This version of the page http://kut.org.ua/books_a0080.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-11. The original page over time could change.
Єжі Сосновський (Jerzy Sosnowski). Нічний маршрут (рецензія). Автор: Ксенія Владимирова / Культурный тренажер. Интернет-журнал о культуре






анонси статей

ПАРТІЯ, РОЗІГРАНА НАД ПРІРВОЮ

Те, про що, власне, оповідає книга Іздрика "АМ ТМ", в стислому вигляді викладено в новелі "Партія". З її абсурдного антуражу можна виділити такий хід: гра, в якій треба захищатися, як у шахах; зрада або бездіяльність власного війська, відтак капітуляція, потім, так би мовити, "переототожнення" себе з ворогом й долучення до його тріумфу і нарешті - власний занепад.
докладніше тут

ЗАСПІВАЙМО?

Герої Сергія Жадана за життя можуть потрапити хіба що в напіваматорський порнофільм і в кримінальну хроніку, але вже здебільшого після смерті. Проте автор пише про них так, як ще зовсім нещодавно писав про самого себе в жанрі "нон-фікшн". І не в якомусь там репортажі - він складає на їх честь "Гімн..."
докладніше тут

ДВІ ДОЛІ, "ТРИ ТОВАРИША" І ШІСТЬ ДВЕРЕЙ

В одному з інтерв'ю пані Ірен Роздобудько відзначила, що в сучасній українській літературі бракує відвертості й мудрості. Вона прагне донести це своєю своєю творчістю, й у дилогії "Він: Ранковий прибиральник. Вона: Шості двері" їй це цілком вдалося.
докладніше тут

З НОСТАЛЬГІЄЮ, АЛЕ БЕЗ ЧОРНОГО ПЕСИМІЗМУ

Інтерв'ю з письменницею Євгенією Кононенко

"Зараз такий час, чоловіки "списалися", можливо, вони наберуться снаги й у наступному поколінні знову буде добра чоловіча література. Це стосується й перекладної художньої літератури".
докладніше тут

СТАРШІ ЗА 16, МОЛОДШІ ЗА 26 - ЦЕ ТЕНДЕНЦІЯ. У ЛІТЕРАТУРІ

15 лютого 2006 року в агентстві УНІАН відбувалася чергова зустріч із серії "Кальварійських посиденьок". Цього разу видавництво "Кальварія" познайомила журналістів із своїми молодими авторами. Прийшли чотири чарівні авторки - Тетяна Винокурова-Садиченко, Ксеня Харченко, Галина Ткачук, Галина Логінова. Ще двох авторів - Віктора Маліновського та Любомира Княжича - з різних причин на жаль не було.
докладніше тут

В МАКАРОНИЧЕСКОМ СТИЛЕ

В "Краткой истории тракторов по-украински" Марины Левицкой мы видим макароническое смешение сатиры на совок, британскую бюрократию, с печальной семейной драмой. Гротескность делает этот роман смешным, а трагичность взаимоотношений между людьми и авторская бесстрастное и меланхолическое наблюдение за происходящим делают книгу по-теплому человечной.
докладніше тут

ІРЕНА КАРПА: "ЖИВУ ЗАРАДИ СПАЛАХІВ СВІТЛА"

Ірена Карпа - людина відома й доволі публічна, тому читати й чути про неї доводилося чимало. Мій досвід особистого спілкування показав, що вона є вдумливою натурою, яка ладна швидко прийти на допомогу. Сподіваюсь, це зможуть відчути й усі читачі "Культурного тренажера".
докладніше тут

НДР І НОСТАЛЬГІЯ У КИШЕНЬКОВОМУ ФОРМАТІ

23 січня 2006 року відбулась презентація книги Томаса Бруссіґа "Сонячна алея", виданої Львівською "Кальварією" за сприяння міжнародного фонду "Відродження" та Ґете-інституту. Події ж роману відбуваються на межі між західною та східною Німеччиною, на нічийній території біля Берлінської стіни.
докладніше тут

архів статей

можна подивитися тут



Лагідна гра у небуття

Ксенія ВЛАДИМИРОВА, Київ.
Березень 06, 2006 р., понеділок.

Якщо Ви відчуваєте, що простір та час інколи божеволіють, що коти вміють розмовляти, що на вулиці можна зустрітися із самим собою, що найліпше у сирі - це дірки, але щоб оцінити це належним чином, спочатку варто подорослішати, - тоді Єжі Сосновський (Jerzy Sosnowski) є дійсно Вашим письменником.


Світлина: ozon.ru

Внутрішній світ героїв збірки "Нічний маршрут" видається напрочуд хаотичним, він наче перебуває у броунівському руху. Це люди, не здатні знайти фундамент ані у самих собі, ані в родині, ані в роботі, ані у вірі, ані у будь-якому іншому вимірі, - вони просто не в змозі зібрати до купи уламки власного "Я". Струни душі такого персонажа відгукуються на все, він вразливий та беззахисний, єдиний відомий йому засіб убезпечитися від втручання зовнішнього світу зветься іронією. Але це елегантна іронія, а не жовчний сарказм. "Не нужно так всматриваться, там, под оболочкой, я вовсе не подлинный, там вообще нет никакого "Я", только неопределенное ощущение, что я не знаю, в чём смысл этой жизни, зато знаю одно: уж точно не в том, что делаешь ты, и что делаю я" ("Сила Каменного Деда").

Навколишній світ іноді вважається герою ілюзією. Але це не є позицією буддиста, який, усвідомлюючи ілюзорність буття, впевнено прямує шляхом, котрий веде до вищої Істини. Усвідомлення ілюзорності світу почасти завдає багато страждань. "Ничего этого на самом деле нет. Жизнь - только иллюзия из стекла и света, и теперь я уже точно знаю, что всё это мне примерещилось, потому что из пасти кота тихим мурлыканьем вырывается шепот: жизнь - это иллюзия из стекла и света" ("Мадам Не Сегодня-Завтра").

Згадаю деякі картинки з цього калейдоскопу образів польського письменника, які запам'яталися. "Нічний маршрут" для героя закінчується щезненням: "Моего "Я" уже не было. Стало прахом земным. Отпечатком на камне. Вот здорово (воскликнет когда-нибудь археолог)". Любляча мати раптом перестає впізнавати власного сина ("Здрасьте!"). Любов не може спонукати пам'ятати про те, що потрібно нагодувати маленького крокодильчика, - огидного тобі, але дорого коханій людині ("Все для Баси").

У легких витончених новелах Єжі Сосновського - трагічний підтекст. Людська розгубленість у цьому світі, загроза, прихована у будь-якій істоті, а в розумній і поготів, - нерв більшості оповідань. Але автор, виряджаючи читача у "нічний маршрут" змістів, залишається ніжним та турбується про нього. Сосновський обережно та лагідно проводить нас лабіринтами жахливого й майстерно розважає грою у фантастичне.

Ежи Сосновский "Ночной маршрут" (Linia nocna). Издательства: АСТ, АСТ Москва, 2005.

Російськомовний варіант статті розміщено тут: e-motion.com.ua