Центр пропаганди МНС України в Дніпропетровській області - це інфрмація що надходить з усіх міст та районів області. Оперативно та компетентно: новини та попередження.
 
 
 

26 серпня 2005 року

На охороні Дніпропетровського метрополітену несуть цілодобове чергування бійці Зведеного гірничо-рятувального загону, але в разі виникнення пожежі зведений загін повинен ліквідовувати надзвичайну ситуацію разом з пожежно-рятувальними частинами міста Дніпропетровська. Не секрет що пожежа в метро – це найстрашніше що може трапитися на транспорті і тому так важлива взаємодія пожежних частин з рятувальниками.

Саме правильність взаємодій перевіряли співробітники ГУ МНС України в Дніпропетровській області в ніч з 26-го на 27 серпня в ході навчань що пройшли в Дніпропетровському метрополітені на станції «Метробудівників». Це одна з найбільш глибоких станцій і тому вимагала від рятувальників чималого напруження під час спуску до станції в засобах індивідуального захисту. Але офіцери Головного управління області слідкували не за швидкістю, а за правильністю виконання завдань. Ще більш відповідальним була евакуація постраждалих – рятувальники гірничо-рятувального загону виносили їх на ношах, а пожежно-рятувальні загони проводили евакуації на спеціально сконструйованій спеціалістами метро теліжці. І вже на безпечній відстані постраждалих приймали бригада медиків медицини катастроф, що завжди працює пліч о пліч з рятувальниками.

Загалом, перший заступник начальника ГУ МНС України в Дніпропетровській області Ігор Коротич дав позитивну оцінку діям рятувальникам, хоча окремі питання по взаємодії зведеного-гірничо рятувального загону та пожежно рятувальних частин залишились. Вони будуть розглянуті в ході аналізу спільних дій та доопрацьовуються під час наступних навчань.

22 серпня 2005 року

22 березня 2005 року, опівдні, у пожежно-рятувальну службу м.Кривий Ріг надійшло повідомлення про те, що на озері Солоне в Долгінцевському районі міста тоне дитина. Коли на місце події прибула чергова варта пожежно-рятувальної частини №26, з'ясувалося, що учня 3-го класу СШ №87 Вадима Лісогора, ризикуючи життя, уже врятував 23-літній експедитор криворізької фірми "Універсал-продукт" Дмитро Балясов. Молодий чоловік, почувши крик, кинувся в крижану воду й, розбиваючи руки в кров, став підбиратися до потопаючого. Хлопчик уже знесилився, змерз і став занурюватися під лід з головою, коли рятівник добрався до нього й витяг на берег. Дитина зобов'язана життям саме мужнім і оперативним діям Дмитра Балясова.
Наприкінці червня 14-літній учень 9-го класу СШ №1 с.Межиріч Павлоградського району Дніпропетровської області Геннадій Пєсков перебував на березі р.Вовча. Купаючись, він помітив, як п'ятирічний хлопчик, який щойно бігав берегом, сплив на бистрині обличчям донизу. У той час, як перелякані діти розбіглися, підліток кинувся на порятунок. Він не тільки витягнув малюка на берег, але й протягом п'ятнадцяти хвилин робив йому штучне дихання й непрямий масаж серця. Завдяки цьому потерпілий - Дмитрик Луценко, що уже не дихав, залишився живий.
За мужність і героїзм, виявлені під час порятунку людей у надзвичайній ситуації, наказом №443 від 22.08.05 р. обох сміливців – Дмитра Балясова та Геннадія Пєскова нагороджено “Почесною відзнакою Головного управління МНС України в Дніпропетровській області” та цінними подарунками – іменними годинниками, які й вручив їм в урочистій святковій обстановці очільник рятувальної служби області – Георгій Гогуадзе.

2 серпня 2005 року

Під час рейду перевірявся весь комплекс необхідних на полі засобів що повинні забезпечити пожежну безпеку. В першу чергу, це наявність первинних засобів пожежегасіння та вміння робітників ними користуватися. Як показує життя, не дивлячись на те що перед збиранням врожаю завжди проводяться інструктажі – далеко не всі механізатори навіть знають як користуватися вогнегасником, при цьому забуваючи обметати движучи частини комбайнів, адже саме із за тертя трапляються загорання. Найкращий протипожежний стан серед перевірених господарств виявився в агрофірмі «Олімпекс-Агро». Тут не тільки вся комплектація первинних засобів пожежегасіння була на комбайнах в наявності, але біля поля, де провадились роботи чергував і пожежний автомобіль. Це одне з кращих господарств району тому вже зовсім не випадково що на елеваторі господарства панує ідеальний порядок. Пройшовшись по території елеватора співробітники МНС не помітили жодної недбалості чи порушення правил пожежної безпеки.

