This version of the page http://www.ceo.kiev.ua/romamisto.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-10. The original page over time could change.
Центр Економічної Освіти - Конференції за кордоном


Рим

Рим - "вічне місто", яке пройшло за майже 3 тисячолітню історію крізь всі відомі людству суспільно-політичні формації, який надав світові безцінні шедеври культури і мистецтва. У вигляді сучасного Риму неважко знайти відбитки різних століть, його слави і могутності, перемог і тріумфу, часів республіки та імперії, держави рабів і партійців, воїнів і гладіаторів, міста видатних архітекторів і майстерних ремісників.

· Пантеон. Один з найвідоміших пам'ятників Стародавнього Риму. Збудований Марком Агріппою у 27 році до нашого часу., про що свідчить напис. Назва Пантеон означає "присвячений всім Богам". Будівля перебудована Адріаном у 2ому столітті до нашого часу. До римської епохи відноситься купол.
· Колізей. Символ слави Вічного міста. Вважається найвідомішою пам'яткою Італії. Спочатку він називався Амфітеатр Флавіїв, його будівництво розпочав Віспасіан з родини Флавіїв у 72 році н.е., а добудував його син - Тіт у 80 році. Відкриття Колізею святкувалося 100 днів. Колізей - найбільший амфітеатр у світі, висотою 50 м, 3 яруси, в кожному з яких по 80 арок і розрахований на 50000 місць для глядачів, та має 4 головних входи. Глядачі дивилися у Колізеї криваві шоу з дикими тваринами і гладіаторами, під час виконання вистав про морські бої арену заповнювали водою.
· Фонтан Треві. Можливо це не найкрасивіший фонтан у Римі, але без сумніву, найвідоміший. Робота над фонтаном продовжувалася з 1732 по 1751 рр. Він розташований в ніші палацу герцога Полі. Фонтан являє собою Нептуна на колісниці, яку тягнуть морські коні і тритони серед скельних виступів і каскадів води. Чудові скульптури виконані П.Бачні. Легенда мовить, що мандрівник, який кинув монету в фонтан, невдовзі повернеться до Риму, а той, хто кине 2 монети - закохається в Рим.
· Ватикан. Держава Ватикан заснована у 1929 році та є найменшою державою світу.
Символом та історичним центром Ватикану є Собор Св. Петра, його купол підноситься над Римом. Цей собор також є емблемою Риму. Він був збудований на фундаменті базиліки імператора Костянтина на місті поховання апостола Петра, якого розіп'яли при Нероні. Відомий купол проектував Мікеланджело. Собор будувався майже 50 років і був майже завершений в 1607 році. В дальній печері Собору поховані багато пап.
Сікстинська капела. Названа на честь папи Сикста V, містить найцінніші і найвідоміші витвори мистецтва у світі, наприклад фрески Мікеланджело, Рафаеля, Ботічеллі. Ця Капелла збудована Дж.Дольчі у 1484 році. На бокових стінах розташовані 12 фресок умбрійських та тосканських художників, а в глибині - Страшний суд - найвеличніший витвір Мікеланджело. Декілька залів розписав Рафаель.
· Вуста Істини. На Пьяцца Бокка делла Веріта знаходиться церква Санта Марія ін Космедін VI століття, пізніше реконструйована, дуже красива, але відома вона лише завдяки Масці Тритона, що більш відома під назвою Bocca della Verita (Вуста Істини). Вуста Істини у давнину відігравали роль свого роду детектора брехні - за легендою, той хто поклав руку у в отвір, не зможе її звідти висунути, якщо поклянеться і збреше, хоча насправді це лише кришка водостоку.
· Римський Форум і Палантін. Форум був торгівельним, політичним і релігійним центром Древнього Риму. Форум перетинає священна дорога (via Sakra), яка піднімається до Капітолійського пагорбу. Це дивовижна група будівель, до яких входять: храм Віспасіана (81 р.), від якого збереглися декілька колон; руїни храму Згоди (370 р. до н.е.); Церква Св. Йосипа, що збудований на руїнах Мамертинської в'язниці Сервієм Тулієм (тут були ув'язнені нубійський цар Югурта, апостоли Петро та Павло, вождь галльських племен Верценгеториг); Курія (резиденція Римського сенату); місце народних зібрань і відомий чорний камінь, яким закрита гробниця Ромула; арка Септімія Севера (3 ст.); храм Сатурна; колони храму Кастора та Поллукса (484 р. до н.е.); руїни Дома Весталок - юні діви в ньому повинні були постійно підтримувати священний вогонь - символ життя Риму; храм Антонія та Фаустіни (141 р.). Віа Сакра завершується аркою Тіта, що була зведена на честь перемоги імператора над повставши Єрусалимом.
Палантін - найстаріший пагорб Риму - відомий своїми грандіозними імператорськими палацами. Одним з перших палаців, що були збудовані тут, був палац Октавіана та Августа. Пізніше імператор Тиберій збудував тут особняк - так званий Домус Тіберія. Підземна галерея від палацу Тіберія приводить до палацу Флавієв, що збудований у 1 ст. Доміцианом. Перед Колізеєм стоять Імператорські Форуми, збудовані Юлієм Цезарем, а потім продовжені Августом, Нервою та Трояном. Траян збудував найбільший та дуже красивий Форум, на якому стоїть Колона Траяна висотою 40 м, що спирається на квадратну базу. Спочатку на її вершині стояла статуя імператора, але у 16 ст. її змінили статуєю Св. Петра.

ЩО КУПУЮТЬ

З Італії можна привезти гарні вироби зі шкіри (взуття, куртки, сумки), чудовий одяг італійських модельєрів (Гуччі, Армані, Валентино та інших), трикотаж, красиву білизну, фарфор, кришталь, прикраси та біжутерію, сувеніри, рами для картин у старовинному стилі або виготовлену на замовлення копію старовинної статуї.