This version of the page http://www.zdorov.com.ua/Prof18-11.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-10. The original page over time could change.
Untitled Document

ТРАВМАТИЧНИЙ ШОК

На важку травму організм реагує різким розладом всіх життєвих процесів. В результаті втрати крові і надмірного подразнення центральної нервової системи больовими відчуттями внаслідок отримання травми у потерпілого падає тиск крові; розвивається шок. Його розвитку сприяють необережне перевезення потерпілого, переохолодження організму, недостатня фіксація зламаних кісток та ін. Шок - частий супутник важких автодорожніх травм, які супроводжуються руйнуванням м’яких тканин, пошкодженням великих суглобів, судин, нервових стовбурів, органів грудної і черевної порожнини, переломами кісток, а часом і відривом кінцівок.
Під час шоку свідомість потерпілого збережена, але він не реагує на оточуючі події, не скаржиться на біль, на запитання відповідає зі значною затримкою. Лице бліде, з застиглим виразом страждання. Очі запалі, зіниці розширені. Шкіра покрита холодним, липким потом. Дихання прискорене, поверхневе. Пульс стає швидким і слабкого наповнення. У хворого з’являється спрага. Спостерігається нудота, інколи блювота. Чим важчий шок, тим більша частота пульсу (140 ударів за хвилину і більше).
Виймання потерпілого в стані шоку з автомобіля необхідно робити дуже обережно вказаними вище способами. Вклавши його, як зазначалось вище, потерпілого треба обгорнути і по можливості зігріти. При блюванні необхідно повернути його голову набік.
Перша допомога потребує зупинки кровотечі, накладення джгута, стискуючої пов’язки на рану. При переломі кінцівку фіксують шиною. Якщо немає підозри на пошкодження органів черевної порожнини, можна дати хворому пити, бажано щось тепле. Для евакуації потерпілого у стані шоку вкрай важливо викликати машину швидкої медичної допомоги.

Вступ Виймання потерпілого з транспортного засобу і його перенесенняУкладання потерпілого Комплектація дорожньої аптечки Правила накладання пов'язок Перша допомога при переломах Пошкодження голови і обличчя Пошкодження грудей і живота Переломи хребта і кісток тазуКровотеча з ран Опіки Реанімація (оживлення) Перша допомога при травмах і опіках очей

ГОЛОВНА

На початок