В рейдовій перевірці прийняли участь і представники засобів масової інформації на питання яких відповідали як представники господарств так і начальник Новомосковського районного відділу Микола Дубина.

29 липня 2005 року

29 липня у Дніпропетровську на проспекті Кірова будівельники виявили старий снаряд, часів Великої Вітчизняної війни. Припинивши роботи, будівельники повідомили про знахідку на телефон 01. 30 липня зранку на місце прибула піротехнічна група ГУ МНС України в Дніпропетровській області, місце знахідки небезпечного об’єкту охороняла міліція, а поруч чергувала швидка медична допомога та пожежно-рятівний розрахунок.

В центрі Дніпропетровська це вже друга за пів року знахідка снаряду такого великого калібру. В лютому цього року 203-х міліметровий снаряд було знайдено в підвалі старого будинку на вулиці Артема, тоді він був вивезений та ліквідований за містом саперами полку Д-0140. Зараз група розмінування створена Головним Управлінням МНС області, її бійці обережно дістали чергову небезпечну знахідку з землі та вивезли снаряд на полігон де і знешкодили.

липень 2005 року

На березі відпочивало півсотні дітей. Гена плавав на автомобільній камері і раптом помітив, що п’ятирічний малюк, який кілька хвилин тому бігав берегом, на бистрині сплив обличчям донизу. Підліток кинувся підгрібати до нього поближче, проте витягнути з води хлопчика йому відразу не владо ся. Гена стрибнув у воду, схопив Діму за волосся і поплив до берега. Став кричати й просити про допомогу інших дітей. Проте ті розбіглися увсебіч. На березі зостався тільки старший брат Діми і дівчинка.
Коли підліток витягнув малюка на берег, Діма не дихав, очі у нього були заплющені. Пригадуючи шкільні уроки з ОБЖД (основи безпеки й життєдіяльності) та фрагменти з кінофільмів, юний рятівник почав робити штучне дихання разом із масажем серця. Проте хлопчик до тями не приходив. У Гени боліли руки, однак він не здавався. Старший брат потерпілого вже стратив віру в те, що хлопчину можна повернути до життя.
І ось у малюка ворухнулися вії й руки. За 15 хвилин Діма задихав і відкрив очі, проте не зміг вимовити ні слова. Тільки згодом, переконавшись, що хлопчик ожив, підліток кинувся до машини, яка в той момент під’їхала до берега. Дорослі одразу відвезли малюка до лікарні. Дорогою забрали батьків. А ввечері врятована дитина була вже вдома.

15 липня 2005 року

у Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій України відбулася відкрита розширена нарада на якій були присутні начальники головних управлінь областей України. Провів відкриту розширену нараду міністр з питань надзвичайних ситуацій Давид Жванія. Була в цій нараді і одна особливість. Річ в тім, що питання які виносив міністр на неї стали першим кроком системної роботи що буде проводити МНС України в найближчі роки. Саме тому на нараду запросили і журналістів центрального телебачення та відомчих друкованих видань.

Але була ще одна особливість цієї колегії. В той же день на зеленому п’ятачку перед міністерством збиралися помічники начальників Головних управлінь та інспектори центрів пропаганди, що відповідають за відеоз’ёмку та за зв’язки управлінь МНС в областях з телебаченням – найефективніший засіб масового інформування населення.

Саме найширшому інформуванню населення щодо намірів нового керівництва Міністерства з надзвичайних ситуацій України та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи була присвячена перша частина колегії. Давид Жванія коротко стан справ що склався за останні роки як в міністерстві, так і в його територіальних управліннях на місцях. За його словами на сьогодні все те що закладалося в наміри змін Цивільної оборони СРСР на цивільний захист, більш близький до Європейських моделей розвитку, поки що не реалізовано. Більше того, на сьогодні вже немає цивільної оборони, але не вироблена і кінцева модель цивільної оборони. Першим завданням міністерства Давид Жванія визначив закінчення роботи над проектом кінцевої структури що буде мати МНС після реформування. А це передбачає декілька напрямків в котрих і будуть проводитись зміни. По-перше будуть значно розширені функції за котрі буде відповідати МНС України. Так до структури міністерства ввійшов державний комітет з охорони праці, український гідрометіоцентр. А це означає що тільки у гідрометеоцентрі до структури міністерства додатково ввійде 6 з половиною тисяч чоловік, що збільшить і відповідальність і проблеми – адже у тому ж метеоцентрі на 6,5 тисяч чоловік працюючих всього 300 приборів, навряд чи для України це досить. Сьогодні міністр планує виділити в структурі міністерства окремі управління по охороні праці, та прогнозування погоди та пов’язаним з погодою проблем.

