Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Факультети

  Коледжі,
технікуми та навчально- консультаційні центри

  Інститути

  Центр довузівської пiдготовки

  Перелік кафедр

     Кафедра

  Відділи та служби

  Науково-технічна бібліотека

  Громадські організації

Кафедра матерiалознавства i технологiї машинобудування
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Завідувач кафедри - Штефан Євген Васильович
       Телефон:
          міський: 289-92-22
          внутрішній: 4-15

     Завідувач лабораторій - Герасимець Петро Григорович
       Телефон:
          міський: 221-78-32
          внутрішній: 5-39, 6-29

     Викладацька
       Телефон:
          міський: 227-94-47
          внутрішній: 4-47


Короткі відомості

Назад

      Кафедра Матеріалознавства і технології машинобудування була заснована у 1948 р. і до 1972 р. мала назву — Кафедра техно-логії металів.

      З часу створення і до 1980 р. кафедру очолював доктор тех-нічних наук, професор Прейс Г. О. У 1980 – 1992 рр. керівником кафедри був доктор технічних наук, професор Сологуб М. А. З 1992 р. завідувачем кафедри є доктор технічних наук, професор Некоз О. І..

      На кінець 50-х років на кафедрі, вперше в країні, сформував-ся постійний напрямок наукових досліджень – підвищення довго-вічності деталей обладнання харчових виробництв. У 1963 році Прейс Г. О. захистив по цьому напрямку докторську дисертацію, а в 1964 році Сологуб М. А. – кандидатську. Ці роботи заклали підвали-ни дослідження зносостійкості матеріалів в технологічних середови-щах харчових виробництв і підвищення довговічності обладнання цієї галузі. Цей напрямок став основним в бюджетній і господоговір-ній тематиці науково-дослідної роботи кафедри і був широко визна-ний як наукова школа, що діє і сьогодні.

      Протягом багатьох років колектив викладачів кафедри бере участь у підготовці інженерів-механіків харчових виробництв до ін-женерно-технологічної, організаційної, проектно-конструкторської, педагогічної та науково-дослідної діяльності в галузях виробництва і експлуатації машин та апаратів переробних та харчових вироб-ництв.

      Викладачі кафедри, реалізуючи головне завдання, — підготовку висококваліфікованих фахівців, проводять зі студентами заняття з дисциплін — “Матеріалознавство і технологія конструкційних матеріалів”, “Прикладні основи механічної обробки матеріалів”, “Технологія машинобудування”, “Взаємозамінюваність, стандартизація і технічні вимірювання”, “Надійність і довговічність обладнання харчових виробництв”. З студентами механічного факультету викладачі кафедри ведуть курсове проектування і технологічну практику на машинобудівних заводах. Для студентів енергетичного факультету викладачі кафедри проводять заняття з “Матеріалознавства і обробки матеріалів” та “Електротехнічних матеріалів”, а для студентів всіх технологічних спеціальностей — з “Матеріалознавства”.

      Поглибленню знань студентів сприяють існуючі на кафедрі лабораторії з матеріалознавства, технології матеріалів і машинобудування, технічних вимірювань.

      Колектив кафедри приділяє увагу підготовці необхідних підручників, розробці і періодичному поповненню навчальних та навчально-методичних посібників. Протягом останніх 30 років майже єдиним в Україні підручником з технології конструкційних матеріалів був підручник ”Технология конструкционных материалов”, виданий в 6 редакціях, підготовлений авторським колективом кафедри у складі проф.Прейса. Г.О., Сологуба М.А.,

      Некоза О.І., доц. Лазаренка В.К. та Іпатова К.О. На кафедрі також підготовлено і видано підручник “Технология пищевого машиностроения” (проф. Прейс Г.О. та доц. Безикорнов О.І.), навчальні посібники ”Лабораторные работы по технологии материалов” (проф. Сологуб М.А., доц. Ільїн Б.М. та Іпатов К.О.), ”Основи взаємозамінюваності, стандартизації і технічних вимірювань” (доц. Краснопольський М.І.), ”Матеріали теплоенергетичного обладнання” (проф. Сологуб М.А.), підготовлено навчальний посібник “Матеріалознавство” (проф. Некоз О.І., Сологуб М.А., доц. Косенко В.А., к.т.н. Литвиненко О.А., Клюк О.Д.).

      За роки існування на кафедрі підготовлено і успішно захищено 4 докторські (Прейс Г.О., Некоз О.І., Сологуб М.А., Сухенко Ю.Г.) і близько 30 кандидатських дисертацій, опубліковано понад 600 робіт, в тому числі найбільш значні монографії: ”Износостойкость металлов” – 1960р. (Лазаренко В.К., Прейс Г.А.), ”Повышение износостойкости деталей оборудования предприятий пищевой промышленности” – 1961р. (Прейс Г.А.), ”Повышение износостойкости деталей оборудования сахарных заводов” – 1966р. (Прейс Г.А., Сологуб Н.А.), ”Повышение износостойкости оборудования пищевой промышленности” – 1979р. (Прейс Г.А., Сологуб Н.А., Некоз А.И.), ”Повышение долговечности оборудования пищевой промышленности” – 1989р. (Сологуб Н.А., Прейс Г.А. и др.), ”Технологічні методи забезпечення довговічності обладнання харчової промисловості” – 1993р. (Сухенко Ю.Г., Некоз О.І., Стечишин М.С.), “Формування зносостійких евтектичних покриттів концентрованими джерелами енергії” – 1997р. (Сухенко Ю.Г. та ін.), “Структуроутворення та формування триботехнічних властивостей евтектичних покриттів “ – 1997р. (Сухенко Ю.Г. та ін.), “Кавітаційні пристрої в харчовій, переробній та фармацевтичній промисловості” – 1999р. (Литвиненко О.А., Некоз О.І. та ін.); одержано більше 50 авторських свідоцтв і патентів в галузі створення нових конструкцій технологічного обладнання, технології зміцнювальних покриттів, випробувальної техніки (доц. Сухенко Ю.Г.)

