This version of the page http://abetka.ukrlife.org/flower12.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-24. The original page over time could change.
Весела Абетка.Читанка. КВІТКОВИЙ КАЛЕНДАР-12
КВІТКОВИЙ КАЛЕНДАР

КУЛЬБАБА
З грудня - 12 грудня

Кульбаба - символ весняного тепла. Людям, народженим під цим знаком, необхідна постійна увага. Їх екстравагантність іноді переходить усі межі, але їм усе пробачають, бо вони зігрівають та освітлюють наше життя.
За щоб не критикували Кульбабу, вона вміє вміло захищатися й завжди буде виправдана, бо краще за всіх може зробити справу, за яку береться, вражаючи своєю старанністю та наполегливістю.

Квітка кульбаби народилася на світ цікавою й допитливою. Вона прокинулася навесні, подивилася навколо й помітила вгорі прекрасне, велике та яскраве сонце. Сонце глянуло на неї, залоскотало своїми тендітними, теплими промінчиками - і квітка враз стала жовтою. Кульбаба так полюбила сонечко, що вже не могла відвести від нього палкого погляду.
І відтоді, тільки-но зійде сонце на сході, кульбаба дивиться на схід, підніметься сонце вгору - і кульбаба піднімає голівку, сонце сідає на заході - й очі кульбаби дивляться на захід. І так протягом усього життя, доки не постаріє кульбаба та не стане сивою.
За кульбабою можна визначати час. У сонячну погоду кошики кульбаби відкриваються о 6 годині ранку і закриваються о 3 годині дня. У негоду квітки не розкриваються зовсім.


ЛОТОС
13 грудня - 22 грудня

Лотос - символ чистоти. Народжені під знаком Лотосу, неординарні, сильні, навіть екзотичні особистості. Вони відріз няються розумом, красою, елегантністю, талантами. Проте люди цього знака часто навіть не помічають своєї оригінальності. Іноді їм не вистачає гнучкості та дипломатичності в ставленні до інших, проте їм майже все минається, бо завдяки своїм рисам вони й освітлюють, і зігрівають усіх, хто поруч із ними.
Давня індійська легенда розповідає, що коли Будда мав з'явитися на світ, то всі квіти царського саду: білі, червоні, сині - розкрилися й немов завмерли в очікуванні великого дива, а в мить народження Будди з неба впав щедрий дощ із чарівних лотосів. Коли народився Будда, до нього підбігли слуги, щоб підтримати, але він устав і пішов сам, і всюди, де ступала його нога, виростали величезні, неперевершені у своїй красі квіти.
Стародавні єгиптяни помітили, що квітка лотосу спливає на поверхню води й розпускається разом із заходом сонця та занурюється у воду, коли сонце сходить. Вони вбачали в цьому явищі таємничий зв'язок між лотосом та рухом небесних світил.


ЕДЕЛЬВЕЙС
23 грудня - 31 грудня

Ця квітка росте високо в горах. Люди, народжені в цей час, схожі на неї - тендітні, непримітні, здаються недосяжними та загадковими. Вони потребують тепла, чуйного ставлення, натомість обдаровуючи друзів своєю ,щедрістю. У них надзвичайно розвинене почуття братерства, яке робить їх сильнішими та витривалішими. У коханні та справах люди-Едельвейси прості, їм подобається робити подарунки близьким і всім, хто до них добрий.
В одному селищі жила дівчина. Була вона надзвичайної вроди, але мала холодне та безжалісне серце. Багато парубків сваталося до неї, проте всім вона відмовляла, пообіцявши вийти заміж лише за того, хто подарує їй букет едельвейсів.
Один за одним піднімалися сміливці в гори, але їхні зусилля були марні. Ніхто не міг знайти квітку едельвейса. Проте горда красуня була непохитна.
Через декілька років хоробрий юнак усе-таки знайшов ці квіти, але не одружився. Бо за цей час молода красуня перетворилася на стару, спотворену роками та марним чеканням жінку.
В Україні в найбільшій пошані були мальва, чорнобривці, барвінок, рута, мак, нагідки, калина, лілія, півники, матіола, проліски (ряст), волошки, цвіт вишні, яблуні та глоду.
Із живих квітів традиційно плели вінки, які дівчата носили лише до заміжжя. Перший вінок, за звичаєм, дівчинці плела мати, коли тій виповнювалось три роки. У сім років у вінок уплітали цвіт вишень чи яблунь (символ материнської любові). А чарівна окраса-вінок юнки складалася з 12 квіток і була символом молодості та дівочої вроди, кохання та надії, охоронцем від хвороб і лихого ока, таємничим віщуном долі в ніч на Івана Купайла.

До змісту КВІТКОВИЙ КАЛЕНДАР

"Весела Абетка" - складова великого сайту "Українське життя в Севастополі".
Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ.