Головна | Новини | Інтернет-приймальня | Корисні лінки | Контакти
інформація   
історія   
статут   
символіка   
апарат міськради   
документи   
депутати   
постiйнi комiсiї   
тимчасові комісії   
робочі групи   
фракцiї   
архів   
депутати IV скл.   
дiяльнiсть   
заступники   
виконком   
виконавчі органи   
перелік   
АНД   
Бабушкiнська   
Індустріальна   
Жовтнева   
Кіровська   
Красногвардійська   
Ленінська   
Самарська   
 
ПРОГРАМА
"Стратегія розвитку територіальної громади м. Дніпропетровська"

Стратегія розвитку сучасного міста передбачає наявність довгострокового прогнозу розвитку територіальної громади і розробку на його основі стратегічного плану, який дозволяє узгоджувати поточні управлінські рішення з перспективами розвитку міста, з прогнозами його соціального, демографічного і економічного розвитку, враховувати загальні тенденції розвитку невиробничої сфери, закономірності функціонування сучасного суспільства. Таке узгодження дій стає все більш актуальним у зв'язку з процесами становлення в Україні нової політичної системи, новітніх структур управління, змінами демографічної, економічної та екологічної ситуації.

Органи місцевого самоврядування поступово стають суб'єктами інновацій та впровадження новітніх форм управління територіями. Саме вони в змозі використовувати соціальне прогнозування та соціальне проектування для запобігання безсистемності та невпорядкованості розвитку територій та територіальних громад. З цієї точки зору програмування розвитку територій, в тому числі великих міст, є безумовною складовою інтеграції з європейськими країнами, які є програмованими і прогнозованими суспільствами.

Для м.Дніпропетровська питання розробки стратегії розвитку територіальної громади є нагальним завданням і потребує постійної роботи та щорічного коригування. Основні риси стратегічного бачення, виявлені в ході реалізації Програми розвитку міста "Дніпропетровськ - 2010: стратегія зростання", свідчать про складні процеси, що відбуваються в місті і потребують впровадження цілої низки програм для оптимізації ситуації.

В місті розпочалися активні процеси усталення нових елементів соціальної структури, економічних відносин, зміни техногенної та демографічної ситуації. Дніпропетровськ стоїть на початку нового етапу соціально-економічного розвитку, перспективи, напрямки та наслідки якого потребують розробки чіткої стратегії розвитку міста на термін дії кожного скликання міської ради. Також важливим елементом стратегічного планування розвитку міста є систематичне середньострокове (5-10 років) та довгострокове (10-20 років) прогнозування соціально-демографічних та економічних процесів.

1. Загальні положення

1.1. Програма "Стратегія розвитку територіальної громади м.Дніпропетровська" (далі - Програма) розроблена і впроваджується на основі результатів роботи з виконання Програми розвитку міста "Дніпропетровськ - 2010: стратегія зростання".

1.2. До реалізації Програми на договірній основі залучаються наукові установи та громадські організації, провідні фахівці України та зарубіжних країн.

1.3. Методом реалізації Програми є комплексне прогнозно-планувальне дослідження на основі використання експертних та формалізованих методів соціального прогнозування, мережевих систем планування, методів математичного прогнозування, економетрики.

2. Мета та завдання Програми

2.1. Головною метою Програми є підвищення ефективності управління соціально-економічними процесами в м.Дніпропетровську на основі використання планово-прогнозних інноваційних технологій.

2.2. Мета Програми досягається шляхом комплексної реалізації основних завдань Програми:

2.2.1. Розробка стратегічного плану розвитку міста на 2006-2010 роки, термін повноважень міської ради наступного скликання.

2.2.2. Розробка прогнозу соціально-економічного розвитку міста до 2020 року, виходячи з комплексного аналізу демографічної ситуації, виробничого і науково-технічного потенціалу, промислової та соціальної інфраструктури, стану природних ресурсів та перспектив зміни цих факторів.

