This version of the page http://www.legalclinics.org.ua/analiz.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-29. The original page over time could change.
Офіційний сайт асоціації юридичних клінік України

Газета "Гласність"|Eng| Укр. | Home
Цілі та завдання діяльності ЮК | Поняття та структура ЮК | Види та спеціалізація роботи ЮК
Події | Коментарі
Поради щодо фандрайзингу | Контактна інформація донорів | Можливості щодо фінансування
НПА щодо діяльності ЮК | Напрацювання та співпраця ЮК | Бібліотека для ЮК | Карта та детальна інфо ЮК |
Безкоштовна юридична консультація | Дискусійний форум для ЮК
Дружні сайти| Державні органи України | Законодавство України | Юридичні фірми України | Вузли глобального пошуку
subglobal7 link | subglobal7 link | subglobal7 link | subglobal7 link | subglobal7 link | subglobal7 link | subglobal7 link
subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link

Суть і методи оцінювання та аналізу роботи "юридичних клінік"

Для того, щоб діяльність будь-якої "юридичної клініки" була ефективною й постійно вдосконалювалась, потрібно на певному етапі, а згодом періодично, проводити аналіз оцінювання її роботи. Далі в розділі йтиметься про суть, методи та способи оцінювання, що допоможе всім "юридичним клінікам" усвідомити роль та завдання цього важливого життєвого процесу, який, окрім оцінювання, містить ще й такі елементи як вимірювання, опис та прогнозування. Тому саме лиш поняття "оцінка", на відміну від аналізу, не може виконувати більш ширшої ролі, бо має риси суб'єктивного, а не повною мірою об'єктивного оцінювання реалій. Також не можемо замінити поняття аналіз терміном "вимір", який має чіткі кількісні характеристики.
Розглянемо наступні питання:

  1. В чому суть оцінювання?
  2. Чому ми хочемо оцінювати?
  3. Що ми хочемо оцінювати?
  4. Яке оцінювання нам потрібне?
  5. Яка інформація нам необхідна?
  6. Як збирати інформацію?
  7. Як визначити цінність інформації?
  8. Який зміст пропозицій і висновків?

Те, що можна розуміти під терміном аналіз, оцінювання, залежить від прийняття певних методологічних засад або виду діяльності, якою ми займаємось. Певним чином справа виглядає у випадку невеликої організації, що нараховує кілька осіб, а зовсім по-іншому - у випадку впливової міжнародної організації.
Оцінювання організації, яка служить інтересам вузької групи людей і оцінювання діяльності "юридичних клінік" (чи інших організацій, що ставлять за мету захист прав та інтересів громадян), завданням яких є масове забезпечення основних правових людських потреб, є абсолютно різним. Це означає, що не існує універсального визначення оцінювання. Тому запропоноване визначення оцінювання є досить загальним і стосується найважливіших рис цього процесу.

Визначення

"Якщо були використані певні засоби з метою внесення змін в життя певних осіб, груп або громади людей, то оцінювання є процесом виміру досягнутого результату і визначенням успішності використання цих засобів для реалізації запланованих завдань".
З такого розуміння оцінювання випливає декілька висновків:

  • оцінювання належить до планових змін у суспільстві і має тісний зв'язок з цими змінами;
  • оцінювання, як таке, вимагає засобів, які завжди повинні використовуватись ефективно, однак немає універсального зразка, як це слід робити. Аналіз завжди вимагає інтерпретації оцінок та вибору;
  • оцінювання за своєю суттю є судженням, яке дає позитивну або негативну оцінку результатів діяльності в контексті використання певних засобів; однак слід пам'ятати, що існують певні рівні оцінки, оскільки ніколи не використовується система оцінки, яка будується лише на двох цінностях: біле або чорне;
  • оцінювання базується на вимірюванні ефективності людської праці;
  • оцінювання також досліджує наміри і передбачення, - якщо ми свідомо використовуємо якісь засоби для досягнення певних завдань, то ці завдання повинні бути пріоритетними. Оцінювання досліджує, чи насправді події відбувались саме так, що дозволяє ідентифікувати обставини, які полегшували чи ускладнювали досягнення поставлених завдань.


З іншого боку оцінювання відповідає на два питання:
Чи цілі та наміри були досягнуті?
Чи належні засоби були використані і чи вони були використані належним чином?
Оцінювання часто плутають з різними явищами. Найчастіше - з управлінням, яке розуміють як метод прийняття оптимальних рішень, що стосуються засобів і збільшення їх кількості. По-перше, оцінювання перевіряє, чи прийняті рішення були правильними, а по-друге, допомагає нагромаджувати необхідну інформацію для прийняття важливих рішень у майбутньому. Так само оцінювання не може ототожнюватись і з процесом прийняття рішень, плануванням і нагромадженням засобів, бо це сфера управління.

