This version of the page http://abetka.ukrlife.org/morozz.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-24. The original page over time could change.
Весела Абетка.УКРАЇНСЬКІ КАЗКИ Роман ЗАВАДОВИЧ ПРО ТЕ, ЯК КВІТКА ВСМІХНУЛАСЯ ДО МОРОЗА

Роман ЗАВАДОВИЧ
ПРО ТЕ, ЯК КВІТКА ВСМІХНУЛАСЯ ДО МОРОЗА

Хто не чував про діда Мороза, що має вуса з інею, а бороду - з льодових бурульок? Улітку на Північному бігуні спить він у крижанім замку цариці Зими, а як осінь настане, ходить по полях, городах і заморожує квіти.

Недобрий-злющий отой дід Мороз! Ішов він раз удосвіта міською вулицею та й скортіло йому подивитись на Марусин городець. Переступив огорожу, дивиться, а під муром синіє квіточка.
- Ти хто така? - визвірився дід Мороз.
- Я осіння Небій-квітка!
- Що за кумедне ім'я! - каже Мороз. - Чи ти справді нічого не боїшся? Навіть мене, діда Мороза?
- Не боюся нічого, навіть тебе!
- Таж я тебе на смерть заморожу!
- Заморозити - заморозиш, а цілком убити - не вб'єш, і я серед найлютішої зими до тебе усміхнуся!
- Що? Що? Усміхнешся? Ти ще смієш насміхатися з мене ?
Дуже розсердився дід Мороз і дмухнув на квіточку таким холодом, що вона не видержала, схилила голівку й опустила пелюстки додолу...
- Ось маєш! - скипів дід Мороз. - Тепер смійсь; усміхайся до Мороза, як можеш!
І в гніву дід розпустив по всьому світі такий холод, що на ранок усе - гілки дерев, кущів і трава побіліли, мов Морозові вуса. А на тому місці, де ще вчора синіла під муром пізньоосіння квітка, лежала на землі зів'яла билина.

Минуло кілька тижнів. Із хмар посіяло Дрібним снігом. Дід Мороз не дармував, скрізь ходив і розводив щораз більший холод.

Одного вечора зайшов він у Марусин городець. Тут тепер було біло-біло, глухо й мертво. Мороз кахикнув задоволене. Щоправда, трохи сердили його кущики рож, що спали зимовим сном, загорнені в теплі покривала, але на це не порадиш!
Зате приємно йому було постояти на тому місці, де мав останню розмову з Небій-квіткою. Тут тепер усе покривала біла холодна скатерть снігу...

- Отак, Небій-квітко! - забурмотів дід Мороз. - По тобі нема й сліду. А ти ж обіцяла всміхнутись до мене серед найлютішої зими. Ха-ха!

І дід почав дихати холодом - все більшим і більшим. Його огорнуло дике завзяття, йому хотілось обернути цілий світ у кригу тверду й мертву, як камінь. Він підійшов до вікна Марусиного дому й почав люто дихати на шибки. За недовгу хвилину шибки стали вкриватися срібно-сірою памороззю. А Мороз не переставав дихати на них своїм льодовим віддихом, мов би хотів наповнити холодом увесь дім.
І нараз - затаїв дихання. Вдививсь у шибку й остовпів. Чи це справді Чи це не сниться? На шибці з'явилася - квітка. Розпустила пелюстки, дивилася йому просто в очі й усміхалася...

Мороз закипів злістю і дмухнув на неї найлютішим холодом, що його міг добути з себе. Але це квітці аж ніяк не шкодило, вона ще яркіше розцвіла на шибці, ще ніжніше всміхнулася до Мороза.
Дід пригадав собі обіцянку Небій-квітки. Гнів розривав його крижане серце - здавалось, розколе його надвоє. Дідові нараз стало млосно. Він обернувсь і вийшов з городчика, а під його крижаними чоботами так голосно скрипів сніг, мов би по ньому котилась ціла гора.
На другий день Маруся, одягнена в теплий кожушок, вийшла в городчик. Глянула припадком на вікно й скрикнула:
- Матусю, на нашім вікні крижана квітка! Ой, яка ж хороша, зовсім як справжня!
- Взимі так не раз буває! - відповіла мама.
- Ах, матусю, така чудова квітка! Я вже хотіла б, щоб була весна і щоб у нашому городчику цвіли отакі чудові квітки - не льодові, а живі, справжні! Я так сумувала, як мороз восени поморозив у городці останні наші квітки...
- Потерпи трохи! - сказала мама. - Покищо втішайся цими льодовими, що цвітуть узимі на шибках! І знай, мороз не всилі нічого заморозити на смерть, хоч як він намагається. Мине зима, із корінців знову проростуть квітки - барвисті, пахучі й усміхнені.


Пояснення-словничок:
іній - паморозь крижаний - льодовий; кумедний - смішний, чудацький; млосно - слабко.

"Весела Абетка" - складова великого сайту "Українське життя в Севастополі".
Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ.