This version of the page http://kcws.kharkov.ua/inf_comp.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-25. The original page over time could change.
Інформаційна кампанія щодо вдосконалення прав жінок на ринку праці України
  

  
Меню 
Новости
Статьи
Проекты
О нас
Ссылки
Правовая база
Гостевая книга
Текущие проекты
"Підвищення ефективності діяльності соціальних агенцій в галузі захисту жінок та дітей від сімейного насильства"
"Захист прав людини та забезпечення гендерної рівності в Україні через вдосконалення судової практики"
"Забезпечення прав жінок та гендерної рівності через застосування Конвенції з ліквідації всіх форм дискримінації стосовно жінок в Україні"
"Підтримка жіночого підприємництва"
Конкурс "Дівочий Світ"
Информация 
Харьковский центр женских исследований (ХЦЖИ) является экспертной организацией и занимается социально - правовыми исследованиями статуса женщин в Украине, разрабатывает стратегии, направленные на защиту прав женщин, социально-правовые исследования положения женщин в Украине, развитие молодёжного женского лидерства, и др.
 

"Інформаційна кампанія щодо вдосконалення прав жінок на ринку праці України"

| Анотація | Мета проекту | Опис проекту | Законодавчі акти |

Анотація

Зміни, які відбуваються в українському суспільстві в останні десятиріччя не є гендерно нейтральні. Попередні дослідження становища жінок свідчать, що навіть в умовах формування нових економічних відносин не вдалося подолати стійкі упередження щодо жінок на ринку праці. Крім того, відсутність працюючої правової системи соціального захисту, яка б відповідало принципам ринкової економіки, та забезпечувала б реальну допомогу жінкам з метою повної реалізації їхніх інтелектуальних та професійних можливостей потребує змін. Ця система має бути побудована, розвинута та впроваджена в українські реалії. Таким чином, в нинішніх обставинах вкрай необхідним є підвищення рівня привабливості жінок як працівників та порозуміння роботодавцями позитивних соціальних наслідків їхнього працевлаштування, які, переважно, розглядаються роботодавцями як другорядні чинники. Вкрай необхідним є розуміння та підтримка урядовцями парламентарями та держслужбовцями цієї проблеми.
Даний проект як раз і спрямовано на підвищення обізнаності представників владних структур та населення щодо дискримінаційної політики стосовно жінок на ринку праці, з метою усвідомлення ними необхідності змін у цьому напрямку, які, в свою чергу, матимуть значущі соціально та економічно корисні наслідки для всієї системи трудових відносин. В межах проекту передбачається ведення масированої інформаційної кампанії, спрямованої на привернення уваги урядовців, парламентарів та держслужбовців до існування проблеми, консолідацію зусиль громадськості, перш за все жінок та молоді, в напрямку усунення дискримінації, а також на впровадження принципів ґендерної рівності у сферу регулювання відносин на ринку праці України. Буде підготовлено та розроблено рекомендації для представників органів влади всіх рівнів, спрямовані на поліпшення умов праці та розширення можливостей жінок на трудовому ринку України, які впроваджуватимуться до чинного законодавства.
В межах інформаційної діяльності та роботи з впровадження принципів ґендерної рівноваги передбачається проведення шести семінарів, чотири з яких організовуватимуться в регіонах Східної та Центральної України, широка публікація матеріалів щодо соціально-економічного статусу жінок, друк та розповсюдження інформаційних бюлетенів, листівок, брошур, в яких висвітлюватимуться питання реалізації трудових прав та гарантій працюючих жінок.
Всі ці заходи нададуть серйозний поштовх у напрямку реального покращання соціально-економічного становища жінок сучасної України.

Мета проекту

1) Дослідження динаміки жіночої зайнятості в приватному сектору економіки шляхом визначення соціальних чинників, що обумовлюють нинішній статус жінки на ринку праці, а також аналізу норм чинного законодавства з точки зору механізму та рівня їх дійсної реалізації у повсякденній практиці, перш за все, приватного сектору економіки;
2) Привернення уваги представників владних структур та населення до дискримінаційної політики щодо жінок на ринку праці (насамперед в приватному секторі) через суперечливість діючих норм трудового права та нових економічних реалій, жертвами якої стають жінки - категорія, що потребує особливих соціальних гарантій;
3) Проведення інформаційної кампанії, спрямованої на подолання стійких упереджень щодо жінок на ринку праці та скасування дискримінаційної політики щодо жінок на ринку праці шляхом впровадження змін до чинного трудового й соціального законодавства України.

