Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Факультети

  Коледжі,
технікуми та навчально- консультаційні центри

  Інститути

  Центр довузівської пiдготовки

  Перелік кафедр

     Кафедра

  Відділи та служби

  Науково-технічна бібліотека

  Громадські організації

Кафедра українознавства
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Завідувач кафедри - проф. Колосюк Валерій Олексійович
       Телефон:
          міський: 220-77-13
          внутрішній: 1-05
       Електронна пошта: gorbul@nuft.edu.ua

     Старший лаборант - Шаповалова Ірина Михайлівна
       Телефон:
          міський: 221-79-59
          внутрішній: 2-93

     Викладацька
       Телефон:
          міський: 221-70-03
          внутрішній: 8-41


Короткі відомості

Назад

      Заснована восени 1993 р. на базі кафедри історії України, утвореної в 1992 р.

      У радянський період гуманітарна підготовка студентів КТІХП, як і студентів усіх вузів країни, зводилася практично до політичної освіти – вивчення студентами складових частин марксизму-ленінізму і складання державного іспиту з наукового комунізму. Відповідно в інституті до 1971 р. функціонувала кафедра марксизму-ленінізму, потім – виокремлені кафедри суспільних наук, в числі яких кафедра історії КПРС. В різний час кафедрою керували доценти В.О. Боголюбов, О.М. Стадник, професор М.А. Коновалов. У 1991 р. після реорганізації на базі кафедри історії КПРС була утворена кафедра історії суспільного розвитку, яка в 1992 р. з приходом нового завідувача кафедри доктора історичних наук, професора О.Д. Горбула стала кафедрою історії України.

      Рішення Вченої ради КТІХП щодо утворення кафедри історії України відповідало завданням відродження і розбудови незалежної суверенної соборної демократичної і правової держави Україна, національної системи освіти, відтворення історії, культури і духовності українського народу. Історія України, багатовікове культурне надбання українського народу, українська мова, українознавство в цілому почали відігравати провідну роль у формуванні світогляду студентської молоді, у вихованні майбутніх спеціалістів, яким належить утверджувати державність України. У перший період існування кафедри історії України в умовах відсутності будь-яких навчальних програм, підручників, методичних посібників, матеріалів для виготовлення технічних засобів навчання за короткий час кафедрою були розроблені і видані робоча програма курсу, плани семінарських занять і методичні рекомендації до них, конспекти лекцій, інші методичні матеріали. Одночасно бібліотека вузу була поповнена працями М. Грушевського, М. Костомарова, І. Крип`якевича, А. Аркаса, Д. Дорошенка, Н. Полонської-Василенко, О. Субтельного, іншою літературою. Вдосконалення лекцій, підготовка методичних посібників, поповнення кабінету соціально-гуманітарних дисциплін та бібліотеки університету новими виданнями вже за перший рік викладання нових дисциплін забезпечило студентів необхідною літературою та методичними посібниками на 45 – 55 % від потреби.

      Викладачі кафедри розробили та читали базову дисципліну "Історія України" та ряд факультативних спецкурсів за вибором студентів: "Історія української державності", "Історія Києва", "Історія української еміграції". Восени 1993 р. кафедру історії України було реорганізовано в кафедру українознавства, на яку ректоратом було покладено викладання, крім вказаної, і таких нових нормативних дисциплін, як "Українська та зарубіжна культура" та "Ділова українська мова". Викладання цих трьох базових нормативних дисциплін кафедра українознавства забезпечує і сьогодні. Для студентів четвертих-п`ятих курсів членами кафедри були розроблені також нові спецкурси: "Актуальні проблеми історії України", "Історія української культури: звичаї, традиції, побут", "Культура ділового мовлення". Загалом колектив кафедри українознавства викладає на всіх потоках і в усіх академічних групах першого, другого і п'ятого курсів по дві дисципліни протягом одного навчального року, тобто працює з 60 % студентів університету, що покладає на кафедру величезну відповідальність, спонукає до пошуку активних, сучасних форм і технологій навчання. Нині на кафедрі працюють професори О.Д. Горбул, С.Б. Буравченкова, П.А. Рудик, доценти С.І. Береговий, С.О. Біляєва, М.Ю. Готун, З.І. Заграй, Є.Е. Кобилянський, В.О. Колосюк, І.І. Тюрменко, старші викладачі Л.І. Галузинська, кандидат історичних наук Н.М. Левицька, В.П. Лета, С.А. Яре- менко, викладач, кандидат філологічних наук О.В. Векуа, асистенти М.А. Бу- хальська, І.І. Сторожик. Навчально-методичний кабінет кафедри з часу її заснування очолює Л.М. Салабай.