      Результати наукових досліджень використовуються в промисловості. Зокрема, це стосується підвищення надійності і довговічності відцентрових насосів (професори Некоз О.І., Сологуб М.А., доц. Слинько О.І.), різальних комплектів для м’ясо-переробної промисловості (доц. Білий В.І., проф. Некоз О.І.), значні досягнення одержані в галузі технології зміцнювальних покриттів (проф. Некоз О.І., доц. Сухенко Ю.Г.), створення нових зносостійких порошкових матеріалів (доц. Косенко В.А.). На ряді підприємств України за участю і під керівництвом співробітників кафедри доцентів Сухенко Ю.Г. та Слинько О.І. створені дільниці відновлення і поверхневого газотермічного зміцнення деталей обладнання. В останні роки на кафедрі ведеться інтенсивна робота в напрямку розробки і вдосконалення кавітаційних апаратів в харчовій промисловості, за результатами якої одержано близько 20 патентів України, Росії, Європейський патент на ”Спосіб одержання вільнодисперсної системи і пристрій для його здійснення” і захищена кандидатська дисертація Литвиненка О.А..

      Результати наукових досліджень впроваджені в промисловість з суттєвим економічним ефектом.

      В 1971р. кафедрою засновано видання міжвідомчого республіканського науково-технічного збірника ”Проблеми тертя та зношування”, і до 1998р. було видано 44 випуски. В 1999р. засновано щоквартальний науковий журнал “Проблеми надійності ефективності і довговічності технологічного обладнання”.

      Кафедра підтримує наукові зв’язки з спорідненими кафедрами Міжнародного університету цивільної авіації (Київ), Національного технічного університету України ”КПІ”, Інститутом проблем матеріалознавства НАН України, Технологічним університетом Поділля (м. Хмельницький), Санкт-Петербурзським університетом водного транспорту (Росія), Білостоцькою та Люблінською політехніками (Польща). В Центральному університеті Куби працювали проф. Сологуб М.А. і доц. Слинько О.І. Закінчив аспірантуру при кафедрі і захистив дисертацію викладач Білостоцької політехніки Здзислав Кондрат.

      Співробітники кафедри брали активну участь в багатьох (близько 30) республіканських та міжнародних наукових конференціях, семінарах, в Києві, Харкові, Львові, Одесі, Чернігові, Челябінську, Ташкенті та ін., входили до складу їх оргкомітетів.

      В 1997р. проф. Некоз О.І. і асист. Литвиненко О.А. виступали з доповідями на VІІ симпозіумі ім. проф. Канафойського Ч. (м. Плоцьк, Польща), в 1998р. — на VІІІ науково-технічній конференції Білостоцької політехніки. Доповідь проф. Некоза О.І. в співавторстві з проф. Пушанком М.М. і доц. Штефаном Є.В. на цій конференції опублікована в наукових працях Білостоцької політехніки.

      Процеси перебудови і державотворення значно підвищили вимоги до якості підготовки інженерів- механіків. Вимоги кваліфікаційних характеристик до знань, вмінь і навичок бакалаврів, спеціалістів і магістрів вимагають фундаменталізації і профілізації дисциплін. Суттєво зросли вимоги до практичного використання набутих знань, уміння застосувати їх в умовах переходу до ринкових відносин.

      Перехід до ступеневої підготовки викликав необхідність докласти значних зусиль з боку викладачів для своєчасного створення нових навчальних планів та робочих програм дисциплін.

      Багато студентів, які стали потім науковцями і викладачами УДУХТ, розпочали свою наукову діяльність в студентському науковому гуртку кафедри, який працює з 1953 р. (проф. Сторіжко Й.І., проф. Некоз О.І., проф. Гавва О.М., доц. Білий В.І., доц. Доценко Н.М., к. т. н. асист. Литвиненко О.А., асист. Дзюб О.Г., асист. Клюк О.Д. та ін.). Наукові роботи студентів під керівництвом професорів Некоза О.І. і Сологуба М.А., доц. Новицького О.Є. та ін. неодноразово завойовували призові місця в конкурсах студентських наукових робіт.

      Інтенсивну навчально-методичну і наукову діяльність кафедра поєднує з активною виховною роботою студентів. Тривалий час наставниками академічних груп на механічному факультеті працівали і працюють проф. Некоз О.І., доценти Слинько О.І., Кадомський С.В., Косенко В.А., Новицький О.Є., асист. Клюк О.Д. та ін.

      Співробітники кафедри беруть активну участь в громадському житті університету. Проф. Сологуб М.А. обирався головою місцевкому. Проф. Некоз О.І. тривалий час очолював раду Студентського наукового товариства.

      На кафедрі працюють: професори д.т.н. Некоз О.І. і Сологуб М.А., доценти к.т.н. Краснопольський М.І., Слинько О.І., Сухенко Ю.Г., Косенко В.А., Кадомський С.В., Новицький О.Є., асистенти Клюк О.Д., Дзюб О.Г., к.т.н. Литвиненко О.А., науковий співробітник к.т.н. Білий В.І.

      Навчально - методичне забезпечення учбового процесу здійснюють завідувач лабораторії Герасимець П.Г., ст.лаборант Перков Д.О.,уч.майстер Кобзаренко Н.О., лаборант Чехун В.М.

 

© 2001 Design by LightGraphics