Опис проекту

Попередні дослідження, які вивчають становище жінок, свідчать, що навіть в умовах формування нових економічних відносин не вдалося подолати стійкі упередження щодо жінок на ринку праці. Як відомо, більш за 60% жінок мають середню спеціальну та вищу освіту, але рівень жіночого безробіття значно вищій, ніж аналогічний показник у чоловіків, які характеризуються однаковим з жінками рівнем освіти та кваліфікацією; значно вищим є й рівень прихованого безробіття жінок.
Більш того, після отримання Україною незалежності, значно зменшився рівень репрезентованості жінок на ключових позиціях на всіх рівнях влади та державного управління, незважаючи на те, що за Радянських часів Україна мала один з найвищих у світі рівнів участі жінок в урядових структурах, освіті та на ринку праці. Сьогодні, жінки мають обмежені можливості репрезентувати свої інтереси в соціальній, освітянській, політичний та економічний сферах Українського суспільства. Існують й інші фактори, які погіршують ситуацію: так, величезна кількість жінок сьогодні залучена до так званого тіньового ринку або, навіть до нелегальної й кримінальної діяльності.
У своїй сукупності ці аспекти проблеми призводять до ряду питань, які потребують своєї відповіді у межах визначення шляхів поліпшення економічного статусу жінок в Україні:
" Які основні перепони існують на шляху підвищення ролі жінок в процесах ринкових перетворень?" 
Серед основних слід назвати такі:
- існуючі соціальні стереотипи щодо економічних ролей та обов'язків жінок;
- недостатнє розуміння жінками принципів ринкової економіки;
- наявність в жінок родинних обов'язків, питома вага яких значно збільшилася за останні роки через руйнування старої соціальної інфраструктури (цей чинник є одним з тих, що найбільш ускладнює можливості жінок на ринку праці)
- прогалини у чинному законодавстві України у питаннях, пов'язаних з забезпеченням реалізації принципів ґендерного балансу на ринку праці та економічних стосунках.
Таким чином необхідно ретельно дослідити кожний з зазначених факторів та рівень їхнього впливу на економічний та трудовий статус жінки. Очевидно, існують й інші фактори, що погіршують становище жінок на ринку праці, які будуть визначені в рамках пропонованого дослідження; в цьому випадку, вони будуть ураховані разом з тими, що вже були згадані.
- Чи існує ґендерна дискримінація в Україні в сфері економіки та зайнятості? Якщо так, які є шляхи її усунення? Як підняти рівень участі жінок в структурах ринкової економіки, що формуються?
- Які фактори гендерної дискримінації слід вивчати в першу чергу?
- Чи впливає економічний статус жінки на існування реальної дискримінації, або він пов'язаний з ґендерно нейтральними економічними труднощами? Які ролі грають жінки і чоловіки в умовах перехідного періоду?
ХЦЖД неодноразово звертався до вивчення проблем жіночої економічної активності. У найбільш широкому вигляді це знайшло відображення в дослідженні "Статус жінки на ринку праці в умовах трансформації економіки" (1999), головним результатом якого стало виявлення суперечності між принципами ринкової економіки, які формуються в сучасній Україні, та адміністративними методами її регулювання, що залишилися з радянських часів.
Попередні дослідження не фокусували свою увагу на приватному секторі економіки, хоча жінки складають абсолютну більшість осіб, зайнятих в ньому. Крім того, відсутні вірогідні данні щодо тенденцій розвитку жіночої зайнятості в приватному сектору і під його впливом, тому цей сектор економіки потребує детального вивчення ще й з тієї точки зору, що, в ньому фіксується більш високий рівень мобільності (міграції) жінок ніж в інших секторах економіки. Це робить жінку особливо вразливою, оскільки призводить до зниження її прибутків та ставить в залежний стан від роботодавця. Як відмічалося вище, внаслідок цього жінки частіше залучаються до кримінальної діяльності, оскільки прагнуть зберегти свою роботу та, таким чином, прибуток.
Підприємства приватного сектору пропонують жінкам більш менш постійну, але дуже невелику платню, часто ігнорують норми законодавства у сфері трудових відносин, які гарантують жінкам спеціальні гарантії, необхідність дотримання яких призводить до сприйняття жінки, як невигідного працівника. Зараз жінки складають більшість працездатного населення України. Слід також враховувати той факт, що жінки складають більшість населення України, а також мають більш високий рівень освіти, ніж чоловіки. Таким чином, в нинішніх обставинах вкрай необхідним є підвищення рівня привабливості жінок як працівників та порозуміння роботодавцями позитивних соціальних наслідків їхнього працевлаштування, які поки що, переважно, розглядаються роботодавцями як другорядні чинники. Вкрай необхідним є розуміння та підтримка урядовцями парламентарями та держслужбовцями цієї проблеми/
Крім того, відсутність працюючої правової системи соціального захисту, яка б відповідало принципам ринкової економіки, та забезпечувала б реальну допомогу жінкам з метою повної реалізації їхніх інтелектуальних та професійних можливостей потребує змін . Ця система має бути побудована, розвинута та впроваджена в українські реалії.
Отже передбачається, що в рамках даного проекту будуть:
- сформульовані пропозицій та рекомендацій, стосовно певних законодавчих змін, з метою їхнього майбутнього впровадження до Трудового та Податкового кодексів, а також перегляду соціального законодавства, які, разом із даними інших досліджень, у подальшому ляжуть в основу розробки Концепції Національної програми реалізації трудової політики щодо жінок в Україні;
- буде докладено зусиль до впровадження зазначених пропозицій у чинні законодавчі акти України, які регулюють питання економічного розвитку, трудових правовідносин та забезпечення соціальних гарантій;
- діяльність з розповсюдження рекомендацій щодо ґендерно позитивних законодавчих змін та Концепції буде підкріплюватися інформаційно-просвітницькою та роз'яснювальною роботою, спрямованою, перш за все, на привернення уваги урядовців та парламентарів до наявності дискримінаційної політики щодо жінок на ринку праці, доведення необхідності реалізації відповідних змін у чинному законодавстві України з метою поліпшення статусу жінок як суб'єктів трудових відносин. Передбачається, що до складу цільової аудиторії урядовців увійдуть представники Адміністрації Президента України, Кабінету міністрів України, галузевих міністерств - Міністерства економіки, Міністерства праці та соціального захисту, Департаменту у справах сім'ї, молоді та жінок;
- паралельно із інформуванням парламентарів та зазначених вище категорій урядовців буде вестися кампанія зі створення громадської думки, позитивної до необхідності покращити статус жінок на ринку праці України.


| Анотація | Мета проекту | Опис проекту | Законодавчі акти |

------------------------------------------------------------------------------
| Новости | Статьи | Проекты | О нас | Ссылки | Гостевая книга |
------------------------------------------------------------------------------
Наш адрес: Украина 61108, г Харьков, бульвар Мира 4, кв.51
тел/ф: (+38 057) 731-42-59
E-mail: kcws@vk.kharkov.ua,   webmaster