Оцінювання також часто плутають з науковим пізнанням. Часто аналізують питання, в чому різниця між оцінюванням та науковим дослідженням. Найпростіша відповідь зводиться до твердження, що оцінювання, так само як і дослідження, є методом пізнання дійсності, при цьому воно характеризується дуже розвинутою спеціалізацією. Наукове пізнання служить для здобуття знань, розуміння і з'ясування явищ. Оцінювання є важливою складовою цього процесу. Його специфіка полягає у тому, що воно фокусується на оцінці діяльності "юридичних клінік", організацій та програм, направлених на суспільні зміни.

Аналізуючи суть оцінювання, можна легко зробити висновок, що воно має суперечливий характер, тому що процес, який полягає у тестуванні намірів та оцінці результатів повинен призводити до протилежних точок зору і дискусій. Оцінювання в цьому розумінні завжди ставить певну проблему. Однак, з другого боку, жодне оцінювання не є досконалим. В процесі оцінювання організації функціонують обставини, які можуть звести нанівець якусь частину навіть найкращого плану оцінювання. Якщо ми візьмемо в якості прикладу освітньо-рекреаційну програму для молоді, то роль таких чинників може відігравати погода, спортивні результати, позиція вчителів чи поведінка поліції. Часто або завжди вони перебувають поза контролем людей, які реалізують програму.

Слід також уточнити співвідношення між поняттями "оцінювання" і "зміна". Ми вже відзначали, що оцінювання досліджує зміни, дозволяє окреслити те, що вимагає змін, натомість саме по собі до цієї зміни не спричиняється. Інформація, яке була отримана в результаті оцінювання, може бути використана в процесі прийняття рішень і таким чином спричинитись до змін.
Як виняток може статись і так, що саме оцінювання призводить до змін. Коли ми просимо клієнтів "юридичних клінік" заповнити анкету, яка стосується її роботи або записуємо їх висловлювання з цієї теми, ми можемо спричинитись до неусвідомленої зміни позицій або поведінки. Щоб оцінювання було проведено відповідно, треба брати до уваги також і такі наслідки.

Таким чином ми опиняємось перед проблемою: як визначити ту межу, до якої оцінювання може бути проведено належним чином?

Ми не можемо створити глобальну модель функціонування "юридичної клініки", організації або програми. Не можемо оцінити кожну акцію та кожну інтеракцію між людьми і їхнім оточенням. Образ, який ми творимо, значною мірою залежить від підбору чинників для потреб проведення спостереження і оцінки. Ці чинники добираємо так, щоб в міру можливості вони давали повне бачення ситуації. Однак це завжди суб'єктивний вибір, який залежить від точки зору особи, котра проводить оцінювання. Має значення і професія цієї особи, і сфера професійної активності, яку вона представляє. Кожен із нас у щось вірить, особливо шанує якісь цінності і має певні погляди. Це може, але не повинно впливати на неупередженість оцінювання.

Наступна проблема - це конфіденційність. Оцінювання часто торкається таких сфер, де легко зачепити вразливі місця людей. Конфіденційність - це не тільки заборона розголошення таємниць, але, насамперед, вимога поваги до інших і створення клімату загальної довіри. Ці цінності є особливо важливими у діяльності на користь громади, як це і є у випадку "юридичних клінік".
Цілком природньо виникає питання про те, хто має право розпоряджатись матеріалами, зібраними в процесі оцінювання "юридичних клінік". Чи ті, кого оцінювали, чи також ті, хто проводив оцінювання, а, може, ті, хто його фінансував?

Відповідь на це запитання дуже важлива, тому що власник може окреслити, хто саме і якою саме частиною зібраних матеріалів володітиме. Водночас, погано проведене оцінювання, так само як і погано використані результати, можуть принести більше клопоту, ніж користі.
Що впливає на хід оцінювання?
Чинники, що впливають на хід оцінювання можна в загальному поділити на ті, які пов'язані із суспільним оточенням "юридичної клініки", що повинна бути предметом оцінювання, а також ті, які містяться в цій "клініці".
Суспільне оточення: Організація:
економічні чинники, політичні чинники, інші цілі, труднощі із оцінюванням людей та інше.

 

Суспільне оточення: Організація:
економічні чинники цілі
політичні чинники труднощі із оцінюванням людей
інше інше

 

Перша група чинників - це т. зв. економічні чинники. Загальновідомо, що стан економіки впливає на функціонування цілого суспільного сектора, а також на ситуацію окремої "юридичної клініки" чи неурядової організації. На практиці це може означати, наприклад, відсутність фінансових засобів на реалізацію статутних завдань або таку ситуацію, коли нестача засобів може впливати на зміни завдань і профілю діяльності "юридичної клініки"чи іншої організації. Це однаково стосується як економіки на рівні країни, так і економіки на рівні місцевої громади.

 

 

продовження...

Про авторів | Мапа сайту | Privacy Policy | Контактна інфо | ©2005 Alex'Z.

При використаннi матерiалiв сайту посилання на ЛМГО "Ліга студентів правників ЛКА " та цей сайт є обов'язковим.