Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Перелік факультетів

     Факультет

  Коледжі,
технікуми та навчально- консультаційні центри

  Інститути

  Кафедри

  Відділи та служби

  Науково-технічна бібліотека

  Громадські організації

Факультет технологiї м'ясо-молочних виробництв
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Декан - доц. Гончаров Георгій Іванович
       Телефон:
          міський: 289-62-55
          внутрішній: 3-25

     Заступник декана - доц. Вовкодав Іван Пилипович
       Телефон:
          міський: 227-97-82

     Заступник декана - доц. Слободян Ольга Петрівна
       Телефон:
          міський: 227-97-94
          внутрішній: 7-94


Короткі відомості

Назад

      В 1965 р. рішенням Міністерства вищої і середньої спеціальної освіти СРСР за сприяння Міністерства м`ясної і молочної промисловості України вперше в Українi було відкрито підготовку фахівців зі спеціальностей "Технологія м`яса і м`ясних продуктів" і "Технології молока і молочних продуктів". Перший прийом студентів в кількості 100 чоловік відбувся в серпні 1965 р. на факультеті технології бродильних виробництв, а наступного року на кожну спеціальність було прийнято по 60 чоловік. У 1966 р. створено факультет технології м`ясо-молочних виробництв, який очолив кандидат технічних наук, доцент В.М. Половко. За роки існування факультет послідовно очолювали доценти Т.А. Борода (1970 – 1978 рр.), М.М. Клименко (1978 – 1983 рр.), В.К. Заремба (1983 – 1987 рр.), С.І. Шульга (1987 – 1989 рр.). В 1989 р. деканом факультету став доцент Г.І. Гончаров. В 1967 р. на факультеті створена загальна для двох спеціальностей профілююча випускова кафедра технології та обладнання виробництв м`ясної і молочної промисловості під керівництвом доктора технічних наук, професора Г.В. Твердохліб, а через рік з неї було відокремлено кафедри технології і обладнання підприємств молочної промисловості, завідувачем якої залишилась професор Г.В.Твердохліб, і технології та обладнання підприємств м`ясної промисловості, завідувачем якої було призначено кандидата технічних наук, доцента М.Г. Тульчевського.

      У різні роки до складу факультету, крім випускових, входили кафедри органічної хімії, інженерної графіки і нарисної геометрії, філософії та наукового комунізму, економіки, іноземних мов.

      Нині до складу факультету входять дві випускові кафедри – технології м`яса, м`ясних і олієжирових продуктів ( до 1999 р. кафедра технології м`яса і м`ясних продуктів ) і технології молока і молочних продуктів, а також кафедри загальної і неорганічної хімії, вищої математики, охорони праці і цивільної оборони, фізичного виховання.

      У перші роки діяльності основні зусилля деканату і профілюючих кафедр були спрямовані на створення навчально-лабораторної і виробничої бази, на добір, розстановку і виховання науково-педагогічних кадрів, підготовку навчально-методичної літератури, лекційних курсів з профілюючих дисциплін, розгортання НДР. З цією метою для роботи на кафедрах факультету були запрошені провідні вчені науково-дослідних інститутів і вищих навчальних закладів міст Києва, Полтави, Угліча, Астрахані тощо. Випускові кафедри розпочали підготовку науково-педагогічних кадрів із числа випускників факультету через аспірантуру. Після захисту кандидатських дисертацій на випускових кафедрах працюють доценти Г.І. Гончаров, В.С. Гуц, Л.В. Баль, І.І. Кишенько, Т.А. Скорченко, асистенти В.М. Пасічний, Н.М. Ющенко. Кафедри факультету проводять велику роботу щодо зміцнення зв`язків з виробництвом. Цьому сприяє створення навчально- науково-виробничих об`єднань " Київм`ясо " ( 1977 р.) і "Київмолоко" ( 1978 р.), що стало підставою для відкриття філій випускових кафедр на київських м`ясокомбінаті та міськмолзаводі № 1. У філіях успішно проводяться не тільки навчальні заняття зі студентами в умовах виробництва, а й науково- дослідна робота.