      Кафедра веде різнобічну навчально-методичну і виховну роботу. На допомогу студентам в опануванні навичок самостійної роботи як основного методу навчання, вивчення першоджерел, спрямовані методичні семінари. Урізноманітнюючи форми навчання студентів, кафедра широко використовує багатотиражну університетську газету "Промінь", на сторінках якої друкуються статті з історії України, української культури та мови, документи минулого, проводяться історичні олімпіади та вікторини. Ефективною формою навчання стали практичні заняття, що їх проводять викладачі кафедри шість-вісім разів на рік з кожною академічною групою в Національному музеї історії України, в музеях історії Києва, Т.Г.Шевченка, Великої Вітчизняної війни, а також в Києво-Печерський лаврі, Софіївському заповіднику, Національному художньому музеї, Державному музеї літератури тощо.

      Завдяки науковому і фаховому потенціалам кафедри її навчально- методичний фонд постійно оновлюється та поповнюється новими теоретичними та методичними виданнями. Зокрема з дисципліни "Історія України" з 1991 р. видано конспекти всіх лекцій з усіх тем, методичні рекомендації до підготовки рефератів, тематики контрольних робіт, робочі програми, плани семінарських занять і методичні вказівки до вивчення дисципліни для студентів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання. Підготовка цих видань здійснена за активної участі професорів О.Д. Горбула, С.Б. Буравченкової, П.А. Рудика, доцентів М.Ю. Готуна, З.І. Заграй, В.О. Колосюка та ін. Зокрема професор С.Б. Буравченкова у 1998 р. видала під грифом Міністерства освіти України навчальний посібник для студентів технологічних вищих навчальних закладів України "Українська революція: здобутки і втрати в державотворчих змаганнях (1917 – 1920 рр.)". Колектив кафедри завершує підготовку до видання науково-методичного посібника з історії України для технічних вузів.

      З дисципліни "Українська та зарубіжна культура" кафедрою видано конспекти лекцій, робочі програми, плани семінарських занять і методичні рекомендації до вивчення дисципліни для студентів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання, теми контрольних робіт і перелік питань до заліку тощо. У підготовці цих матеріалів найбільш активну участь взяли професори О.Д. Горбул, С.Б. Буравченкова, П.А. Рудик, доценти С.І. Бере- говий, М.Ю. Готун, З.І. Заграй, В.О. Колосюк, Є.Е. Кобилянський, старший викладач В.П. Лета, асистенти І.І. Сторожик, М.А. Бухальська. На допомогу студентам при вивченні дисципліни "Ділова українська мова" видано робочу програму, тематику контрольних робіт і перелік питань до заліку для студентів усіх спеціальностей заочної форми навчання. Особливо велику роботу було здійснено викладачами кафедри під керівництвом завідувача кафедри О.Д.Горбула з підготовки та видання у 1997 – 1999 рр. під грифом Міністерства освіти України "Методичного посібника з ділової української мови" (автори – Л.І. Галузинська, О.Я. Коли-чева, А.П. Корепанова, Т.І. Ситнік), навчальних посібників "Ділова українська мова" (О.Д. Горбул, Л.І. Галузинська, Т.І. Ситнік, С.А. Яременко) та "Навички конспектування" (Л.І. Галузинська, М.Ю. Готун, В.О. Колосюк) під загальною редакцією професора О.Д. Горбула.

      Загалом за період з 1992 р. викладачами кафедри опубліковано 17 навчальних та понад 60 методичних посібників та методичних вказівок з українознавчих дисциплін.

      Питання організації самостійної роботи студентів, проведення проблемних навчальних занять, широке використання ТЗН та наочності, вивчення архівних джерел виносяться на заняття теоретичного та науково- методичного семінарів кафедри, в роботі яких активну участь беруть всі викладачі кафедри.