2.2.3. Розробка моделі розвитку міста до 2010 року з урахуванням програм розвитку України в цілому, галузевих програм. Підготовка кількох варіантів сценаріїв розвитку міста з урахуванням можливого впливу внутрішніх і зовнішніх факторів.

2.2.4. Проведення соціальної діагностики територіальної громади міста.

2.2.5. Визначення параметрів гостроти, напруженості, кризовості, депресивності, усталеності соціально-психологічної ситуації в місті.

3. Основні напрямки реалізації Програми

3.1. Залучення наукових установ, науково-просвітницьких громадських організацій, провідних фахівців Дніпропетровська, України та зарубіжних країн до дослідження проблем розвитку міста, розробки та впровадження проектів їх вирішення.

3.2. Проведення систематизованого моніторингу громадської думки з метою виявлення та узагальнення основних стереотипів громадської свідомості щодо подальшого розвитку міста.

3.3. Організація обговорення громадянами насущних і перспективних питань розвитку міста на громадських слуханнях, зборах громадян за місцем проживання та в інші способи, передбачені законодавством та Статутом міста.

3.4. Експертне опитування депутатів міської та районних в місті рад щодо актуальних проблем та перспектив розвитку територіальної громади.

3.5. Створення бази даних демографічних, економічних, екологічних, соціальних, історичних та інших показників та параметрів розвитку міста.

3.6. Створення електронної моделі динамічної структури зросту міста.

3.7. Затвердження постійно діючої експертно-консультативної групи з розробки та моніторингу стратегічного плану розвитку міста, здійсненню його коригування.

3.8. Проведення науково-практичних конференцій і семінарів з тематики Програми.

3.9. Оприлюднення результатів реалізації програми шляхом публікацій у засобах масової інформації, видання збірок та узагальнених результатів окремими публікаціями.

4. Очікувані результати

4.1. Оцінка результатів реалізації Програми здійснюється за рядом параметрів, які визначають необхідність і значення стратегічного плану розвитку територіальної громади м.Дніпропетровська.

4.2. Знання основних тенденцій у розвитку міста і можливих їх результатів дозволить коригувати політику міської ради з метою запобігання негативним аспектам та оптимізації наявних позитивних тенденцій.

4.3. Розробка цілісного документа щодо комплексного прогнозу розвитку міста і, виходячи з нього, визначення стратегічних напрямків роботи міської ради на 2006-2010 роки.

4.4. Визначення стратегічних напрямків розвитку міста є безпосереднім інтересом жителів міста та наукової громадськості і буде одним з аспектів підвищення авторитету влади, стимулятором розвитку міського патріотизму. Участь в обговоренні й розробці Програми депутатів та посадових осіб місцевого самоврядування, вчених, промисловців, підприємців та громадськості дозволить врахувати в стратегічному плані інтереси всіх шарів населення і створить умови для проведення політики соціальної збалансованості, стабілізації процесів суспільної диференціації, зниження рівня соціального розшарування.

4.5. Оскільки перспективи розвитку міста є системним чинником для прийняття поточних управлінських рішень, то знання всіма посадовими особами місцевого самоврядування основних параметрів стратегічного плану розвитку територіальної громади поліпшить узгодженість дій виконавчих органів міської ради, підвищить ефективність управління.

 


Графік прийому громадян управліннями, комітетами, відділами, службами міської ради, які знаходяться у будинку міської ради
 
Регуляторна політика
Обговорення другого етапу генерального плану міста Дніпропетровська
 
Основні відомості про політичні партії
 
Рішення міської ради "Про міський бюджет на 2006 рік"
 
Перелік соціально значущих міських автобусних маршрутів загального користування на 2006 рік

© MMVI Днiпропетровська міська рада. Всі права застережені.
При будь-якому використанні матеріалів Інтернет-порталу Дніпропетровської міської ради
посилання (hyperlink) на www.rada.dp.ua обов'язкове