Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Факультети

  Коледжі,
технікуми та навчально- консультаційні центри

  Інститути

  Центр довузівської пiдготовки

  Перелік кафедр

     Кафедра

  Відділи та служби

  Науково-технічна бібліотека

  Громадські організації

Кафедра iноземної мови загальної підготовки
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Завідувач кафедри - доц. Авраменко Ольга Петрівна
       Телефон:
          міський: 227-98-75
          внутрішній: 8-75
       Електронна пошта: avramen@nuft.edu.ua

     Завідувач лабораторій - Карташова Лариса Вікторівна
       Телефон:
          міський: 221-79-35
          внутрішній: 6-56

     Викладацька
       Телефон:
          міський: 227-92-34
          внутрішній: 2-34


Короткі відомості

Назад

      Кафедра іноземних мов утворена з часу заснування університету і до 1941 р. мала назву "Кафедра німецької мови". З 1944 р. іменується кафедрою іноземних мов.

      Завідувачами кафедри в різні роки були К.К. Таурке, А.М. Васильєва, Л.М. Златоверховнікова, С.С. Барик. З 1968 р. і донині кафедру очолює кандидат філологічних наук, доцент О.П. Авраменко.

      У складі кафедри в різні роки працювали понад 100 викладачів, серед них учасники Великої Вітчизняної війни Л.М. Златоверховнікова, С.С. Ба- рик, О.П. Авраменко, О.М. Волошинова, Р.П. Ступак. Протягом багатьох років в колективі плідно працювали Л.М. Солонько, Н.І. Демченко, Т.Я. Климкова, Т.С. Лойко, Н.І. Панчук, Н.Д. Клюк та ін. Нині в складі кафедри – доценти О.П. Авраменко, Є.С. Смірнова, старші викладачі Р.О. Бузницька, А.Л. Верба, Т.Ф. Цімох, В.В. Логвіновська, Н.М. Гребініченко, Г.О. Ревуцька, О.Б. Соколова, Н.Т. Котляренко, Т.Ю. Годо-ванець, викладачі І.І. Сулима, Л.Ю. Шапран, Н.В. Бурмістенко, Н.І. Мак-сименко, Н.Є. Бескадарова, О.В. Макаренко, Н.Д. Ткаченко, О.В. Ільїна, Н.Г. Третяк, В.В. Хміль, завідувач фонокабінетом Л.В. Палатова.

      Кафедра іноземних мов забезпечує викладання англійської, німецької та французької мов з метою підготовки студента до практичного володіння цими мовами, тобто – вміння читати оригінальну літературу з фаху та участь в усному спілкуванні в обсязі матеріалу, передбаченого програмою. В процесі досягненя цієї мети реалізуються освітні та виховні завдання. Важливим напрямом науково-методичної роботи кафедри є забезпечення навчального процесу сучасними підручниками та посібниками. Протягом останніх десяти років кафедрою видано понад 40 найменувань підручників та навчальних посібників, серед яких: "Англійська мова для інститутів харчової промисловості та торговельно-економічних" ( автори – О.П. Авраменко, Н.О. Скибицька), "Англійська мова для технічних вузів" ( автори – О.П. Авраменко, І.М. Берман, Т.М. Ковбасюк), "Посібник іноземної діалогічної мови за допомогою персонального комп`ютера" ( автор – Л.Г. Стрельникова), методичні вказівки з розмовних тем до практичних занять для студентів усіх спеціальностей, до виконання контрольних робіт студентами-заочниками та ін.

      Викладачами кафедри складені робочі плани з іноземних мов для студентів перших і старших курсів усіх спеціальностей, а також тематичні плани для поглибленого вивчення іноземних мов бакалаврами. Велику увагу приділяють викладачі добору екзаменаційного матеріалу, створенню сценаріїв для навчального телебачення, зокрема таких, як "Україна", "Київ", "Великобританія", "Навчання в університеті", розроблено програми для контролю знань з граматики англійської мови на ЕОМ. У навчальному процесі використовуються ТЗН, комп`ютерні класи, на кафедрі діє лабораторія технічних засобів навчання.

      Всі викладачі кафедри є керівниками науково-дослідної роботи студентів. Щорічно викладачі надають потрібну допомогу студентам у підготовці доповідей іноземними мовами на студентську наукову конференцію та до участі в олімпіадах, конкурсах з іноземних мов. Неодноразово наші студенти посідали призові місця на республіканських і міських конференціях та на студентських конференціях УДУХТ. Наприклад, на 65-й науковій студентській конференції УДУХТ в 1999 р. було заслухано понад 50 доповідей студентів та аспірантів англійською, німецькою та французькою мовами.

      Кафедра також надає допомогу аспірантам та здобувачам університету в підготовці та складанні кандидатського екзамену з іноземної мови. Колектив кафедри здійснює наукову роботу з теми "Проблемне навчання у викладанні іноземних мов". Результатами досліджень колективу стали наукові статті доцентів О.П. Авраменко, Є.С. Смірнової та інших викладачів, виступи на наукових конференціях, підготовка до друку нових навчальних посібників.

      Викладачі кафедри постійно працюють над підвищенням кваліфікації. З 1991 р. більше половини викладачів пройшли перепідготовку на базі навчальних закладів, що готують викладачів іноземних мов: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка та Київський державний лінгвістичний університет (КДЛУ).

      Кафедра іноземних мов, підтримуючи зв`язки з іншими кафедрами університету, надає допомогу студентам і випускникам в знаходженні потрібної інформації в джерелах, що надходять іноземними мовами, проводить консультації під час написання дипломних робіт з їх наступним захистом іноземними мовами.

 

© 2001 Design by LightGraphics