      У 1993 р. на факультеті відкрито нову спеціальність " Технологія жирів і жирозамінників ". Організацію навчального процесу і підготовку фахівців з цієї спеціальності було покладено на кафедру технології м`яса і м`ясопродуктів. Нині факультет є провідним в підготовці спеціалістів для м`ясної, молочної і олієжирової галузей промисловості України. З роками зміцнювалась матеріально-технічна база факультету. Після зведення нового лабораторного корпусу в 1982 р. кафедри факультету і деканат отримали нові приміщення. На кафедрах функціонують навчальні та науково-дослідні лабораторії, більшість яких оснащена сучасним обладнанням і приладами.

      Підготовка інженерів-технологів здійснюється за навчальними планами, які постійно удосконалюються. Згідно з вимогами переходу вищої школи на багатоступеневу освіту з 1994 р. на факультеті ведеться підготовка бакалаврів, спеціалістів і магістрів, для чого розроблені й реалізуються нові навчальні плани, розраховані на чотири, п`ять і шість років навчання. Перший випуск бакалаврів відбувся у 1998 р., а спеціалістів і магістрів – у 1999 р. Всі спеціальності факультету атестовані за IV рівнем акредитації. З метою посилення теоретичної та професійно-практичної підготовки фахівців, відповідності їх знань сучасному рівню науки і техніки робочі програми загальнонаукових і загальноінженерних дисциплін переглянуті та доповнені в напрямі їх профілізації, а спеціальних дисципліних – у напрямі фундаменталізації.

      Важливе місце в діяльності факультету належить методичному забезпеченню навчального процесу. На виконання ст. 10 Конституції України кафедри відповідно до планів готують і видають навчально-методичні матеріали, посібники тільки державною мовою.

      У навчальному процесі на факультеті широко використовуються технічні засоби навчання, методи активного навчання, комп`ютерна техніка. Комп`ютерний центр факультету, який об`єднує комп`ютерні класи кафедр, налічує понад 40 сучасних персональних комп`ютерів. Орієнтуючись на концепцію розвитку комп`ютеризації навчального процесу, кафедри факультету проводять роботу із створення бібліотеки баз даних та прикладних розрахункових програм.

      Якість підготовки майбутніх фахівців на факультеті залежить від рівня організації навчального процесу і самостійної роботи студентів. Індивідуальний підхід, рубіжні контролі знань студентів дають можливість підтримувати показники успішності на рівні 92 – 96 %, що є одним з найкращих показників в університеті.

      Факультет пишається своїми вихованцями – відмінниками, іменними стипендіатами. У 1970 р. на факультеті була затверджена іменна стипендія, яка щорічно призначалася за відмінні успіхи в навчанні, активну участь у науково-дослідній і громадській роботі. Вперше іменна стипендія була призначена випускниці 1971 р. Л. Бабюк. Першим стипендіатом стипендії Президента України в університеті став студент нашого факультету С. Шульга (випуск 1997 р.). У подальшому ця стипендія призначалась О. Ярунченко (випуск 1998 р.) і О. Дмитровській (випуск 1999 р.). Випускники факультету отримують глибокі теоретичні знання, міцні професійно-виробничі навички, що дає їм можливість успішно вирішувати проблеми сучасного виробництва. З року в рік покращується виконання дипломних проектів, які все більше відрізняються новизною розробок. Майже всі дипломні проекти містять розділ науково-дослідної роботи, що є свідченням готовності випускників факультету не тільки успішно керувати виробничим процесом на виробництві, а й вести науковий пошук. Під час виконання курсових і дипломних проектів і робіт студентами широко використовуються персональні комп`ютери.

      Нині на факультеті навчається близько 700 студентів з усіх куточків України.

