This version of the page http://mova.kreschatic.kiev.ua/94.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-17. The original page over time could change.
Уроки державно© мови. Не вживайте слова ■слЁдуючий■.
 
НАЗАД ЗМ╡СТ ВПЕРЕД

Не вживайте слова ■слЁдуючий■

Наступний ≈ який з▓явля╨ться слЁдом за чимось; найближчий у часЁ чи просторЁ. Залежно вЁд контексту це слово ма╨ кЁлька значень: ⌠дальший■, ⌠подальший■, ⌠другий■. Якщо йдеться про предмети або конкретнЁ явища, здебЁльшого вживають прикметник наступний: наступний урок, наступного дня (тижня), наступна зупинка.

Коли ж мовиться про абстрактнЁ явища, що вЁдбувалися чи вЁдбуватимуться пЁсля якогось часу, подЁ©, частЁше вдаються до прикметникЁв дальший, подальший: дальше життя, подальша доля, подальша робота.

Ненормативними ╨ вислови на слЁдуючий день, слЁдуюче питання, слЁдуюча зупинка Ё т. д. ДЁ╨прикметник слЁдуючий, що входить до них, неможливий навЁть теоретично, бо в укра©нськЁй мовЁ нема╨ дЁ╨слЁв, од яких можна було б його утворити.

ВтЁм, замЁсть сталося наступне лЁпше сказати сталося ось що. Перед перелЁком або поясненням доречне слово такий. Не наступнЁ факти, а такЁ факти, не з наступних спецЁальностей, а з таких спецЁальностей, заявляти не наступне, а таке.

ЖурналЁст АнатолЁй Урбан просить редакцЁю ⌠Хрещатика■ розповЁсти в ⌠Уроках...■ про вживання дЁ╨слова виглядати.

НинЁ це слово набуло великого поширення з мало властивим йому значенням. У росЁйськЁй мовЁ, звЁдки перенесено таке його значення, ╨ два дЁ╨слова: выглядывать ≈ виглядати (выглядывать из окна) Ё выглядеть ≈ укра©нськЁ мати вигляд, здаватися, бути подЁбним (до кого, чого), бути (яким) тощо. ЦЁ синонЁми годиться використовувати хоча б для збереження милозвучностЁ рЁдно© мови. Але часто нашЁ ЗМ╡, Ёгноруючи багату синонЁмЁку, вживають (ЁнодЁ на шкоду змЁсту висловлюваного) тЁльки виглядати. Ви сьогоднЁ краще вигляда╨те (треба ма╨те кращий вигляд). Виявилося, що галявина не така маленька, як вона виглядала з лЁтака (треба як вона мала вигляд з лЁтака). Справа з постачанням вигляда╨ не так безхмарно (треба ╨ не такою безхмарною).

ПЁдготував Борис РОГОЗА, ■Хрещатик■

 
НАЗАД | ЗМ╡СТ | ВПЕРЕД

© РедакцЁя газети "Хрещатик" Тел./факс: (044) 235-3260. E-mail: info@kreschatic.kiev.ua