This version of the page http://ukrpress.bol.bg/com-bolShypka04.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-21. The original page over time could change.
БОЛГАРО-УКРАЇНСЬКI ВIСТI
БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 

ТУРОПЕРАТОР
ВIДПОЧИНОК В БОЛГАРIЇ
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.
ЛАСКАВО ПРОСИМО В БОЛГАРIЮ!>>>

ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL


"ТОЛОКА"
ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.(02) 772986

Фирма "ТОЛОКА" - издател на "БУВести", предлага на своите читатели в България седмичен дайджест на украинската преса "УКРАЇНА прес" (материалите са предимно на руски език, по-малко - на украински).
Това са 25-30 стр. с информацията от Украйна за изминала седмица. Бюлетинът се разпространява само по E-mail.
Цената на един брой е 3 лв.

Абонамент:
1 месец - 12 лв.
3 месеца - 35 лв.
6 месеца - 75 лв.
12 месеца - 150 лв.
За справки: гр.София, тел./факс (02) 772986






 

 

 

 

 



Реклама в "БУВести"
ЦЪРКОВНА УТВАР

Iдеї
БОЛГАРИ ПРОТИ ПАМ'ЯТНИКА ТУРЕЦЬКИМ ВОЯКАМ НА ШИПЦІ
Софія, 26 червня 2004.- "Збудувати пам'ятник туркам на Шипці - це скандал!" - стверджує переважна більшість болгар, яких протягом останніх днів постійно анкетують репортери тутешніх мас-медіа. Для болгар вершина Шипка є символом героїзму і перемоги у російсько-турецькій війні 1877-1878 рр., символом Визволення від п'ятивікового османського ярма. Там загинуло 3100 солдат та офіцеров російської армії і 535 болгарських ополченців. Втрати турецького війська - 8200 осіб. До речі, в тій війні втрати царської Росії склали майже 20 тис., а Туреччини - 14 тис.
I раптом - ось така ідея! Її автором є Здравко Зафіров - заступник мера Пловдіва, один з діячів Комітету солдатських пам'ятників (він був заступником міністра оборони у попередньому уряді Союзу демократичних сил). Пан Зафіров стверджує, що у задумі збудувати обеліск полеглим турецьким воякам немає нічого скандального. "Ми хочемо встановити пам'ятник нашим воїнам, які загинули при штурмі турецької фортеці Едірне (Одрін) у 1913 році,- каже Здравко Зафіров.- Там полягло 1500 болгар". I щоби реалізувати це, турецькі дипломати, мовляв, натякнули, що було б добре, якби і в Болгарії з'явився пам'ятник туркам. Окрім того, на переконання Зафірова, Болгарія і Туреччина є членами НАТО, себто йдеться про інший світ, що відрізняється від османської доби, і треба поважати історію, традиції і культуру іншої держави. Приблизно таку ж думку висловлює полковник Петко Йотов - директор Державного війсково-історичного музею. "Треба дивитися в майбутнє, - каже він.- А Туреччина є чи не найкращим нашим сусідом".
Громадська думка в Болгарії, безумовно, наразі проти ідеї побудови обеліска туркам. Проти і деякі політичні формації, зокрема, крайні праві та лівиця. Мовчать лідери правлячого Руху "Сімеон II та правого Союзу демократичних сил. Мовчить і Ахмед Доган - голова турецького Руху за права та свободи. Однак його мовчання є зрозумілим. До речі, ця формація є коаліційним партнером "Сімеона II" і завдяки її депутатам у парламенті є проурядова більшість. Без її підтримки уряд Сімеона Сакс-Кобургготського довго не протримається.
Тому деякі аналіти вважають, що пам'ятник турецьким воякам в Болгарії збудують. Може, не зараз, а дещо пізніше, коли пристрасті втихомиряться. Може, не на Шипці, а в якомусь іншому місці. Збудують навіть попри громадську думку. Бо Болгарія є членом об'єднаної Європи і має грати за правилами, які формує Брюссель.(БУВісті)

НАША ДОВІДКА: Болгари в Болгарії є титульною нацією. Зараз вони нараховують 6,661 млн., або 83,6% населення. Друга за чисельністю громада - турецька, становить 758 тис., або 9,4%, третя - циганська, 366 тис., або 4,6%. Інші етнічні групи охоплюють 122 тис. чол. (1,5%), не визначилися - 68 тис. (0,8%). Загалом населення Болгарії - майже 8 млн.






Dr.EMIL BENATOV &
PARTNERS

ЗАЩИТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ


УКРАЇНЦI У: БЕЛАРУСI, РУМУНІЇ, РОСII, СЕРБIЇ
УКРАИНЦИТЕ ПО СВЕТА

Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС