This version of the page http://www.hortica.org.ua/sheet (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-08. The original page over time could change.
Нацiональний Заповiдник Хортиця: Загальнi вiдомостi про заповiдник
 На головну сторінку
 Написати лист
 Добавить в избранное

Загальнi вiдомостi про заповiдник


  Національний заповідник "Хортиця" - науково-дослідна та рекреаційно-освітня установа, яка здійснює охорону пам'яток історії, культури та природних об'єктів, збирає, вивчає, зберігає та популяризує пам'ятки, пов'язані з історією запорозького козацтва.
 Зважаючи на природну та археологічну унікальність острова та з метою здійснення державної охорони і збереження його цілісності, в 1965 році о. Хортиця було оголошено Державним історико-культурним заповідником (Постанова Ради Міністрів Української РСР № 911 від 18.09.65 р.).
 З метою збереження в природному стані унікальних пам'яток геології в порожистій частині р. Дніпро, включаючи виходи докембрійських кристалічних порід, цінну наскальну рослинність, рідкі та зникаючі види рослин на ділянках цілинних степів, байрачних та плавневих лісів, постановою Ради Міністрів Української РСР № 500 від 28.10.1974 р.) було утворено на території історико-культурного заповідника геологічний заказник "Дніпровські пороги".
  Постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 1993 р. № 254 "Про Національний заповідник "Хортиця",  державному історико-культурному заповіднику було надано статус Національного. До його складу входять сам острів Хортиця і прилеглі до нього острови та скелі Байда, Дубовий, Ростьобін,  Три Стоги, Середня, Близнюки, урочище Вирва на правому березі Дніпра, що мають загальнодержавне та історичне значення. Загальна площа заповідника становить 2359,34 га.
  Головними завданнями заповідника є :
- збереження пам'ятних місць, пов'язаних з історією запорозького козацтва, та природного середовища о. Хортиця;
- відтворення природно-історичного середовища доби запорозького козацтва, та природного середовища о. Хортиця, передбачивши тут організацію природно-заповідної зони;
- організація рекреаційно-освітнього обслуговування на підставі оптимальної мережі науково-освітніх, музеєфікованих та рекреаційних об'єктів, комплексів;
- організація та забезпечення науково-дослідної роботи заповідника.
Острів Хортиця є найбільший острів на р. Дніпро (довжина 12,5 км, найбільша ширина  - до 2,5 км). Це єдина комплексна історико-культурна та природна пам'ятка, що охоплює період історії людства від доби мезоліту (20-30 тис р. до н.е.) до XX ст. Зважаючи на свою унікальність, заповідник «Хортиця» занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, як пам'ятка національного значення. На його території згідно ”Реєстру пам’яток історії та археології, розташованих на території Національного заповідника “Хортиця” нараховується 63 пам’ятки археології та історії, з них 33 пам’ятки поставлено на державний облік.

copyrights © 2006 www.hortica.org.ua