This version of the page http://www.umsa.edu.ua/kaf_endocrinology.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-09. The original page over time could change.

Кафедра ендокринології
Ендокринологічне відділення Полтавської обласної клінічної лікарні ім.М.В.Скліфосовського, м. Полтава, вул.Шевченка, 23, 36024, Україна, тел: (05322) 2-43-65; 2-42-75

Завідувач кафедри ендокринології, доктор медичних наук, професор
Бобирьова Людмила Єгорівна

Викладання ендокринології студентам медичного факультету Полтавського медичного стоматологічного інституту (нині Українська медична стоматологічна академія) почалося з 1974 року на курсі ендокринології, який був у складі кафедри госпітальної терапії (зав. кафедрою д.м.н., проф. Шувалова Є.В.), з 1978 року кафедру очолював д.м.н., проф. Ермалінський О.Ф., а з 1992 року д.м.н., проф. Катеренчук І.П., з 1998 року курс був переведений у склад кафедри післядипломної освіти лікарів - терапевтів, яку очолював д.м.н., проф. М.М.Потяженко. Завідуючим курсом ендокринології з його заснування до 1998 року був к.м.н, доцент Головач А.П. На протязі 1997 року курсом керував д.м.н. Андрусенко О.Б. З 2.01.2003 року наказом № 1 ректора УМСА акад. Скрипникова М.С. була створена кафедра ендокринології з лікувальною фізкультурою та спортивною медициною. Завідувачем кафедри була призначена Лауреат державної премії України, д.мед.н.. професор Л.Є.Бобирьова.

Щорічно на кафедрі навчається понад 200 вітчизняних та іноземних студентів УМСА, 100 лікарів-інтернів та близько 30 лікарів-курсантів: це студенти IV курсу медичного та педіатричного факультетів, лікарі-інтерни з фаху "Терапія" та "Медицина невідкладніх станів", лікарі-курсанти, магістри , аспіранти та клінічні ординатори. Навчальний процес на кафедрі складається з двох блоків: теоретичного навчання (лекції, семінарські заняття та науково-практичні конференції) та комп'ютерного навчально-контролюючого (вхідний та поточний контроль знань, підсумковий контроль, комп'ютерний тренінг). Для вдосконалення навчального процессу співробітниками кафедри спільно з інженерами відділу ТЗН створені: навчально-контролююча комп'ютерна програма "Залік з клінічної ендокринології", відеофільми "Цукровий діабет", "Реабілітація хворих на цукровий діабет", "Трансплантаційні методи лікування в ендокринології", мультімедійні посібники "Синдром діабетичної ступні", "Дослідження поширеності цукрового діабету".

Науковий напрямок кафедри визначен виконанням Державних програм: "Цукровий діабет" (Указ Президента України № 545/99 від 21 травня 1999 р.), "Профилактика йодної недостатності у населення України" (Постанова Кабінету Міністрів України № 1418 від 26.11.2002 р.), "Державна програма розвитку трансплантації" (Постанова Кабінету Міністрів України № 1339 від 12 вересня 2002 р.). За розробку на базі фундаментальних досліджень нових біотехнологій для одержання клітинних та тканинних алотрансплантатів д. мед. н., професору Л.Є.Бобирьовій та групі вчених була присуджена Державна премія України в галузі науки та техніки 2002 року (Указ Президента України № 11712002 від 16 грудня 2002 р.)

Лікувально - консультативна робота кафедри проводиться на базі ендокринологічного та поліклінічного відділень Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського.Згідно наказу ректора УМСА № 61146 від 19 червня 1998 року на базі кафедри створений навчально -консультативний діабетологічний центр, в складі якого функціонує школа цукрового діабету, бібліотека для хворих на цукровий діабет, кабінет "Діабетичної стопи" та Національний реєстр захворюванності на цукровий діабет (Полтавська область). Навчально - консультативний діабетологічний центр тісно співпрацює з лабораторією ембріонально - тканинної терапії Полтавського регіонального центру клітинної та тканинної трансплантації, реабілітаційним відділенням санаторію "Березовий гай" (м. Миргород) та Полтавським казенним експериментальним протезно-ортопедичним підприемством.