This version of the page http://xstudents.org.ua/2006011501-ua.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-07. The original page over time could change.
Харківський Молодіжний Портал: В Узбекистані заборонили "Freedom House"

:: Стартувати
:: До обраного
:: Написати
:: Віднайти

На головну :: Назад :: Вперед

:: В Узбекистані заборонили "Freedom House"

:: 15.01.2006 18:22

Діяльність міжнародної правозахисної організації "Freedom House" потрапила під заборону на території Узбекистану.

Діяльність міжнародної правозахисної організації "Freedom House" потрапила під заборону на території Узбекистану. Таке рішення в п'ятницю 13 січня виніс ташкентський міський суд по цивільних справах. Відповідно до рішення суду, організації "Freedom House" запропоновано призупинити діяльність на території цієї держави терміном на шість місяців.
Підставою для такого рішення стала позовна вимога міністерства юстиції Узбекистану. Проти "Freedom House" було висунуто обвинувачення в забезпеченні неліцензованого доступу до Інтернету, використанні незареєстрованного логотипу, а також "непрозорої" діяльності.
Приводом для судового розгляду стало те, що співробітники "Freedom House" обладнали у своєму приміщенні так називаний "Ресурсний центр" - кімнату, у якій були встановлені кілька комп'ютерів. У цьому "центрі" узбецьким правозахисникам надавався безкоштовний доступ до Інтернету.
Ташкентський суд ухвалив, що ліцензія на надання доступу до Мережі необхідна не тільки для комерційних структур, але й для громадських організацій, що не одержують прибуток за забезпечення доступу до Інтернету.
Крім цього, міністерство юстиції обвинуватило "Freedom House" у використанні незареєстрованного на території Узбекистану логотипу. Представники правозахисної організації заявили, що направляли в Мін'юст країни запит про умови та процедуру реєстрації логотипу, але так і не одержали відповіді. Однак суд не врахував ці доводи переконливими.
Крім того, Мін'юст Узбекистану виявив у діяльності "Freedom House" порушення восьмої статті закону "Про некомерційні недержавні організації", у якій порозумівається, що робота НУО повинна бути "прозорою", але не дається ніякого пояснення тому, що розуміється під цим терміном.
"Ми вважаємо, що наша робота прозора, а міністерство юстиції вважає, що повинно мати більший контроль над нашою діяльністю, - заявила директор програм "Freedom House" в Узбекистані Бранка Шесто. - Ми упевнені, що не порушуємо закон, а інтерпретація закону не в повноваженнях міністерства юстиції. У восьмій статті нічого не говориться, крім того, що робота повинна бути прозора".
"Freedom House" працює на території Узбекистану з 2002 року. Його діяльність пов'язана з захистом прав людини в цій країні, наданні підтримки місцевим правозахисникам і різноманітним освітнім програмам, у тому числі щодо вивчення міжнародних норм і міжнародних інструментів забезпечення захисту прав людини.
"Останнім часом значний тиск на громадянське суспільство з боку місцевих урядів спостерігається у всіх країнах Центральної Азії, - заявила виконавчий директор "Freedom House" Дженіфер Віндзор в опублікованому на сайте звертанні. - Але президент Карімов починає рішучі заходи проти некомерційних організацій в Узбекистані, що робить його режим одним із найбільш агресивних у світі".

:: Лента.Ру

Web-master © 2003-2005 ::

:: Догори