This version of the page http://iatp.org.ua/veronika/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-18. The original page over time could change.
Remembering America Вероніка Самойленко
 
  Спогади про Америку.

 
Участь у  “Community Connection Program” стала шансом отримати власний досвід сприйняття Америки. Прочитані ще в шкільні та студентські роки книжки Марка Твена, Джека Лондона, Теодора Драйзера, оповідання та нариси Ернеста Хемінгуея з історії формування американського суспільства, різноманітна інформація з мас-медіа та поодинокі спілкування з американцями, що перебували в Україні, давали підставу сподіватись, що американська культура, економіка та етнос певною мірою знайомі, хоча й не за сласними враженнями. Очікувань було багато. І вражень також. І від вражаючої подібності природи штата Iowa до нашої, української, і від схожого на парк  мітечка Newton, в якому провела незабутній місяць в гостинній сім`ї  Mary Jo та Carroll Bennett,і відвідування індіанського поселення Meskwakiі, і від поїздки до  містечка Pella,, де голандські поселенці традиційно організовують Tulip Time Festival,  і від національної кухні в німецькій комуні в Amana,  і від вистави “Севільського цирульніка” в Des Moines Metro Opera, а ще були яскраві враження від кінських перегонів в Prairie Meadows та шоу з імітатором легендарного Елвіса Престлі, і  відвідування Knoxville Raceway, і концерт популярного джазового виконавця Harry Connick з його Big Band в Stephen Auditorium в місті Ames, і вражаюча поіздка до Chicago в період Дня Незалежності…
Так, то все яскраві враження про Америку, але під час спілкування з мешканцями Newton і під час фестиваля на кращий сад в місті, і на святі місцевої газети, і  в якості гостя на засіданні місцевого Rotary Clad, де обговорювалось питання заснування притулку для тварин, і при годуванні білок та птахів разом з колективом Maytag Dairy Farms під час стажування, де люди подбали про спеціальні кормушки, словом, протягом більшої частини перебування в Америці прийшло розуміння, що Америка – то, перш за все, люди, з їх відношенням до своєї сім`ї, оточуючих, природи, міста, країни,  а вже потім  все те, що створено цими  людьми. 

Очікуючи різноманітні враження від перебування в цій країні, аж ніяк не сподівалась знайти тут те, за чим так сумувала останні роки в Україні – безкоросливі доброзичливі відношення і сприйняття людини як самоцінності. 
Я не ідеалізую власне сприйняття цієї країни від тимчасового перебування. Америка досить неодноманітна. Нарпиклад, Iowa з його низьким кримінальним рівнем має зовсім іншу енергетику, ніж Chicagо, де разом із святковим настроєм, що був співзвучний настрою пересічних громадян під час Фестивалю Квітів напередодні Independence Day, все ж таки відчувалась напруженість життя  мегаполісу, а заглибившись не так вже й далеко від центру міста в квартали з темношкірими мешканцями, іноді відчувався острах можливої агресії без певного приводу з боку  молодиків на підпитку. Та варто було обрати інший напрямок прогулянки і через чотири-п`ять кварталів ближче до Financial District, чи ближче до Michigan Avenue, і знов потрапляєш в атмосферу свята з його вечірніми півгодинними салютами і посмішками. 
Так, то все одна країна в її різноманітних проявах  і те, яким боком вона відкриється, залежить від тебе, твого вибору.
Забезпечене багатьма чинниками право вільного вибору, на якому американці постійно наголошують, – це можливість  впливати на перебіг життя свого і суспільства на певному рівні, але й прийняття на себе обов`язків і відповідальності за свій вибір. Ілюстрацією цьому було голосування, що проходило в штаті Iowa з приводу зменшення рівня місцевих податків. Люди самі вирішували, скільки вони готові платити на суспільні соціальні програми й потреби свого штату. Символом самоврядування в пам`яті лишились будівлі Capitol Building, чи, так звані, County Courthouse, які побудовані на центральних площах міст й містечок.

Хотілося, щоб і тут, в Україні, люди потроху навчились відчувати своє право вибору, користуватись ним. А головне – виявляти й реалізовувати свою доброту, повернули б такі не чужі нашим душам цінності людяності й  позитивної творчості.
Хотялося б знайти однодумців і разом з ними почати з невеличкого, але конкретного кроку – проекту, що розрахований на розкриття дитячої творчості та молодіжної ініціативи. Мета проекту – організувати можливість для дітей та молоді внести свою частку добра для таких же як вони, реалізуватися в доброчинній справі.
Кортка схема проекту:
В дитячих садках, інтернатах, між бажаючими серед дитячих письменників, школярами, батьками,  всіма бажаючими оголосити конкурс на казки, пісні, вірші для дітей, що формували б світогляд дитини з боку добра й позитивного світосприйняття. Головне в конкурсі не призи, яких може взагалі не бути, а те, що з кращих творів записуються аудіоматеріали (касети, СD), які б за ролями озвучували майбутні артисти з училищ культури й театральні діячи ( за домовленостю з педколективами таких учбових закладів це могло б бути і якості уроків артистичної майстерності), а також самі діти. Ці аудіозаписи надавалися б потім безкоштовно тим же інтернатам, дитячим будинкам, державним дитячим закладам, до дитячих лікарень та сліпим дітям, яким так невистачає відчуття казки в житті.
Якщо цей крок реалізується якомога більшим колом учасників проекту, можливо, люди будуть робити інші кроки до майбутнього, створюваного власними руками.
 

 


 
<< 
Традиційні суботні ярмарки сільгоспродукції та народних майстрів - розвага і для дорослих, і для малечі.

>>
Чікаго, "День Квітів" (напередодні Дня Незалежності). 

Capitol Building - як символ самоврядування
Індіанці - невід'ємна частка сучасної Америкик, її рівноправна грона. Історію свого народу вони зберігають і поважають.

Цей веб-сайт розміщений в Інтернет безкоштовно за підтримки Програми розширення доступу та навчань в Інтернет (IATP). Програма розширення доступу та навчань в Інтернет (ІАТР) - це проект Бюро в справах освіти та культури (ЕСА) Держдепартамента США, який фінансується в рамках Акту на підтримку свободи (FSA). ІАТР адмініструється Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).