This version of the page http://www.investing.org.ua/423 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-01. The original page over time could change.
Забезпечення безпеки / ДСП ЧАЕС / ДСП Чорнобильська АЕС / Міська інфраструктура / Організації міста / Славутицький регіон
  Додому   Контакти   Мапа сайту
01.10.2006  
   
 
  Пошук  
 
Головна >> ... >> ДСП ЧАЕС >> Забезпечення безпеки
  Забезпечення безпеки

Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" гарантує підтримку в безпечному стані зупинених енергоблоків №№ 1, 2, 3, об’єкта "Укриття" і об’єктів промислового майданчика Чорнобильської АЕС.

Чорнобильська АЕС розташована на території Зони відчуження з високими рівнями радіоактивного забруднення. До складу ЧАЕС входять три енергоблоки з реакторними установками РВПК-1000 електричною потужністю 1000 МВт кожний, об’єкт "Укриття" — інженерна споруда, що локалізує зруйнований внаслідок запроектної аварії енергоблок № 4, сховище відпрацьованого ядерного палива, сховища РАВ, пуско-резервна котельня, ставок-охолоджувач та інші об’єкти і системи інфраструктури.

Енергоблок № 1 остаточно зупинений 30 листопада 1996 року і знаходиться на етапі припинення експлуатації. Отримано дозвіл державного регулюючого органа на етап припинення експлуатації; проводяться роботи згідно з "Програмою припинення експлуатації енергоблока № 1 Чорнобильської АЕС". ( 15 грудня 1998 року). Проведено комплексне інженерне і радіаційне обстеження обладнання і приміщень. Контур систем управління і захистів спорожнений. В активній зоні реактора міститься ядерне паливо. Здійснюються продування і контроль наявності водню в реакторному просторі. У басейнах витримки також знаходиться ядерне паливо.

Енергоблок № 2 зупинено 11 жовтня 1991 року внаслідок пожежі в машинному залі. Ядерне паливо повністю вивантажено з реактора в приреакторні басейни. Затверджено "Програму припинення експлуатації енергоблока № 2 Чорнобильської АЕС". Отримано дозвіл державного регулюючого органа на етап припинення експлуатації (27 грудня 2000 року); проводиться комплексне інженерне і радіаційне обстеження обладнання і приміщень. З реактора повністю вивантажені ядерне паливо, додаткові поглиначі, стрижні управління і захистів. Спорожнено контур охолодження реактора (контур багаторазової примусової циркуляції) і контур систем управління і захистів. У басейнах витримки знаходиться ядерне паливо. Здійснюються продування і контроль вологості реакторного простору.

Енергоблок №3 зупинено 15 грудня 2000 року згідно з постановою Кабінету Міністрів України "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока № 3 і остаточне закриття Чорнобильської АЕС". Розроблено "Програму припинення експлуатації енергоблока №3 Чорнобильської АЕС". Передбачені в ній роботи розпочато в 2001 році. Розроблено і направлено в державний регулюючий орган комплект документів, необхідних для одержання дозволу на початок робіт з припинення експлуатації. Контур систем управління і захистів спорожнений. В активній зоні реактора знаходиться проектна кількість ядерного палива. Здійснюються продування і контроль наявності водню в реакторному просторі. У басейнах витримки також знаходиться ядерне паливо.

Зупинена Чорнобильська АЕС лишається ядерним об’єктом. Щодо безпеки вона продовжує перебувати в тому самому правовому і регламентному полі, що і діючі атомні електростанції.

Головна мета державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" полягає в гарантуванні ядерної і радіаційної безпеки на всіх етапах зняття з експлуатації енергоблоків і перетворення об’єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему.

Після подій 1986 року на чорнобильських реакторах реалізовано комплекс заходів, які виключають корінні причини аварії, що трапилася на четвертому блоці ЧАЕС. Від того часу з метою гарантування безпечної експлуатації було вкладено близько 264 мільйони доларів США.

Адміністрація підприємства виступила з заявою про політику в галузі безпеки і якості. Найвищим пріоритетом, сказано в ній, під час здійснення всіх видів діяльності для всіх посадових осіб є гарантування ядерної та радіаційної безпеки. Чорнобильська АЕС запевняє, що ядерні матеріали, обладнання, технології використовуватимуться виключно в мирних цілях і з мінімально допустимим впливом на природне довкілля.

Рішення про зняття енергоблоків з експлуатації і остаточне закриття Чорнобильської АЕС прийнято до вичерпання проектного ресурсу енергоблоків, що не має аналогів у вітчизняній практиці атомної енергетики. Нормативна база України і галузеві стандарти в сфері зняття з експлуатації ядерних установок потребують подальшого вдосконалення і розвитку з метою більш повної регламентації вимог до етапів життєвого циклу АЕС і видів діяльності, що здійснюються експлуатуючою організацією на цих етапах.

У зв’зку з відсутністю не лише національного, але і світового досвіду в ліквідації наслідків аварії 1986 року, перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему є масим складним завданням. Особливістю об’єкта "Укриття" є наявність в його приміщеннях паливовмісних матеріалів (ПВМ), що утворилися внаслідок аварії 1986 року і обумовлюють довготривалу небезпеку для існуючого і майбутніх поколінь. У зв’язку з відсутністю не лише національного, й світового досвіду в ліквідації наслідків подібних аварій, перетворення об’єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему є найскладнішим завданням.

Виведення з експлуатації ЧАЕС вимагає паралельного проведення робіт з підготовки до зняття і зняття з експлуатації енергоблоків, включаючи будівництво необхідних об’єктів із поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) і РАВ, впровадження нових технологій і обладнання, здійснення заходів щодо стабілізації об’єкта "Укриття", розробки необхідної нормативно-технічної, проектної і експлуатаційної документації тощо.

Енергоблоки Чорнобильської АЕС зупинені. Однак завдання гарантування безпеки, як і раніше, залишається актуальним.


  Друкувати

 
 
 
Календар подій
Всі події
  Зміст розділу
Закриття ЧАЕС
Етапи перетворення
Забезпечення безпеки
Зняття з експлуатації
  Підписка  

© 2004 Комунальне підприємство
"Агентство з розвитку бізнесу в м. Славутич”

Проект створений за підтримкою
Міністерства торгівлі та промисловості Великобританії