в СіЧ.
Протягом грудня минулого та початком січня цього року в УНР, відбулися кадрові зміни керівництва та зміни у складі президії та поодиноких рад у складі УНР.
В листопаді 2004 р. члени УНР схвалили відставку голови Василя Дацишина, який у відставку пішов за власним бажанням - з приватних та професійних причин, а на позачерговому засіданні 03-го грудня 2005 року головою обрано Василя Небесного з Інджії. Разом з відставкою Василя Дацишина члени УНР проголосували й відставку Президії.
На засіданні 17-го грудня новим секретарем УНР обрано Мирослава Гочака з Нового Саду, а також обраний і новий склад Президії УНР.
Крім голови та секретаря членами Президії стали три новообраних заступників та двоє членів: заступник голови - Мирослав Калинюк з Нового Саду, заступник голови - Славко Микитишин з Кули, заступник голови - Іван Москалюк з Кули, член Президії - Анна Ляхович з Сремської Митровиці і член Президії - Петро Копестинський з Сремської Митровиці.
Склад нової і старої Президії змінився в тому, що новими членами стали Мирослав Калинюк та Анна Ляхович.
У складі УНР діє декілька постійних та тимчасових Рад та комісій, де також дійшло до двох змін. Головою Ради у справах культури залишився Славко Микитишин, а головою Освітньої ради надалі є Борис Небесний з Нового Саду. Новообраним головою Ради по інформуванні є Василь Дацишин з Кули, а головою Ради у справах фінансів та економіки стала Анна Ляхович. На останньому засіданні УНР яке відбулося 16-го січня схвалена ініціатива щодо заснування Ради пропозицій та скарг, а також верифіковано мандат Фестивальної ради, 3-го Фестивалю української культури “Калина“, який цього року відбудеться кінцем червня у Сремській Митровиці. Головою Фестивальної ради обрано голову ТПУК “Коломийка“ Івана Мороза з Сремської Митровиці.
УНР має 18 членів, а мандат в цьому складі триватиме ще півтора року, точніше, до літа 2007 р., коли мають відбутися чергові вибори.
Мирослав Гочак, секретар УНР

ДИТЯЧА МИСТЕЦЬКА КОЛОНІЯ “КОБЗАР“ У НОВОМУ САДІ
Белград, 16 січня 2006.- З 11-го по 13-е січня у Новому Саді відбулася, Перша мистецько-художньо-образотворча колонія “Кобзар“, де участь брало 15-еро українських дітей з усіх осередків Воєводини де вивчається предмет “Українська мова з елементами національної культури“, або існують українські культурні товариства.
Були діти з Кули, Вербасу, Сремської Митровиці, Інджії та домашні з Нового Саду. Організатором колонії виступило місцеве Українське Культурно-мистецьке товариство “Кобзар“. Сама колонія відбулася у приміщенні УКМТ “Кобзар“, що знаходиться у Петроварадині передмістті Нового Саду, а художним керівником цієї містецької школи була молода художниця Соня Ардан.
Протягом трьох днів діти мали нагоду малювати на різні теми українського казкового мистецтва та дружилися в українському дусі, створено добрий настрій для активностей, лунала й українська музика та спів.
Діти висловили найкращі враження з приводу цієї колонії та побажали щоб наступної зими під час зимових канікул також організувати цю колонію. Організатори колонії УКМТ “Кобзар“, для дітей створили гарну робочу атмосферу та товаришування, а також організовано програму відвідання Петроварадинської твердині з історичним музеєм та комплексом фортиці.
Найкращі художні твори з колонії будуть презентовані на виставках у рамках Третього фестивалю української культури “Калина“, який відбудеться у Сремській Митровиці кінцем червня цього року.
Мирослав Гочак
Інфо-служба Товариства “Просвіта”


ЧЛЕНИ ТОВАРИСТВА "МАТИ-УКРАЇНА" СВЯТКУЮТЬ РІЗДВО
Софія, 07 січня 2006.- Сьогодні члени товариства (фундації) "Мати-Україна" у болгарській столиці традиційно відсвяткували Різдво Христове. У "Будинку капелюшків" пані Ірини Сардаревої – президента осередку, традиційно зібралося щонайменше 25-30 українців. На свято завітало й кілька болгарських друзів України.
Після, так би мовити, офіційної частини, у невимушеній обстановці учасники вечора пригощалися, співали українські пісні, обмінювалися думками щодо подій в Україні, зокрема, "газової війни". Усі одностайно розкритикували позицію Кремля й закликали уряд України гідно боронити наші національні інтереси.
Як повідомили "УБВістям", зустрічі українців з нагоди Різдва відбулися у Бургасі, Варні, Добрічі та Сілістрі.(БУВісті)


АРХІВ
Діаспора у 2005 р.

Діаспора у 2004 р.
Діаспора у 2003 р.
Діаспора у 2002 р.

УКРАЇНСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ В БОЛГАРІЇ  
- Болгарсько-українська фундація "Мати-Україна", м.Софія. Голова - Ірина Сардарева, виконавчий директор - Олена Коцева. Рік заснування - 2000 р. Адреса: м.Софія, вул."Владайска", 44, тел.8526620; E-mail: olenakocsof@abv.bg;
- Товариство "Діаспора-Україна", м.Бургас. Рік заснування - 2003 р. Голова - Мар'ян Горбань (громадянин України), заступник голови - Алла Раєнко. Адреса: м.Бургас-8000, ж.к."Възраждане", бл.10, вх.3, ет.4, тел.(+359 56) 31864, GSM 0888009990;
- Фундація "Світ для дітей", м.Варна. Рік заснування - 2004 р. Голова - Елеонора Стародубцева. Тел. (052) 6993995.
- Товариство "Добруджа-Україна", м.Добрич. Рік заснування - 2004 р. Голова - Галина Мітева, заступники голови - Тетяна Велікова й Олена Дімітрова. Адреса: м.Добріч-9300, вул."Хаджі Дімітр", №6, тел.(058) 45672, GSM 088 8908396, E-mail: vegatursbg@mail.ru;
- Товариство "Український дім", м.Сілістра. Рік заснування - 2004 р. Голова - Тамара Коларова. Адреса: м.Сілістра-7500, бульвар "Македонія", №173, кв.5, тел.(086) 20543, GSM 0886784943, E-mail: ukrdim_ss@bitex.bg
- Болгаро-українське товариство "Черноморіє", м.Варна. Рік заснування - 2000 р. Голова - Тетяна Ботева. Адреса: м.Варна-9010, вул."Разлог", №2, вх.8, кв.129, тел.(+359 52) 881641, факс 605041;
- Українсько-болгарське товариство "Черноморіє", м.Варна. Голова - Наталія Голуб. Рік заснування - 2004 р. Адреса: м.Варна, вул."Пірот", №8А, пов.3;


ТОВАРИСТВО "УКРАЇНА-СВІТ" 
ГО "Інформаційна культура" 
Україна, 01034, вул. Золотоворітська, 6а; тел/факс (38044) 224-29-11, 228-04-38 
E-mail: ukr-svit@ipteleсom.net.ua; E-mail:i-point@ipteleсom.net.ua

СВІТОВИЙ КОНГРЕС УКРАЇНЦІВ 
Президент - д-р Аскольд Лозинський 
295 College Street 
Toronto ON M5T 1S2 Canada 
тел.(416) 3233020 
факс (416) 3233250 
E-mail: congress@look.ca
www.ukrainianworldcongress.net

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КОНГРЕС УКРАЇНЦIВ 
Президент - Левко Довгович 
Pajorova 14 
040 01 Kosice 
SLOVAKIA 
тел.(00421) 956253112

www.eukrainians.net 


IНСТИТУТ ДОСЛIДЖЕНЬ ДIАСПОРИ
директор - IГОР ВИННИЧЕНКО

Адреса: а/с 126, Київ, 01034; е-mail: idd@users.ukrsat.com Телефон: (44) 244 2911, факс: (44) 513 7132.


   

 

УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

ІV ВСЕСВІТНІЙ ФОРУМ УКРАЇНЦІВ - репортаж, виступи, інтерв'ю, огляд мас-медіа, фоторепортаж, враження>>>

ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ПРАВОВИЙ СТАТУС ЗАКОРДОННИХ УКРАЇНЦІВ"
>>>


СТАН УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДИ (ЗАКОРДОННИХ УКРАЇНЦІВ) В БОЛГАРІЇ
Звіт підготовлений для ІV Всесвітнього форуму українців та Річної наради Світового конгресу українців
>>>
ВІТАЄМО!

6 вересня 2006 року дуай'єну української діаспори в Болгарії Сергію Юзефовичу виповнився 91 рік.
Здоров'я вам, шановний пане Сергію!


КОЙ Е УКРАИНЕЦЪТ МИХАЙЛО ПАРАШЧУК И КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ? - четете тук

Доклад на Антонина Якимова "УЧЕНИЯТ-ЕНЦИКЛОПЕДИСТ МИХАЙЛО МАКСИМОВИЧ И УКРАИНСКИТЕ ФОЛКЛОРНИ СТУДИИ НА ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ" може да се прочете тук

АНТОНІНА ЯКІМОВА: ЧЕРЕЗ ПІСНЮ МОВА КРАЩЕ ВЧИТЬСЯ >>>


УКРАИНЦИТЕ ПО СВЕТА

УКРАЇНЦІ В:
БЕЛАРУСI

РУМУНІЇ
РОСII
СЕРБIЇ

ЗВІТ ПРО РОБОТУ ФУНДАЦІЇ "МАТИ УКРАЇНА" - 2003 РIК>>>

УКРАЇНЦІ СІЛІСТРИ ЗАСНУВАЛИ "УКРАЇНСЬКИЙ ДІМ">>>
ПАРОПЛАВОМ ДО УКРАЇНИ БЕЗ РУМУНСЬКОЇ ВIЗИ

ЗА РУМУНСЬКУ ВІЗУ ПЛАТИТИ ТРЕБА В ДОЛАРАХ І ЧЕКАТИ ЩОНАЙБІЛЬШЕ 5 ДНІВ>>>

ОЛЕНА КОЦЕВА: УКРАЇНА Є ТАМ, ДЕ Є БОДАЙ ОДИН УКРАЇНЕЦЬ>>>

ПОДІЯ 2001 РОКУ ДЛЯ УКРАЇНИ: 10 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ І ВСЕСВІТНІЙ ФОРУМ УКРАЇНЦІВ>>>
 
УКРАЇНСЬКЕ ЖИТТЯ В СЕВАСТОПОЛI
КРИМСЬКА СВIТЛИЦЯ