This version of the page http://www.ukraviatrans.gov.ua/analiz_reg_vplyvu.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-24. The original page over time could change.

АНАЛІЗ
регуляторного впливу «Керівництва з організації та виконання авіаційних робіт у сільському та лісовому господарстві».

  1. Обґрунтування необхідності прийняття акта.

Це Керівництво розроблено на виконання вимог Повітряного кодексу України, Указу Президента від 15 липня 2004 року № 803/2004 «Про Державну службу України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації», а також реалізації наказу Державіаслужби від 26.01.06 № 61 «Про затвердження Плану першочергових науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт Державіаслужби на 2006 рік» з метою вдосконалення нормативно-правових актів з питань застосування авіації в народному господарстві та подальшого їх використання.

Керівництво визначає порядок організації та виконання авіаційних робіт, методику розрахунку елементів і продуктивності польотів на авіаційних роботах у сільському та лісовому господарстві, розрахунок безпечних умов виконання польотів, а також табель спеціального спорядження повітряних суден і засобів індивідуального захисту при роботі з хімікатами. До Керівництва додаються 14 додатків.

Примітка: Альтернативи доповнення даного нормативно-правового акта немає.

  1. Цілі і завдання акта.

Основною метою розроблення проекту є створення національної нормативно-правової бази з питань застосування авіації в народному господарстві України.

  1. Загальна характеристика і основні положення проекту акта.

Проект Керівництва визначає порядок організації та виконання авіаційних робіт у сільському та лісовому господарстві щодо:

Це Керівництво поширюються та є обов’язковим для всіх суб’єктів правовідносин, на яких розповсюджується дія повітряного права України, яке регулює відносини в галузі цивільної авіації та використання повітряного простору України, у тому числі організацій та громадян, які здійснюють експлуатацію повітряних суден, виконання та забезпечення польотів на авіаційних роботах у сільському та лісовому господарстві, підготовку авіаційного персоналу.

Комплексне управління організацією авіаційних робіт, безпекою польотів у цивільній авіації здійснює Державна служба України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації (Державіаслужба).

Управління організацією та безпечним виконанням польотів на авіаційних роботах у авіакомпаніях і в авіапідприємствах здійснюють перші керівники експлуатантів (авіакомпаній та авіапідприємств).

Експлуатанти на підставі цього Керівництва впроваджують систему управління організацією та виконанням авіаційних робіт авіакомпанії (авіапідприємства).

Система управління організацією та виконанням авіаційних робіт у сільському та лісовому господарстві повинна забезпечувати своєчасне та якісне виконання заявок «Замовника» з повним забезпеченням безпеки польотів та охорони навколишнього природного середовища.

Державіаслужба здійснює управління безпекою польотів у цивільній авіації України відповідно до Повітряного кодексу України та Положення про Державну службу України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації шляхом нормативного регулювання діяльності всіх суб’єктів цивільної авіації, проведення реєстрації та сертифікації об’єктів і суб’єктів, ліцензування їх діяльності та здійснення контролю та нагляду за забезпеченням безпеки польотів повітряних суден.

Керівники експлуатантів авіаційної техніки та органів обслуговування повітряного руху здійснюють безпосереднє управління щодо забезпечення організації та виконання польотів на авіаційних роботах у сільському та лісовому господарстві.

Основними принципами в організації та виконанні авіаційних робіт у сільському та лісовому господарстві є:

Основні принципи безпечного управління авіакомпанією (авіапідприємством), що здійснює авіаційну діяльність в галузі обслуговування суб’єктів сільського та лісового господарства, передбачають, що експлуатант визначає та приймає концепцію, формує політику та розробляє правила - безпечного застосування авіаційного методу, безпечної експлуатації повітряних суден, і впроваджує їх у практику та здійснює контроль щодо їх дотримання під час виконання авіаційних робіт.

Концепція визначає мету авіакомпанії (авіапідприємства) бути безпечною, виходячи із принципу, що безпека польотів є найвищим пріоритетом авіаційної діяльності, яка забезпечує досягнення виробничих завдань завдяки збереженню всіх ресурсів, їх іміджу щодо своєчасного та якісного виконання авіаційних робіт у сільському та лісовому господарстві та інших завдань авіакомпанії (авіапідприємства).

Основним принципом управління є концентрація основної уваги на виявлення та усунення недоліків у самій системі управління організацією та безпечним виконанням авіаційних робіт, а не на помилках в індивідуальних діях авіаційного персоналу.

Політика передбачає деталізацією засобів та методів щодо вирішення конкретних завдань, пов’язаних з професійної підготовкою персоналу, забезпеченням організації та виконанням польотів, забезпеченням льотної придатності повітряних суден, формуванням корпоративної культури експлуатанта. Корпоративна культура визначає колективний менталітет експлуатанта та цінності, що поділяють всі члени авіакомпанії (авіапідприємства). У цивільній авіації це передусім суворе дотримання встановлених норм і правил, котре досягається шляхом осудження порушень. Безпечна корпоративна культура не допускає свідомого порушення авіаційних правил польотів та всіх видів забезпечення польотів.

Політика формується керівником структурних підрозділів експлуатанта за напрямками діяльності. Політика повинна відповідати прийнятій концепції експлуатанта.

Управління організацією та виконанням авіаційних робіт у сільському та лісовому господарстві повинно вимагати виконання таких основних завдань:

Функції організації роботи у сфері виконання авіаційних робіт у сільському та лісовому господарстві передбачає формування органів управління, встановлення функціональних обов’язків для структурних підрозділів та посадових осіб, що беруть участь в управлінні.

Функції суб’єктів управління включають:

Функції державних органів управління:

Державіаслужба організує проведення галузевого розслідування причин таких авіаційних подій.

Функції експлуатанта:

Функції екіпажу ПС:

На екіпаж покладається відповідальність за експлуатацію ПС із часу прийняття його уповноваженим членом (другим пілотом, авіатехніком) від наземного обслуговуючого персоналу перед польотом до здачі ПС після польоту.

Командир повітряного судна:

Командир ПС також несе відповідальність за організацію та виконання правил експлуатації ПС екіпажем при підготовці до польоту, в польоті та огляд ПС після польоту;

Інші члени екіпажу ПС, під порядкові командиру ПС, діють відповідно до посадових інструкцій та інших нормативних документів у частині, яка їх стосується, і несуть відповідальність за якість виконання своїх функціональних обов’язків.

Функції підприємств, які здійснюють обслуговування повітряного руху:

Інші суб’єкти авіаційно-транспортної системи (АТС) несуть відповідальність за повне, якісне та своєчасне виконання покладених на них функцій щодо забезпечення безпеки польотів.

Усі суб’єкти АТС, діяльність яких впливає на організацію, підготовку, забезпечення та безпечного виконання польотів на авіаційних роботах у сільському та лісовому господарстві, розробляють, приймають та виконують даний нормативно-правовий акт у частині, яка відноситься до їх виробничої діяльності і взаємодії з іншими суб’єктами АТС.

  1. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

До основних нормативно-правових актів, що діють у сфері управління авіаційними роботами у сільському та лісовому господарстві відносяться:

5. Фінансово-економічне обгрунтування.

Реалізація акта не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта.

Реалізація Керівництва позитивно вплине на стан організації та безпечного виконання авіаційних робіт у сільському та лісовому господарстві та буде сприяти розвитку застосування авіаційного методу в цій сфері народного господарства України.

7. Проект Керівництва оприлюднено на веб-сторінці Державіаслужби

В.о. Голови Державіаслужби
А.А.Колісник


(с) Державiаслужба, 2001-2006