      Досвід кафедри з науково-методичного забезпечення впроваджених в навчальний процес українознавчих дисциплін знайшов всебічне висвітлення в роботі ряду міжнародних і всеукраїнських наукових і науково-методичних конференцій і, зокрема, Всеукраїнської науково-методичної конференції "Українознавство у технічному вузі: методологія, методика, перспективи", проведеної УДУХТ у 1994 р. Конференція стала помітною подією у духовному житті України і одержала широкий позитивний відгук в засобах масової інформації. На пленарному засідання конференції з доповіддю виступив завідувач кафедри професор О.Д. Горбул, а 16 викладачів кафедри виступили з доповідями і повідомленнями на засіданнях секцій. У рекомендаціях конференції підкреслена непересічна роль українознавства в гуманітарний освіті майбутніх спеціалістів, їх патріотичному вихованні, у формуванні інженерної, технічної та технологічної еліти нашої держави. Загалом викладачі кафедри взяли участь в роботі понад 50 міжнародних та всеукраїнських наукових, науково-практичних та науково-методичних конференцій, присвячених проблемам методології та методики викладання та вивчення гуманітарних та українознавчих дисциплін. Це, зокрема, такі конференції, як всеукраїнські науково-методичні конференції "Проблеми поширення досвіду викладання та вивчення історії України в технічних вищих навчальних закладах" (Одеса, 1993 р.), "Українознавство і гуманізація освіти" (Дніпропетровськ, 1993 р.), "Українська державність: історія і сучасність" (Київ, 1993р.) та ряд міжнародних конференцій: "Стан, проблеми, перспективи розвитку українознавства" (Сімферополь, 1995 р.), "Виховання студентів у технічному вузі: методологічні засади, практика, перспективи" (Київ, УДУХТ, 1996 р.), "Українознавство: третій міжнародний конгрес україністів" (Харків, 1997 р.) та багато інших. Всього за період з 1992 р. викладачами кафедри опубліковано понад 100 наукових та науково- методичних статей, тез доповідей та виступів на конференціях. Навчально-виховна аудиторна робота кафедри доповнюється різноманітними формами виховання студентської молоді у позааудиторний час: проведення зустрічей з цікавими людьми, організація "круглих столів", тематичних вечорів, робота наукових та літературних гуртків тощо. Перед студентами та викладачами університету виступали академіки І. Курас, В. Кремінь, П. Кононенко, народні депутати України, ветерани Великої Вітчизняної війни, керівники і учасники змагань ОУН – УПА, голова Всеукраїнського педагогічного товариства ім. Г. Ващенка професор А. Пог- рібний, члени Товариства Івана Огієнка, провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України професор В.Шендеровський, а також ряд професорів Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Українського Вільного Університету та окремих американських вузів, наукових інститутів та вузів України.

      Однією з форм навчально-виховної роботи кафедри є традиційна участь студентів університету в археологічних експедиціях, що було започатковано 1995 р. на підготовчому відділенні. Під час літніх канікул випускники ПВ та студенти УДУХТ (групи з 10 – 12 чоловік) досліджують археологічні пам'ятки півдня України – міст Очакова, Білгорода-Дністровського, Березані. У міжнародній експедиції Інституту археології НАН України і Турецького історичного товариства під керівництвом доцента кафедри С.О. Біляєвої, за сприяння та участю завідувача кафедри професора О.Д. Горбула студенти працюють на археологічних розкопках, готують знахідки до їх подальших досліджень, знайомляться із славетними сторінками історії козацтва, всесвітньо-відомим заповідником "Ольвія", музейними експонатами, що сприяє закріпленню та розширенню теоретичних знань з історії України, української культури, зростанню національної самосвідомості студентської молоді. В різні роки в експедиції брали участь також доцент І.І. Тюрменко, старший викладач С.А. Яременко, асистент Т.І. Ситнік.

      Науково-дослідна робота кафедри підпорядкована вивченню широкого спектра наукових проблем: мало або зовсім не дослідженим сторінкам історії українського народу, діяльності його визначних представників, теорії та історії української культури, розвитку ділової української мови тощо. За матеріалами досліджень в останній період викладачами кафедри опубліковано п'ять монографій, 21 брошуру, 61 наукову статтю.

