This version of the page http://www.perehid.kiev.ua/kshatr.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-26. The original page over time could change.
::: ШКОЛА КШАТРІЯ :::
  

© 1999-2000. "Перехід-IV"   ISBN 966-634-001-1
Реєстраційне свідоцтво КВ №3972 від 26.01.2000

 ШКОЛА КШАТРІЯ

 

Той, хто у нещасті здригнувся душею, — не воїн.
Арієць такий лиш ганьби і зневаги достоїн.

Геть слабкість із серця — вона воякові не личить!
Геть сумнів — до битви священний обов’язок кличе!

Як праведні йдуть у відкриті ворота до раю,
Так радісно кшатрій до правого бою ступає.

Божественна пісня

 

Бгаґават-ґіта, переклад з санскриту Миколи Ільницького.
 

Про журнал

Анонс останнього числа

Попередні числа

ПЕРЕХІД-форум

Як отримати журнал

Корисні лінки

Народний оглядач

Веб-серiал

Школа кшатрiя

Контакти

© 2000. Перехід-IV. Всі права застережено.
При частковому або повному використанню матеріалів посилання на "Перехід-IV" з одночасною публікацією адреси журналу в мережі Інтернет - http://www.perehid.kiev.ua
обов'язкове.

 

 ШКОЛА КШАТРІЯ

МИСТЕЦТВО ПЕРЕМАГАТИ

  • Мистецтво перемагати – це мистецтво удару твердого по порожньому. Як каменем по яйцю. Повна гарантiя успiху.

  • Кращий спосiб виграти вiйну – взагалi її не вести.

  • Кращий спосiб знищити ворога – це зробити його другом. 

  • Тверде об тверде – лише iскри сипляться. Обидвi сторони зазнають великих втрат. Кривавий варiант роззброєння. 

  • Вдарити твердим по порожньому – ось iстинне мистецтво. Не намагатись бути сильнiшим ворога, а знаходити, де ворог слабкiший за вас.

  • Нехай у нього сто тисяч воїнiв, а у мене сто. Але нехай мої сто оточать його десять i переможуть. Перемога мене посилить, а його ослабить. Справа не в тому, щоб мати чисельнiшу i сильнiшу армiю, а в мистецтвi бути сильнiшим супротивника в потрiбний момент i в потрiбному мiсцi. 

  • Нехай проти мене висувають п’ять обвинувачень, а не одне. Я виберу найслабкiше з п’яти i його спростую. Тим самим поставлю пiд сумнiв i решту чотири. 

  • Розбивши найслабкiший з аргументiв, позбавившись найслабкiшого противника, ми посилюємо свої позицiї, наближаємо себе до перемоги. Спочатку атакують найслабшого. 

  • Будь-яка перемога має бути порiвняно легкою, iнакше це може бути “пiррова перемога”, яка рiвнозначна поразцi. Для цього досвiдчений у вiйськовiй справi спочатку бере плуг, i лише потiм – зброю. Забезпечує мiцний тил i достатнi запаси. Ухиляється вiд поєдинку, доки сил недостатньо. 

  • Поки ворог живий – не пiзно показати йому Шлях. Шлях завжди веде до добра. Той, хто має свiй Шлях, не може бути ворогом. Шляхи не перетинаються. 

  • Якщо не вдається показати Шлях i зробити противника другом, слiд зруйнувати його плани. Змiнити його уявлення про можливi наслiдки вiйни, щоб вiн вiдмовився вiд самої думки про неї.

  • Якщо не вдається зруйнувати намiри противника, потрiбно зруйнувати його союзи. Побачивши, що союзники покидають його, що вiн помилився, ваш ворог якщо i не вiдмовиться вiд намiру, то вiдкладе його виконання до прояснення ситуацiї. 

  • Якщо вiйна неминуча, то потрiбно перенести турботу на армiю противника. Той, хто володiє мистецтвом перемагати, любить свого ворога i турбується про нього.

БОРОТЬБА ЗА МАЙБУТНЄ

  • Боротьба на війні важка.

  • Найбезглуздішою є боротьба за минуле. Екстремальний її випадок – помста. Помста – це спроба змінити минуле. Проте його не зміниш, хіба що в уяві. Тому помста – прихована форма безумства.

  • Боротьба за теперішнє – найкривавіший вид боротьби. Віддай зараз же! Відпусти! Стій! Негайно відповідай! Розпалюються пристрасті, тверде на тверде, іскри і дим. Спітнілі тіла і волосся сторчаком. Вправний воїн уникає такої бездарної втрати сил. Він постійно ставить противника в такий стан, коли боротися за теперішнє вже пізно.

  • Боротьба за майбутнє – єдино достойний вид боротьби. Боротьба за теперішнє придатна лише для того, щоб зафіксувати поразку противника. Якщо, звичайно, ця боротьба не є обманним ходом, без яких війни не буває. 

  • Противник готовий обороняти висоту і відбити атаку. Атака – боротьба за теперішнє. Проте якщо здійснено успішний обхід, то противник може залишити висоту без бою. Правильне ведення боротьби за майбутнє звільняє від боротьби за теперішнє. 

  • Борючись за майбутнє, потрібно не відбирати у противника можливість побачити свій Шлях, але наближати його до бачення Шляху. Ніколи не поглиблюйте ворожнечі. 

    

ДГАРМА КШАТРІЯ 


Олдос ХАКСЛІ


Світ є в’язнем власної діяльності, за винятком тих випадків, коли його дії є формою поклоніння Богу. Отже, ти повинен вчинювати будь-яку свою дію так, наче вона є частиною священного обряду (наче вона — це жертвоприношення), і повинен звільнитися від будь-яких думок про результат.

Бгаґавад Гіта


Аналогічні думки можна знайти у християнських авторів, які писали, що до людей і навіть речей треба ставитися як до храмів Святого Духа, і що будь-яке діяння або страждання має «присвячуватися Богу».

      Навряд чи є необхідність нагадувати, що цей процес усвідомленого освячення дій може застосовуватися лише до тих діянь, які не є відначально лихими. Шкода, звісно, що Гіту одразу було опубліковано не як самостійний твір, а як теологічну вставку в епічну поему; отож з огляду на те, що Магабхарату, як і більшість епосів, загалом присвячено подвигам вояків, порада Гіти діяти відсторонено і тільки в ім’я Бога сприймається у зв’язку з військовою справою. Супутником же і наслідком війни, окрім усього іншого, є повсюдне поширення гніву, ненависті, гордині, жорстокості та страху. Звідси випливає запитання, чи можливо (беручи до уваги суть Природи Речей) освятити дії, побічними психологічними результатами яких є оці пристрасті, які абсолютно затьмарюють Бога?

      Відсторонене ставлення до вбивства рекомендується лише тим, хто належить до варни вояків і для кого війна є обов’язком та покликанням. Але те, що є обов’язком або дгармою для кшатрія, є адгармою для брахмана й заборонено йому; воно також заборонено для трудящих і торговців. Змішання варн, перейняття на себе однією людиною обов’язків іншої є моральним лихом та загрозою стабільності суспільства. 
Отже, обов’язок брахмана — стати провидцем, аби спромогтися пояснити своїм собраттям природу Всесвіту, головну мету людини та шлях до звільнення. Коли ж вояки, урядовці, лихварі, поміщики або робітники узурпують функції брахманів і формулюють філософію життя відповідно до своїх викривлених уявлень щодо Всесвіту, то суспільство занурюється в безлад.

      Безлад запановує і в тому випадку, коли брахман — людина, наділена духовною, а не адміністративною владою, бере в свої руки адміністративну владу кшатрія, або коли ту ж владу узурпують лихварі та міняйли, або, нарешті, коли дгарма війни варни вояків накидається, шляхом призову до армії, брахманам, вайш’ям та шудрам. 
Історія Європи часів Середньовіччя та Відродження — це переважно історія соціальних конфліктів, які виникали внаслідок того, що чимало людей, котрі повинні були бути провидцями, обмінювали духовну владу на владу політичну та фінансову. Новітня ж історія являє собою жахливий літопис того, що відбувається, коли політичні лідери, бізнесмени та «класово свідомі» пролетарі перебирають на себе функції брахманів з формулювання філософії життя; коли лихварі визначають політику і міркують про війну і мир; і коли обов’язки касти вояків накидаються всім і кожному, незалежно від психофізичної конституції та покликання*. 

* Цей фрагмент наведено за книгою: Олдос Хаксли. Вечная философия. Пер. с англ. – М.: «Рефл-бук», К.: «Ваклер», 1997. – 336 с., с.293-295.

    

Українська банерна мережа

 

|  Головна сторінка  |  Анонс  |  Попередні числа   |  Форум  |
|  Як отримати журнал  |  Лінки  |  Народний оглядач |  Контакти  |

 © Перехід-IV, 1999-2000
 © Український клуб, 2000
 © Видавництво "Мандрівець", 2000
 © Інтернет-студія "Гармонія", 2000