This version of the page http://futsal.com.ua/news_2.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-27. The original page over time could change.
Ассоциация мини-футбола (футзала) Украины

11.09.06.Чемпионат.

 

“Шахтарю” буде важко відстояти звання чемпіона України

 

Розмова з Геннадієм Лисенчуком, президентом Асоціації міні-футболу України, головним тренером збірної України

– Чи задоволені ви виступом своїх підопічних на студентському чемпіонаті світу?

– Загалом так. Адже повернення додому з медалями є ознакою стабільності. На минулому студентському чемпіонаті ми стали чемпіонами, цього разу здобули бронзовий комплект нагород. Нехай не вдалося завоювати “золото”, але ми програли на мундіалі лише раз: на кілька голів поступилися бразильцям. А в поєдинку за третє місце переконливо здолали поляків. Тож підсумком чемпіонату світу я задоволений. До речі, українська збірна була однією з наймолодших на студентському ЧС. Середній вік нашої команди становить 22 роки. Це свідчить про потенціал збірної.

– А чого забракло вашим підопічним у грі з бразильцями?

– Результат зовсім не відповідає співвідношенню сил на майданчику. До восьмої хвилини матчу з бразильцями ми контролювали перебіг двобою, в нас було більше моментів. Але впродовж однієї хвилини Фурсов здійснив два невмотивовані порушення правил у центрі поля. За це отримав дві жовті картки, відтак покинув поле. Протягом двох хвилин ми були в меншості, пропустили два голи. Це, безумовно, вибило з колії. Потрібно було змінювати тактику та відмовитися від тієї гри, яку продукували до того. Ми поступалися з рахунком 2:3, коли отримали четвертий гол. Тоді змушені були замінити воротаря на п’ятого польового гравця. Тож програли тільки наприкінці поєдинку, а впродовж зустрічі не поступалися суперникам у класі. Після матчу я подякував своїм підопічним за гру. Якби не невиправдані дії Фурсова, то все склалося б зовсім по-іншому, рахунок не був би таким.

– Чемпіонату України цього року передувало протистояння за Суперкубок. Черговий трофей здобув донецький “Шахтар”. Як гадаєте, це свідчить, що “гірники” вкотре довели: вони не мають конкурентів на батьківщині й ніхто не зможе завадити їм цього сезону здобути золотий комплект нагород першості?

– Переконаний, що “Шахтарю” буде важку відстояти звання чемпіона України. Три команди заявили, що їхнє завдання на цей сезон – боротися за золотий комплект нагород. Це львівська “Енергія”, “Єнакієвець” із Єнакієвого та київський “Інтеркас”. Це свідчить, що боротьба буде дуже напруженою. Крім того, львівське ТВД, запорізьке ДСС і деякі інші поставили перед собою завдання боротися за медалі. Думаю, сім-вісім команд змагатимуться на рівних, тож “Шахтарю” буде нелегко втримати завойовані раніше позиції. Звісно, “гірники” зберегли свій склад, вони є головними претендентами на чемпіонство. Але амбіції інших клубів загострять боротьбу за медалі першості України. Цього сезону жоден клуб не йтиме переможним маршем. Усі втрачатимуть очки. Як на мене, чемпіонат буде дуже цікавим. Стати чемпіоном може будь-яка команда з тих восьми, про які я вже говорив.

– Традиційно в період літнього міжсезоння команди проводили кадрові ротації. Трансфери якого клубу вас найбільше здивували? Чи, гадаєте, все відбувалося тихо, спокійно та прогнозовано?

– “Шахтар”, мабуть, вважає, що йому достатньо власних гравців, щоб виконати завдання на сезон. Вони взяли тільки одного нового футболіста з Макіївки, який виступав у першій лізі. ТВД підсилилося лише Москалюком, який минулого сезону грав за “Енергію”. “Енергетики” змінили тренера й узяли гравця з Харкова. Особливо гучних і сенсаційних трансферів не було. Майже кожен клуб здійснив одне-два придбання. Але ніхто не здивував трансферною роботою.

– Цей чемпіонат відбудеться за новою схемою. З чим пов’язані новації та що вони дадуть українському футзалу?