Давид Жванія окреслив ще одну проблему, що хотіло б на себе перебрати міністерство з питань надзвичайних ситуацій – утилізація боєприпасів. Мало хто не чув про вибухи боєзапасу в Артемівську та Ново-Богданівці. При переговорах з міністерством оборони виявилося що військові для утилізації з задоволенням передадуть МНС вже згорілі та всіяні небезпечним металом об’єкти, а от склади навіть пів столітньої давності вирішили залишити собі. Але поки що навіть у МНС не зрозуміло навіщо – по закону жодний військовий сапер не може зараз працювати на цих об’єктах, просто не має права! Батьки повинні отримувати з армії змужнілих синів, а не відписки після загибелі при черговому розмінувані недовибухнувших складів.

Отримало Міністерство і право оформляти, контролювати та супроводжувати небезпечні грузи. Після того як у Закарпатті знайшли небезпечні промислові відходи що невідомо як там опинились – це біль ніж логічно!

Ну і звичайно Чорнобильські проблеми – після того як ними зайнялося замість одного – три відомства, краще не стало. Більше того, сьогодні починати треба з того щоб хоч окреслити та зробити на містах списки тих осіб, особливо дітей що потребують постійного нагляду та оздоровленню. Тоді стане зрозуміло скільки необхідно коштів для підтримки чорнобильських програм оздоровлення та профілактики постраждалих. Вже в цьому році в Україні в рамках оздоровлення чорнобильців буде надана профілактична допомога 40 тисячам чорнобильців, з котрих 30-ть тисяч діти. Для цього з бюджету вже виділено чималу суму. Окреме питання – саркофаг укриття. Зараз Давид Жванія готується до поїздки в Лондон на зустріч зі спонсорами, поки що тільки Росія виділяє кошти під новий проект укриття без будь яких умов.

Ну і звичайно в планах Давида Жванця комплектація саме тих сил та засобів що в будь який момент здатні виконувати будь яке завдання. Не вистачає перш за все організаційних зусиль, аби робота що проводиться на рівні України була видна і в міжнародних рятівних операціях. Є люди – не вистачає техніки! Є госпіталь з лікарями найвищого рівня – не має літака що може перекинути їх в будь яку точку світу (в ту ж Індонезію, чи Турцію). Навіть ті зведені рятувальні загони що вже діють в регіонах (у тому числі і у Дніпропетровську) не завжди можуть діяти оперативно, а тим більше кваліфіковано. Зараз у пранах міністерства розробка універсальних сил які зможуть реагувати на затопленя і зсуви, в разі радіаційної чи хімічної небезпеки! І не тільки в рамках одного регіону, але і на території всієї України. Звичайно, з перспективою виходу за кордон. А це не можливо без сучасних систем попередження (в тому числі і через супутниковий зв'язок). Тому і не дивлячись на великі затрати на сучасну техніку міністр МНС України впевнений – без цього не можливо! Від систем попередження загрози, до карт можливого розвитку подій – все повинно бути автоматизовано. А щоб нівелювати рятувальні системи Європи та України повинен бути і сучасний європейський зв'язок з єдиним телефоном інформування чергових сил МНС 112 – саме так європейці і викликають рятувальників.

Звичайно не все так і погано. Давид Жванія, звітуючи перед колегією та журналістами зміг похвалитися що вже спочатку 2005 року на Україні на різних надзвичайних ситуаціях врятовано 2 з половиною тисяч чоловік з котрих 236 – дітей!

25 липня цього року Давид Жванця буде звітувати про досягнення Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України перед Президентом України, Віктор Ющенко повинен і оцінити перспективи, що їх окреслив Давид Жванця перед своїм міністерством. А співробітників МНС чекає нелегка робота по досягненню тих результатів що буде вимагати міністерство. Це підтвердила на зустрічі з працівниками центрів пропаганди ….. Мудрак, новий керівник …………. . Помічники начальників Головних управлінь областей України та інспектори центрів пропаганди близько п’яти годин спілкувалися з представниками Українських телевізійних каналів навчаючись як професійної майстерності, так і стараючись зрозуміти для себе якої якості повинна бути та інформація, що передається на канали телебачення. Щоб як можна краще та інформаційно насичинише передавати інформацію телеглядачам. Оперативно та дієво взаємодіяти зі СМІ, а значить і з населеням. Як це і вимагає Міністр з питань надзвичайних ситуацій та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Давид Жванія.

 

....................................................................................................................................................................................

Дніпропетровськ 2005