This version of the page http://archiv.orthodoxy.org.ua/page-1453.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-02. The original page over time could change.
Роз’яснення Управління справами УПЦ щодо душпастирської практики за умов сучасної політичної ситуації в Україні
    
 ЦеркваНовиниСтаттіІнтерв'юГалереяРесурсиАвтори 
Календар 

Православіє 
 Основи віри
 Церква

Літопис 
 Новини
 Міжнародні новини

Галерея 
 Події

Письмена 
 Храми і монастирі
 Церковна історія
 Богословіє
 Філософія, культура
 Православний погляд
 Православіє і педагогика
 Молодіжне служіння
 Церква і суспільство
 Порада мирянину
 Суспільство про Церкву
 Церква і держава
 Міжконфесійні відносини
 Розколи
 Єресі та секти
 Подія
 Ювілей
 Дата
 Люди Божі

Слово 
 Слово пастиря
 Інтерв'ю

Православний світ 
 Ресурси
 Нове у мережі
 Періодичні видання
 Православний ефір
 Релігійна статистика
 Электронная лавка
 Бібліотека

Послух 
 Автори

    Роз’яснення Управління справами УПЦ щодо душпастирської практики за умов сучасної політичної ситуації в Україні

09.12.2004

У зв’язку з тим, що до Предстоятеля Української Православної Церкви, канцелярії Київської Митрополії УПЦ та Управління справами УПЦ надходять запитання та скарги віруючих на дії окремих священнослужителів, Управління справами Української Православної Церкви вважає за необхідне дати роз’яснення щодо душпастирської практики в умовах сучасної політичної ситуації в країні.

Священноначалля УПЦ наголошує, що священнослужителі не мають права і не повинні, використовуючи свій пастирський авторитет, нав’язувати парафіянам або суспільству власні політичні уподобання.

Вірні нашої Церкви також повинні пам’ятати, що до храму приходять з потребами душі, а не на обговорення політичної ситуації. Храм – це дім Божий, дім молитви, заповідна територія Царства Небесного на землі, місце, де людина може відкинути усі свої земні турботи і відчути присутність вічного Бога. Ніщо не повинно заважати спілкуванню людини з Богом під час богослужіння. У храмах заборонено розміщувати політичні гасла або агітаційну символіку.

Священнослужителі та вірні Української Православної Церкви мають право на власні політичні переконання та уподобання, а також є вільним у своєму політичному виборі. Священик може висловлювати свою думку з приводу політичних подій та політичних лідерів, відповідати на запитання парафіян або журналістів виключно у позабогослужбовий час. Подібні дії недопустимо виконувати з церковного амвона.

Офіційні заяви від імені усієї Церкви може робити тільки Вища Церковна влада або керуючі єпархіями преосвященні архієреї в межах своїх єпархій. Всі інші виступи кліриків Української Православної Церкви у всеукраїнських засобах масової інформації є приватною думкою окремих громадян України, якими є усі священнослужителі і вірні нашої Церкви.

Преосвященні архіпастирі, пастирі та всі вірні Української Православної Церкви повинні керуватися зверненнями до народу України Священного Синоду УПЦ від 26.07.2004 та 30.11.2004, Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира від 15.11.2004 та 25.11.2004, а також підносити свою молитву за спасіння України, текст якої благословив Священний Синод УПЦ для виголошення в усіх храмах Української Православної Церкви.





 Роз’яснення Прес-служби УПЦ
 
© протоиерей Георгий Коваленко '1998
© Официальный сервер УПЦ "Православие в Украине" (при перепечатке материалов - ссылка желательна)
экспорт RSS новостей в utf-8 в cp-1251

Украинский хостинг - UNIX хостинг & ASP хостинг
Регистрация доменов