      За роки існування факультет здійснив 30 випусків і підготував 3327 молодих спеціалістів для м`ясної, молочної і олієжирової промисловості, з яких 92 % захистили дипломні проекти і (роботи) на "відмінно" і "добре". Майже 15 % випускників отримали дипломи з відзнакою. Вихованці факультету працюють в Україні та поза її межами, в республіках СНД і далекому зарубіжжі, на виробництві, в науково-дослідних, проектних організаціях, вищих навчальних закладах, державних органах тощо. Кращі з них продовжують навчання в аспірантурі. Багато випускників факультету працюють сьогодні в УДУХТ, а саме декан факультету доцент Г.І. Гончаров, завідувач кафедри професор О.Г. Мазуренко, доценти О.О. Воронцов, Л.С. Воловик, І.І. Кишенько, Л.В. Баль, О.В. Грек, О.В. Подаревська, старші викладачі О.О. Буша, Н.В. Білоус, С.В. Бородай, асистенти В.М. Пасічний, О.Л. Кравченко. На факультеті вдало поєднується навчальний процес і наукові дослідження студентів. Студенти факультету – обов`язкові учасники наукового студентського товариства, щорічних наукових студентських конференцій УДУХТ та інших заходів. За роки існування факультет неодноразово посідав призові місця за підсумками конкурсів на кращу організацію науково-дослідної роботи.

      Кращі з кращих студенти після закінчення ІІ курсу направлялись для продовження навчання за кордон. Так, у 1974 р. студент Є. Євланов , а в 1976 р. студентка Л. Приходько навчалися в Болгарії (м. Пловдів), де успішно опанували вузівську програму. У жовтні 1972 р. учасницею Першого Всесоюзного зльоту студентів у Москві від колективу КТІХП була студентка факультету ТММ відмінниця навчання, випускниця 1974 р. Г. Олієвська, яка за відмінні показники в навчанні та громадському житті була нагороджена ювілейною медаллю "За доблестный труд".

      Важливою складовою підготовки кваліфікованих спеціалістів на факультеті є виховна робота з студентами, координацію якої покладено на заступника декана з виховної роботи доцента О.С. Припіка. Важливу роль у системі виховання відіграють наставники академгруп, які проводять обговорення результатів рубіжних контролів і екзаменаційних сесій, організовують екскурсії на підприємства харчової промисловості, колективні походи в музеї і театри, допомагають вирішувати побутові проблеми в гуртожитку тощо.

      Надійним помічником керівництва факультету є студентське самоврядування, яке бере початок з громадського студентського деканату, (1972 р.) і є важливим фактором підвищення відповідальності, дисципліни і трудового виховання студентської молоді. Рада студентського самоврядування діє в тісному контакті з наставниками академгруп, деканатом, профспілковою організацією, керівництвом студмістечка. Ініціативні й енергійні студентки факультету Л. Донець і Н. Гірка протягом чотирьох років працювали на посаді коменданта гуртожитку. Нині Раду студентського самоврядування очолює студент В. Ящук. Сьогодні на шести кафедрах факультету навчально-виховну і науково- дослідну роботу проводять 104 викладачі, серед яких 10 докторів наук, професорів. 70 % професорсько-викладацького складу мають наукові ступені й звання. Переважна більшість викладачів – досвідчені педагоги і наставники молоді.

      При кафедрі вищої математики функціонує аспірантура, а при випускових кафедрах – аспірантура і докторантура. За роки існування факультету його співробітники підготували і захистили 14 докторських і понад 50 кандидатських дисертацій.

      Наукові розробки кафедр спрямовані на забезпечення виконання пріоритетних напрямів, пов`язаних з виробництвом нових харчових продуктів лікувально-профілактичної дії, розробленням ресурсо-енергоощадних технологій та високоефективного обладнання. Результати НДР, що проводиться в рамках держбюджетної та госпдоговірної тематики, активно впроваджуються у виробництво.

      Викладачі факультету широко представляють факультетську науку на різного рівня виставках і наукових форумах. Так, доцент Н.М. Цимбалова була учасником міжнародних конгресів працівників м`ясної промисловості в США і Канаді ( 1971,1972 рр. ), доцент М.Г. Тульчевський брав участь у Європейському конгресі наукових працівників м`ясної промисловості в Будапешті ( 1979 р. ), професор О.М. Шалигіна і доцент В.О. Ромоданова були учасниками Міжнародного конгресу молочників в Канаді (1982 р.). За цикл робіт, пов`язаних з розробленням і впровадженням новітніх технологій продуктів харчування, ряд науковців факультету удостоєно державних премій України в галузі науки і техніки. Серед них старший науковий співробітник М.І. Бризгін, старший викладач, кандидат біологічних наук М.С. Портнова, старші наукові співробітники, кандидати наук Н.Г. Кононович і Г.П. Дмитровська.