      На кафедрі активно проводиться робота з підвищення кваліфікації викладачів, зокрема підготовка наукових кадрів через докторантуру, аспірантуру та інститут здобувачів наукового ступеня, надання творчих відпусток, направлення на навчання до інститутів підвищення кваліфікації тощо. Завдяки цьому отримала атестат професора по кафедрі українознавства С.Б. Буравченкова, прийнята до захисту докторська дисертація докторанта І.І. Тюрменко. Під керівництвом та за сприяння доктора історичних наук професора О.Д. Горбула ряд аспірантів та здобувачів успішно захистили дисертації на здобуття вченого ступеня кандидата історичних наук. Серед них: асистенти кафедри В.В. Анісімов, О.В. Векуа, Н.М. Левицька, О.Є. Пилипенко, аспіранти О.С. Козловська, С.В. Кузнецова, А.С. Піддубний, М.В. Шевченко та ін. Плідно працюють над завершенням кандидатських дисертацій шестеро аспірантів та троє здобувачів. Сьогодні на кафедрі практично всі штатні викладачі пройшли через аспірантуру чи докторантуру. Кафедра широко залучає до дослідницької роботи студентів. Це, зокрема, пошукова робота в археологічних експедиціях, державних та газетному архівах, наукових бібліотеках, музеях Києва та інших міст і використання її результатів для підготовки рефератів та повідомлень на засіданнях історичних гуртків, створених на кожному факультеті, доповідей на щорічних студентських наукових та теоретичних конференціях. Лише за останні роки було опубліковано понад 50 матеріалів за доповідями студентів на наукових конференціях по секції українознавства. Кафедрою проведено лише в 1998 – 1999 навч. році 24 студентські теоретичні конференції з актуальних проблем історії України, української державності, суті української національної ідеї, розвитку української культури, мови тощо. Про високий теоретичний рівень НДР кафедри свідчить участь її викладачів в роботі міжнародних та всеукраїнських наукових конференцій. Зокрема міжнародні щорічні науково-практичні конференції "Україна, українці, українознавство" (Київ, 1992 – 1998 рр., професор О.Д. Горбул); Всеукраїнська науково-практична конференція "Українознавство і гуманізація освіти" (Дніпропетровськ, 1993 р., професор О.Д. Горбул, доцент З.І. Заграй); Міжнародна науково-практична конференція "Україна – Греція: досвід дружніх зв'язків та перспективи співробітництва" (1996 р., професор С.Б. Буравченкова, доцент В.О. Колосюк); Міжнародна наукова конференція "Наука і освіта" (Київ, 1997 р., професор О.Д. Горбул); Міжнародна науково- практична конференція "Україна – Греція: історична спадщина і перспективи співробітництва" (Маріуполь, 1999 р., професор С.Б. Буравченкова); "Україна, українці, українознавство на межі тисячоліть" (1999 р., професор О.Д. Горбул, П.А. Рудик, доценти З.І. Заграй, Є.Е. Ко-билянський, аспіранти М.А. Бухальська, С.А. Яременко) тощо.

      Кафедра прагне надати допомогу викладачам кафедр технічних дисциплін щодо розуміння сучасних методологічних підходів до вивчення історії України. На спеціальних кафедрах викладачі українознавства виступають з лекціями і повідомленнями з актуальних проблем історії України, української культури. Так, з актуальних проблем історії України перед викладачами факультетів м'ясо-молочних виробництв, механічного, економіки і менеджменту, технології цукристих речовин виступали професори О.Д. Горбул, С.Б. Буравченкова, з проблем української мови як феномену української духовної культури, її визначальної ролі у розбудові української національної державності на кафедрах інженерної графіки та математики – старший викладач В.П. Лета та ін.

      Кафедра підтримує тісні творчі зв`язки з Інститутом українознавства НАН України та кафедрами Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Інститутом історії України НАН України, Інститутом політичних та етнонаціональних досліджень НАН України та спорідненими кафедрами більшості вищих навчальних закладів України.

 

© 2001 Design by LightGraphics