Подія “Дня”

Головний редактор газети "День" Лариса Івшина відповідає на запитання читачів російського сайту   www.inosmi.ru   (повна версія);
Акція "Дня"

 
VIII міжнародний фотоконкурс
 
Фотовиставка газети "День"
WEEKLY DIGEST
  • Редакція
  • Рекламодавцям
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№137, четвер, 29 липня 1999

   понеділок, 18 вересня 2006 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а сторінка
День України
День планети
Подробиці
Економіка
Суспільство
Культура
Тайм-аут
Сторінка головного редактора
День-"net"
ПОТРІБНА ДОПОМОГА
Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка 2006 року
ТОП-"net"
Літературний журнал
Перемога "Дня" в Євросуді
Гості "Дня"
Бібліотека "Дня"
Віртуальний музей
Фотоконкурси "Дня"
Автори "Дня"
Головні теми
  Пошук
Розширений пошук
  Архів "Дня"
липень 1999
Пн 
5
12
19
26
Вт 
6
13
20
27
Ср 
7
14
21
28
Чт
1
8
15
22
29
Пт
2
9
16
23
30
Сб
3
10
17
24
31
Нд
4
11
18
25
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чи вважаєте ви безпечним для себе користування громадським транспортом?





результатиархів опитувань
  Погода в Україні

Сьогодні

 

Київ  вдень...........  +21............+23

          вночі............   +7..............+9

  Курси валют

Офіційний курс гривні щодо
іноземних валют

 

100 доларів США    505.0000

100 євро                  640.0875

10  рублів Росії        1.8867

 
Російською
1-а сторінка
  версія для друку

Запрошення до «гри за правилами»

Кучма та Симоненко поки залишили без відповіді


  Тетяна КОРОБОВА, «День»


ФОТО ВОЛОДИМИРА РАСНЕРА / «День»


УГОДУ «ПРО ДОТРИМАННЯ ОСНОВНИХ ПРИНЦИПІВ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ (УГОДУ ПРО ЧЕСНІ ВИБОРИ)» ВЧОРА ПІДПИСАЛИ ТРИ КАНДИДАТИ В ПРЕЗИДЕНТИ — ЄВГЕН МАРЧУК, ОЛЕКСАНДР МОРОЗ ТА ОЛЕКСАНДР ТКАЧЕНКО

У політичному житті країни сталася подія, якої не могло бути в нормальній країні з усталеною демократією. Але те, що вона сталася в країні з яскраво вираженими ознаками поліцейщини, що насувається, — хороший знак, котрий дає надію. Кандидати в президенти Євген Марчук, Олександр Мороз і Олександр Ткаченко підписали угоду про чесні вибори. Петро Симоненко, за оприлюдненою інформацією, був відсутній з об'єктивних причин.

В угоді говориться: «Ми, кандидати в президенти України, усвідомлюючи історичну важливість моменту, який переживає наша країна, й значення для подальшої долі української держави подій, що відбуваються в зв'язку з президентськими виборами 1999 року, незважаючи на різницю в поглядах, політичних переконаннях і передвиборних програмах, дотримуючись принципів Честі, Совісті й Порядності, поважаючи гідність, права й свободи кожного громадянина, визнаючи право кожної людини на достовірну інформацію, прагнучи створити атмосферу вільного, свідомого вибору та його реалізації, складаємо цю угоду про чесні вибори й беремо на себе такі зобов'язання».

Якщо спростити, то далі підписанти обіцяють: дотримуватися виборчих законів і Конституції, не застосовувати один проти одного брудних методів боротьби, не лізти в особисте життя суперників та їхніх рідних, виключити насильство, обман, погрози, підкуп у роботі з виборцями, покласти край будь-яким спробам залучити до організації виборчої кампанії кримінальні структури, допомагати один одному в організації громадського контролю за ходом виборчої кампанії, цивілізовано працювати з засобами масової інформації, домагатися прямого теле- та радіоефіру для дебатів усіх кандидатів... Ця угода відкрита для підписання всіма кандидатами в президенти України.

Сенс підписаного документа, можливо, не до кінця зрозумілий міжнародній громадськості, яка не живе в умовах «африканської демократії». Але спеціальна парламентська комісія Єльяшкевича, на засіданні якої й пройшло підписання угоди, запросила представників посольств (країн «сімки» плюс Росія), ООН, ОБСЄ з правильним прицілом: коли кандидати наводили приклади переслідування своїх активістів через політичні переконання за допомогою силових відомств і податкової адміністрації (її Євген Марчук також запропонував прирахувати до «силовиків»), то перелік беззаконня діючої влади міг привести в шок кого завгодно. Й що менше знання української реальності, то більший шок. Тому можна не сумніватися, що коли не в рідних кабінетах, то в зарубіжних резонанс буде значний.

Хтось уже встиг звузити значення угоди до «пакту про ненапад» між окремими кандидатами. Але надрукований за алфавітом список прізвищ під документом починається із рядка «Кучма». Й у будь-якому випадку — підписання Президентом або непідписання — виграють опозиційні кандидати: або в ході виборів станеться «демократичний» перелом, або ніяких сумнівів щодо істинних прагнень діючої влади — цинічних, грубих, примітивних, але небезпечних — не залишиться ні в кого. Ні в країні, ні за її рубежами. Іншими словами, йдеться про те, що перед Кучмою поставлено питання: чи здатен він відмовитися від брудних, ганебних, незаконних методів боротьби, в яких об'єктом посягання є, зрештою, не конкуренти, а конституційні права громадян на свободу — інформації, переконань і вибору.

№137, четвер, 29 липня 1999

версія для друку


Інші матеріали цієї шпальти:

  • Скільки коштує бензин « несамостійний»
  • «Повстання» проти прем'єра очолив перший віце-прем'єр
  • Банкова — Службі безпеки: «стукати» тут
  • Юрій ДУБІНІН: «Я повертаюсь додому з незабутніми враженнями про Україну»
  • Українські моряки знову стали заручниками
  • ЩОДЕННИК
  • ДНЕВНИК

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

Російською