– Поменшало команд вищої ліги. Команда “Сумигаз” у попередньому чемпіонаті посіла останнє місце і, згідно з регламентом, вибула з вищої ліги. Через фінансову скруту торік знялася з розіграшу чемпіонату “Київська Русь”. Після завершення сезону стало зрозуміло, що не виступатиме “Олександр”. Дві найкращі команди першої ліги з Донецька та Києва, зважаючи на фінансове становище, вирішили не переходити у вищу лігу. Тому в елітному дивізіоні залишилося 14 учасників. Спершу думали проводити по дві гри з кожною командою в кожному колі. Але тоді кількість поєдинків була б дуже великою. А традиційного регламенту: одне коло – один матч із кожною командою – було б замало. Тож вирішили, що шестеро найкращих (з урахуванням усіх набраних очок) проведуть ще два кола. Таким чином, буде 36 матчів. Враховуючи зустрічі розіграшу Кубка України, виходить, що провідні клуби проводитимуть за сезон по 40 і більше поєдинків. Щодо восьми команд, які посіли найнижчі місця в чемпіонаті, було дві думки. Дехто казав, що не варто проводити додаткові матчі після завершення двох кіл. Інші ж стверджували, що для цих команд буде замало ігор, тож пропонували проводити додатковий турнір між аутсайдерами чемпіонату. Врешті ухвалили, що взимку зберемо президентів і вирішимо, що робити з цими командами. А наступного року, за бажанням президентів клубів, у вищій лізі залишаться лише 12 команд, проводитимемо чемпіонат у чотири кола. В суботу-неділю команда гратиме з суперником удома, а в наступному колі з тим же опонентом два матчі на виїзді.

– Тож поступово в Україні все прямує до створення бізнес-ліги, чи, як дехто її називає, прем’єр-ліги, про яку вже не перший рік говорять футзалісти?

– Так, але для цього потрібно, щоб клуби мали відповідну фінансову матеріально-технічну базу. Не всі команди мають майданчики стандартних розмірів. Приміром, “Єнакієвець” не має. Не всі грають у залах, де можуть поміститися хоча б півтори тисячі глядачів. Приміром, у Росії вже ухвалили рішення, що зали не можуть бути розраховані на меншу кількість уболівальників. У нас лише в декількох містах є такі палаци спорту – в Донецьку, Харкові й Запоріжжі. Також клубам обов’язково потрібно створювати власні дитячо-юнацькі команди та виставляти їх на всеукраїнські змагання. Це допомогло б їм готувати власний резерв, а не купувати за великі гроші невідомо яких футболістів. Це мінімальні вимоги до створення прем’єр- чи бізнес-ліги в Україні. Нині довкола цього точиться багато розмов, але не всі клуби можуть навіть вчасно сплачувати членські внески. Про яку супер-лігу можна говорити за таких умов? Хто нині зможе виставити дитячі команди? Не всі навіть мають змогу гідно зустріти суперників і суддів. На жаль, таких команд дуже багато. Буває, що не можуть надати для тренування зал чи м’ячі. Не виконують елементарних вимог. А галасувати ми можемо: мовляв, створюймо прем’єр лігу. Я давно за це, але спершу потрібно забезпечити ці елементарні речі. Іноді клуби навіть не можуть домовитися між собою. Приміром, бувало, що команда в гостях хоче провести поєдинок на годину раніше. Вони квапляться на потяг, а суперники, які грають удома, не погоджуються на це. Мовляв, робочий день до 18 години, швидше не починатимемо. Коли врегулюємо всі ці моменти, тоді можна буде щось удосконалювати.

– Які сподівання покладаєте на виступ у єврокубках донецького “Шахтаря”?

– Дуже хочеться, щоб “гірники” привезли додому трофей. Україна заслуговує на це. Асоціація міні-футболу України завжди створює сприятливі умови для команд, які грають у єврокубках. Тож чекаємо з нетерпінням. Уже час “Шахтарю” здобувати єврокубкові трофеї.

Розмовляв Гліб Ваколюк

Источник: Львівська Газета, http://www.gazeta.lviv.ua