      Кафедри факультету підтримують тісні зв`язки з провідними вищими закладами освіти і науково-дослідними установами. Серед них інститут молока і м`яса УААН, Одеська державна академія харчових технологій, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Харківський державний політехнічний університет, Інститут мікробіології та вірусології НАН України, Інститут теоретичної теплофізики НАН України, Інститут геронтології МОЗ України, Московський державний університет прикладної біотехнології (Російська Федерація) та багато інших.

      Викладачі ряду кафедр факультету брали участь у підготовці фахівців у навчальних закладах ряду держав Азії, Африки і Латинської Америки. Зокрема, старший викладач С.В. Бородай читав лекції в Ташкентському політехнічному інституті (Узбекистан), доцент І.П. Побиванець працював завідувачем кафедри вищої математики Алжирського національного інституту нафти, газу і хімії. Кафедрою вищої математики Національної школи інженерів республіки Малі у 1974 – 1978 рр. керував доцент В.В. Крочук, викладачем-консультантом у Національному інженерному університеті м. Манагуа ( Нікарагуа ) працював доцент О.С. Припік. З дня заснування на факультеті працювали ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій доценти М.Г. Тульчевський, В.М. Половко, М.М. Поляченко, П.С. Матвієнко, В.С. Фурс, Ф.С. Соколов, С.В. Трачук, В.Н. Чигарьов, Є.М. Головєнцов, Т.Ф. Горб, М.М. Яцюк, старший викладач В.М. Вергелесов, старший науковий співробітник М.І. Бризгін, асистент І.Г. Богдан, старший викладач М.В. Степанченко, завідувач лабораторії О.М. Кононенко, навчальний майстер Ф.І. Лукашов та учасники трудового фронту доценти Т.А. Борода, Л.І. Авдєєва, Г.М. Сергєєва, М.Т. Ральчук та ін. Змістовним і повнокровним життям живе студентська молодь факультету. У 70 – 80-х роках студенти виїздили на будови Далекого Сходу, Тюмені, Казахстану, працювали провідниками на залізниці, піонервожатими в піонерських таборах, на будівництві гуртожитків і навчальних корпусів університету, на збиранні врожаю.

      Гармонійному розвитку студентства сприяє їх активна участь у художній самодіяльності та спортивних заходах, де факультет займає провідні позиції серед інших факультетів університету. На факультеті в різні роки навчалися майстер спорту з фехтування В. Ардерихін, майстер спорту з водного поло Ю. Сидоренко, чемпіон Києва з гирьового спорту, майстер спорту С. Хімій , кандидат в майстри спорту з шахів В. Песоцький та ін. Факультетські команди з волейболу, баскетболу неодноразово завойовували кубок першості КТІХП. Футбольна команда факультету за переможну гру була нагороджена м`ячем з автографами гравців футбольної команди "Динамо" (Київ).

      Серед студентів факультету багато талановитих музикантів, співаків, танцюристів. Свій внесок в розвиток художньої самодіяльності зробили студенти П. Щербонос, З. Назаренко, М. Березанський, І. Франт, В. Мельник, А. Ящук, Б. Богазов, Н. Ковашова, О. Голуб, А. Маркова, О. Ратушна, В. Булах, Г. Поліщук, В. Лубко, Ю. Путинець, Ю. Мозгова та багато інших. Студенти факультету неодноразово брали участь в міських і республіканських оглядах художньої самодіяльності, де займали призові місця, були лауреатами конкурсів.

      На факультеті працює згуртований колектив науково-педагогічних працівників, здатний вирішувати поставлені часом завдання.

 

© 2001 Design by LightGraphics