This version of the page http://www.hortica.org.ua/sheet_protection (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-05. The original page over time could change.
Нацiональний Заповiдник Хортиця: Режим охорони територiї
 На головну сторінку
 Написати лист
 Добавить в избранное

Режим охорони територiї

Стан природоохоронної роботи
Для розв'язання поставлених перед заповідником завдань в галузі охорони і збереження природного та історико-культурного середовища о. Хортиця, завдяки підтримці Запорізької обласної державної адміністрації, у 1994 році було створено Службу режиму заповідної території та відділ охорони природи.
У відповідності до законів України “Про охорону культурної спадщини”,  “Про природно-заповідний фонд України” та Статуту Національного заповідника “Хортиця”, служба режиму здійснює контроль за дотриманням природоохоронного законодавства  землекористувачами та відвідувачами, забезпечує належну охорону історико-культурних пам’яток, цінних природних об’єктів, контролює порядок відтворення і використання природних комплексів.
Співробітники цього підрозділу заповідника регулярно проводять рейдову роботу з метою попередження та боротьби з випадками: бракон’єрства на о.Хортиця, незаконної вирубки лісових насаджень, збору першоцвітів та лікарських рослин, розведення вогнищ, руху транспортних засобів по зеленій зоні.  
З метою збереження природного та історико-культурного середовища плавневої частини о. Хортиця введено перепусткову систему для транспортних засобів по території заповідника.
 В 2001 році за поданням заповідника прийнято рішення Запорізького міськвиконкому щодо дотримання заповідного режиму на території Національного заповідника «Хортиця» мешканцями м. Запоріжжя.
З метою виявлення фактів самовільного захоплення мешканцями селищ о.Хортиця земельних ділянок  заповідника під городи  і гаражі та самовільного будівництва службой режима проводяться перевірки  житлового фонду.  По всім  випадкам  порушень   заповідного режиму, згідно чинного законодавства заповідник передає матеріали до прокуратури, яка оформляє адміністративні справи.
  Також систематично проводяться спільні рейди з  представниками:
-Запорізького міського управління земельних ресурсів,
-Державного управління екології та природних ресурсів Запорізької області,
-головного управління архітектури та містобудування Запорізької міської ради,
-Орджонікідзевської районної прокуратури.
  Враховуючи те, що на території заповідника існує 34 землекористувача, які мають 44 об’єкта та відповідно до Законів України “Про охорону культурної спадщини” (ст. 18, 23), Земельного Кодексу України (ст. 54), “Про природно-заповідний фонд України” (ст. 53)   контроль за  дотриманням заповідного режиму на територіях землекористувачів  здійснюється згідно охоронних договорів.
copyrights © 2006 www.hortica.org.ua