This version of the page http://www.hansaray.iatp.org.ua/u_obj_bca.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-29. The original page over time could change.
Бахчисарай - Бахчисарайський Ханський Палац - Офіційний сайт : Великий Ханський мечет

ІСТОРІЯ ПАЛАЦУ
- Історія Бахчисарая
- Історія Палацу
 ВИДИ ПАЛАЦУ

- Схема Палацу

ГОЛОВНІ ОБ'ЄКТИ

Палацевий майдан

ХАНСЬКИЙ МЕЧЕТ

Лазня Сари-Ґюзель
Портал Демір-Капи
Зала Дивану
Літня альтанка
Малий мечет
Золотий фонтан
"Фонтан Сліз"
Гаремний корпус
Житлові покої
Соколина вежа
Ханський цвинтар
Дюрбе Діляри
КРИМСЬКІ ХАНИ
- Рід Ґераїв
- Перелік імен
- Хронологія
МУЗЕЙ У ПАЛАЦІ
- Заповідник
- Контакти
- Режим роботи
 

БАХЧИСАРАЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК

Бахчисарай - Ханський Палац

музейний веб-сайт

 ВЕЛИКИЙ ХАНСЬКИЙ МЕЧЕТ

Великий Ханський мечет

На Палацевий майдан виходить ґалерея при вході до Біюк Хан Джамі (Великого Ханського мечету). Масивна будівля Біюк Хан Джамі з її червоним черепичним дахом та двома стрункими 28-метровими мінаретами - найпомітніша споруда ханської резиденції. Її виразний силует у визначає загальний вигляд архітектурного ансамблю Ханського Палацу.

Великий Ханський мечет є знаменним із багатьох своїх характеристик. Збудований у 1532 р. Сахібом І  Ґераєм, ця споруда є першим будинком Ханського Палацу. Відомо, що в 17 столітті мечет був званий за ім'ям засновника Бахчисарайського Ханського Палацу - хана Сахиба I Ґерая (1532-1551).

Каліграфічний напис на стіні мечету: "Хай буде благословенний ремонт Його Високості Крима Ґерая хана"

Наскільки можна судити, первісний вигляд мечету істотно відрізнявся від нинішнього: його покривав не черепичний чотирьохсхильний дах, як нині, а кілька великих і малих куполів. У середині 18 ст. по стінах Біюк Хан Джамі з'явилися арабські каліграфічні написи. Чорна в'язь літер, вписаних у фігурні зелені картуші, є здебільша цитатами з Корану, втім серед них є й згадка про хана Крима Ґерая (1758-64), що займався ремонтом і оздобленням мечету.

Мінарети Великого Ханського мечету - дві спрямовані до небес вежі, увінчані гостроверхими крівлями й алемами (бронзовими півмісяцями). Ці витончені пам'ятки кримськотатарської архітектури, незважаючи на їхній поважний вік, дотепер здіймаються над черепичними покрівлями палацевих будівель без видимих ушкоджень. Усередині кожного мінарету влаштовано кручених сходів із кам'яних щаблів. По них до балконця мінарету перед початком служби підіймається спеціяльний служитель - муедзин. Він голосно й мелодійно співає коротку молитву - езан, що закликає віруючих зібратися в мечеті на службу.

При совєцькім режимі мечет був закритий для віруючих та використовувався не за призначенням. Нині мусульмани знов моляться в ньому, й езан лунає над Бахчисараєм як і за ханських часів. Ось текст і переклад цієї молитви, до якої з зацікавленням прислухаються гості Палацу, що потрапили сюди під час богослужіння у Великім Ханськім мечеті:


Allahu akbar Бог є великим
Ashadu al la illaha il Allah Визнаю, що немає божества крім Бога
Ashadu anna Muhammad ar-rasul ul-Llah Визнаю, що Мухаммад є посланник Божий
Hayya al as-salat Поспішайте до молитви
Hayya al al-falah Поспішайте до успіху
Allahu akbar Бог є великим
La illaha il Allah Немає божества крім Бога

 

Інтер'єр мечету: міхраб (ніша в південній стіні), мімбер (дерев'яна катедра проповідника). Праворуч - вікна Ханської ложи

Зсередини мечет виглядає просторою залою з високими колонами. У верхньому ярусі мечету за периметром стін (окрім південної) влаштовано широкого балкона. Частина цього балкона перетворена в окреме приміщення - Ханську ложу, що має вид заскленої веранди. Вона була місцем молитви для кримських государів, що відвідували богослужіння в цьому мечеті. Ложа файно прикрашена вітражами, розписами по стінах і стелі. Це єдине місце в усьому Палаці, де зберігся такий рідкісний елемент декору, як ґлазурована біла плитка з синіми візерунками, що покриває стіни. Колись такою плиткою було прикрашено багато приміщень у Хансараї, але донині її не збереглося вже ніде, окрім Ханської ложі.

Шандирван - басейн з фонтаном для ритуальних омовінь

Ззовні при східній стіні мечету розташоване абдезхане - приміщення, де улаштовано невеликого басейну з фонтаном (шандирван) для ритуального омовіння віруючих перед богослужінням. Двір, що примикає до східної стіни, нині пустий. Але відомо, що в 18 ст. там розташовувався реліґійний навчальний заклад - медресе, збудоване ханом Арсланом Ґераєм у 1750-х рр.

© Б.Д.І.К.З. 2004
Тексти © Олекса Гайворонський 2004